3 Μαΐου 2024

Έντονη κριτική του ΒΕΑ για τη νέα ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Έντονη κριτική του ΒΕΑ για τη νέα ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Έντονη κριτική του ΒΕΑ για τη νέα ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων: Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, με ανακοίνωσή του, ασκεί έντονη κριτική στην κυβερνητική πρόταση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων.ΒΕΑ

Το ΒΕΑ αναφέρει ότι η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων, αν και με σοβαρή καθυστέρηση, αποτελεί σε «πρώτη ανάγνωση» το τελευταίο σωσίβιο στην αγορά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Η «δεύτερη ανάγνωση» ωστόσο, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του νόμου.

Πάγια θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου είναι να αντιμετωπίζει ενιαία τα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες. Ζητήσαμε και ζητάμε, μια γενναία και με σαφή κριτήρια υπαγωγής, ρύθμιση, ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να δοθούν τα εχέγγυα στον επιχειρηματία, ώστε να παλέψει – ακόμη και να ρισκάρει – για την επανεκκίνηση της επιχείρησής του.

Με τη νέα ρύθμιση, είναι καταρχάς φανερό, ότι συνεχίζεται ο ρυθμιστικός και αποφασιστικός ρόλος των τραπεζών, από τη διακριτική ευχέρεια των οποίων θα εξαρτηθεί η επανεκκίνηση της επιχείρησης, εφόσον δεν προκαθορίζονται περιοριστικά και σαφή κριτήρια.

Την ίδια στιγμή, «θολό» παραμένει το τοπίο και σε ότι αφορά στον καθορισμό της «καθαρής περιουσιακής κατάστασης» της επιχείρησης ως προϋπόθεση, καθώς και στο είδος των δανείων που αφορά η ρύθμιση. Είναι απόλυτα δικαιολογημένος λοιπόν, ο φόβος του επιχειρηματία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις και για άλλη μια φορά εγκλωβισμένος.

Το ΒΕΑ λοιπόν θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα αποσαφήνιση στα «σκοτεινά σημεία» και αυστηρότερη οριοθέτηση του ρόλου των τραπεζών, καθώς άλλωστε πρόσφατα, η ίδια η κυβέρνηση διαβεβαίωσε το ΒΕΑ, για την ισχυροποίηση της θέσης των τραπεζών και της επάρκειας των διαθέσιμων κεφαλαίων τους.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του πρώην υπουργού Ανάπτυξης και των υπευθύνων των τραπεζών για τη λύση των κόκκινων δανείων, εκπλήσσουν αρνητικά το ΒΕΑ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν το ΒΕΑ ότι κάποιοι δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος αυτού. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οφείλουν να συμβάλουν τα μέγιστα στη στήριξη και όχι στην υπονόμευσής τους, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει το ακόλουθο άρθρο:
Που βρίσκεται η Κρυφή Είσοδος στο ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά;

Μπορείτε να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητά σας!

Διαβάστε ακόμα…

Related posts