19 Απριλίου 2024

Αίτημα του ΟΕΕ για παράταση της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών στο ΓΕΜΗ

Αίτημα του ΟΕΕ για παράταση της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών στο ΓΕΜΗ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (OEE), με σημερινή επιστολή του Προέδρου του, ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Γεώργιο Σταθάκη, την προώθηση τροπολογίας, σχετικά με την παράταση της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών, την οποία κρίνει αναγκαία και επιβεβλημένη, λόγω των συνεπειών της καθυστέρησης των προβλεπομένων φορολογικών διαδικασιών, αλλά και της μη τήρησης της πολιτικής δέσμευσης ότι η εφαρμογή των ΕΛΠ θα ισχύσει από 1/1/2016.

Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν τις οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ 20 ημέρες πριν την ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης (ήτοι την 10η Ιουνίου 2016).

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας κρίνει αδύνατη την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στην ανωτέρω προθεσμία λόγω:

• καθυστέρησης στην έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων .

• της μη προώθησης νομοθετικής ρύθμισης για την προαιρετική εφαρμογή των ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) για το φορολογικό έτος 2015, παρά τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία δημιούργησε σύγχυση και προβληματισμό στους λογιστές – φοροτεχνικούς και στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται να συντάξουν και να υποβάλουν τις οικονομικές καταστάσεις με βάση τα Ε.Λ.Π..

Το ΟΕΕ προτείνει την άμεση προώθηση της παρακάτω τροπολογίας η οποία θεωρείται επιβεβλημένη για την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται στο άρθρο 25 του κ.ν.2190/1920, στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του ν. 3190/1955 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 69 του ν 4072/2012:

«Ειδικά για τη χρήση η οποία έληξε στις 31.12.2015, ο χρόνος που προβλέπεται στο άρθρο 25 του κ.ν.2190/1920, στο άρθρο 10 παρ 3 του ν.3190/1955 και στο άρθρο 69 παρ. 2 του ν.4072/2012, μέσα στον οποίο συνέρχεται ή συγκαλείται άπαξ του έτους η ετήσια Γενική Συνέλευση για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες αντίστοιχα για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, λήγει εντός μηνός από την ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των ανωτέρω εταιριών.

Προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή και τη δημοσιότητα στο ΓΕΜΗ, των προσκλήσεων, των ετησίων οικονομικών καταστάσεων και λοιπών πράξεων των ανωτέρω εταιρειών που υπόκεινται σε δημοσιότητα από λοιπές διατάξεις των προαναφερθέντων νόμων ισχύουν ανάλογα και συνεπώς οι οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο ΓΕΜΗ το αργότερο 20 ημέρες πριν την συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης».

Κύριε Υπουργέ,

η προώθηση της τροπολογίας κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη, λόγω των συνεπειών της καθυστέρησης των προβλεπομένων φορολογικών διαδικασιών για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνοι οι λογιστές φοροτεχνικοί και οι επιχειρήσεις αλλά και της μη τήρησης της πολιτικής δέσμευσης ότι η εφαρμογή των ΕΛΠ θα ισχύσει από 1/1/2016.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

>>><<<

Be smart! Διαφημιστείτε στο TaxCoach.gr!

 

Related posts