19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων: δ΄ τρίμηνο 2018

Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων: δ΄ τρίμηνο 2018

Ακολουθούν τα στοιχεία από την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων  – δ΄ τρίμηνο 2018, της Τράπεζας της Ελλάδος

Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Το δ΄ τρίμηνο του 2018, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2018 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2019.

Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ (βλ. Διάγραμμα 2) αυξήθηκε ως ένα βαθμό, κυρίως όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δάνεια. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (βλ. Διάγραμμα 3).

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το δ΄ τρίμηνο του 2018, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2018 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2018 (βλ. Διάγραμμα 2), γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια οφείλεται στις ευνοϊκότερες προοπτικές της αγοράς κατοικίας, ενώ η αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2019.

Η αναλογία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό (βλ. Διάγραμμα 3).

>>>…○…<<<

Αν αγάπησες και πόνεσες, αγάπα περισσότερο
Αν αγάπησες περισσότερο και πόνεσες περισσότερο, αγάπα ακόμα περισσότερο
Αν αγάπησες ακόμα περισσότερο και πόνεσες ακόμα περισσότερο,
αγάπα περισσότερο ώσπου να μην πονάει άλλο.

#PoetryIsNotDead

Related posts