29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Έφη Αχτσιόγλου: Το ψέμα των 24 δισ. πληρώνει ήδη ακριβά η κοινωνία – Η Απάντηση του Υπ.Οικ.

Έφη Αχτσιόγλου: Το ψέμα των 24 δισ. πληρώνει ήδη ακριβά η κοινωνία – Η Απάντηση του Υπ.Οικ.

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Καλωσορίζουμε το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματικότητα και το καλούμε να διαβάζει πιο προσεκτικά τα δελτία εκτέλεσης προϋπολογισμού που το ίδιο εκδίδει.

Το υπουργείο, απαντώντας προ ολίγου στην ανακοίνωσή μου για το τι έχει δαπανήσει το κράτος μέχρι στιγμής για άμεση στήριξη των πληττόμενων από τον κορονοϊό, είπε ότι αυτά δεν είναι 4,6 δισ. αλλά 6,4 δισ.. Ας ξαναδιαβάσουν το πρωινό δελτίο τύπου εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ξεκάθαρα αποτυπώνει τα 4,6 δισ. και ας αποφασίσουν ποιο δελτίο τύπου τους λέει την αλήθεια. Το πρωινό ή το απογευματινό.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι αποδέχονται πως τα όσα έχουν μέχρι στιγμής δαπανήσει για άμεση στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα πομπωδώς ανακοινώνουν μέχρι σήμερα περί δήθεν 24 δισ.

Το δυστύχημα είναι ότι το ψέμα των 24 δισ. το πληρώνουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

… και η …

Απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών στη δήλωση της τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφης Αχτσιόγλου

Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού υπερβαίνουν, πλέον, τα 24 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ σε ταμειακό κόστος ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ. Και υπάρχουν περιθώρια και για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Τα ανωτέρω ποσά αφορούν αποκλειστικά δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και υπολογίζονται με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανόνες αποτύπωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Δεν περιλαμβάνονται στα προαναφερθέντα ποσά πολλές άλλες έκτακτες δαπάνες, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δαπάνες άμυνας και δαπάνες αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέχρι το τέλος Αυγούστου το ταμειακό κόστος των μέτρων που είχαν ήδη υλοποιηθεί ανήρχετο σε 9 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία σε 12 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ταμειακό κόστος αναμένεται να προσεγγίσει τα 11,5 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία τα 15 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από τα 9 δισ. ευρώ ταμειακού κόστους έως το τέλος Αυγούστου:
– 2,6 δισ. ευρώ αφορούν μείωση εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού (λόγω αναστολών φόρων και εισφορών, μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος, μείωσης ΦΠΑ, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε αναστολή, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εποχικών επιχειρήσεων κ.ά.)
– 3,1 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ελευθέρων επαγγελματιών, μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα κ.ά.) και
– 3,3 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού.

Καλωσορίζουμε την κυρία Αχτσιόγλου, ως τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και της προτείνουμε, για αρχή, να μάθει να διαβάζει όλες τις γραμμές του Δελτίου Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και να μην ασχολείται αποκλειστικά με το σκέλος των δαπανών. Ξεχάσαμε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί εντελώς το σκέλος των εσόδων, διότι ποτέ δεν πίστευε στη μείωση φόρων, αφού, ως Κυβέρνηση, υποστήριζε ότι συνειδητά είχε επιλέξει να υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη.

Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Αυγούστου 2020

ΔΕ 21 Σεπτ.: webinar – Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ και πλατφόρμα MyDATA

LOLplusΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

 

Related posts