10 Μαΐου 2024

Έρευνα Αμπελουργικών Καλλιεργειών, 2015

Έρευνα Αμπελουργικών Καλλιεργειών, 2015

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας Αμπελουργικών Καλλιεργειών έτους 2015, τα οποία βασίζονται στα στοιχεία του Αμπελουργικού Μητρώου που τηρείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η έρευνα Αμπελουργικών Καλλιεργειών διενεργείτο από την ΕΛΣΤΑΤ από το 1982 και μέχρι το 2013, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 357/79 του Συμβουλίου. Με την αλλαγή του Κανονισμού – την κατάργηση του 357/79 και την εφαρμογή του (ΕΕ) 1337/2011 – η έρευνα γίνεται πενταετής, με πρώτο έτος αναφοράς των δεδομένων το 2015.

Επίσης τα στοιχεία, σύμφωνα με το νέο κανονισμό, δεν συλλέγονται μέσω δειγματοληπτικής έρευνας, αλλά εξάγονται από το Αμπελουργικό Μητρώο που τηρείται στη χώρα μας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας Αμπελουργικών Καλλιεργειών 2015 δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ερευνών λόγω:

1) της αλλαγής στον τρόπο διενέργειας της έρευνας, που αφορά στη χρήση στοιχείων διοικητικών πηγών έναντι διεξαγωγής δειγματοληπτικής έρευνας και

2) της διαφορετικής κάλυψης, καθώς στη τρέχουσα έρευνα με βάση τον Κανονισμό δεν περιλαμβάνονται οι αμπελώνες με επιτραπέζια σταφύλια.

Σεμινάρια για Εξαγωγές προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα

Για το λόγο αυτό οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στη χρήση και τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας του 2015 με τα αντίστοιχα προηγούμενων ετών. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο παρόν δελτίο αφορούν στις εκμεταλλεύσεις και στις εκτάσεις με οινάμπελα και σταφιδάμπελα σε σύνολο χώρας και σε περιφερειακό επίπεδο.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο αμέσως παρακάτω:

Related posts