28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Έντυπο “Βεβαίωση Εργοδότη” ως αποδεικτικό απασχόλησης – ασφάλισης

Έντυπο “Βεβαίωση Εργοδότη” ως αποδεικτικό απασχόλησης – ασφάλισης

Εγκύκλιος ΙΚΑ Αριθμ. Πρωτ. Ε40/756/10-12-13

ika

Επειδή διαπιστώθηκε ότι μερικές Υπηρεσίες Εσόδων των Υποκαταστημάτων/Παραρτημάτων τού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξακολουθούν να θεωρούν το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» σας επισημαίνουμε τα εξής:

Με το (α) ανωτέρω σχετικό Γενικό Έγγραφο, έγινε γνωστή η κατάργηση της διαδικασίας θεώρησης των Βεβαιώσεων Εργοδότη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων και ο ανασχεδιασμός της διαδικασίας χρήσης των Βεβαιώσεων Εργοδότη, καθώς είχαν εκλείψει οι λόγοι οι οποίοι επέβαλαν τη χρήση τους, λειτουργία Β΄ Φάσης του ΟΠΣ/ΙΚΑ –ΕΤΑΜ σε όλα τα Υποκαταστήματα/Παραρτήματα, δυνατότητα έκδοσης Ατομικού Λογαριασμού ηλεκτρονικά, αλλά και η άντληση των στοιχείων ασφάλισης μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από πιστοποιημένους φορείς όπως ΟΑΕΔ, Ο.Ε.Ε κ.λ.π.
Ενώ με το (β) σχετικό Γενικό Έγγραφο, χορηγήθηκαν συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την αλλαγή της διαδικασίας χρήσης του εντύπου.

Επιπροσθέτως με τις διατάξεις του άρθρου 18του ν.4072/2012 η ασφαλιστική ιστορία των απασχολούμενων της υποβληθείσας Α.Π.Δ ενημερώνεται μόνο μετά από Ε.Δ.Κ και εφόσον έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους ή την έκδοση σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών για το οφειλόμενο ποσό και την επίδοση σε αυτόν (σχετ. Γενικό Έγγραφο Ε40/694/20-11-2013), οι εν λόγω εγγραφές εμφανίζονται στο λογαριασμό ασφαλισμένου ως οριστικοποιημένες .
Επιπλέον μετά την τροποποίηση της από 1/1/2013 συχνότητας υποβολής των Α.Π.Δ, σε μηνιαία βάση (σχετ. Εγκ.14/2013 ) και σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νέων κανόνων παραλαβής τους, έχει εξασφαλιστεί η άμεση ταυτοποίηση των εγγραφών στα στοιχεία ασφάλισης των απασχολούμενων οπότε η « Βεβαίωση Εργοδότη » δεν θα χρησιμοποιείται για θεμελίωση οποιουδήποτε δικαιώματος, διατηρεί όμως δηλωτικό χαρακτήρα απασχόλησης από τον εργοδότη.

Κατά συνέπεια, υπενθυμίζουμε ότι δεν θα θεωρούνται πλέον τα έντυπα:«Βεβαίωση Εργοδότη » από τις Υπηρεσίες Εσόδων των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ούτε θα χρησιμοποιούνται για λήψη παροχών από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Πηγή: ergasiaka.net

Related posts