4 Μαΐου 2024

OYΠΣ: Αδυναμία υπολογισμού του Φόρου Ακινήτων εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών

OYΠΣ: Αδυναμία υπολογισμού του Φόρου Ακινήτων εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών

Αδυναμία υπολογισμού του Φόρου Ακινήτων εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να μην μπορεί ακόμα να προχωρήσει στην εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας για τα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.Αδυναμία υπολογισμού του Φόρου Ακινήτων

Με πρώτη δόση να έχε ληκτική ημέρα πληωμής το τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι παραμένουν στο σκοτάδι για το ποσό πληρωμής.

Το πλάνο εφαρμογής διαδικασίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είχε ως ημέρα υπολογισμού εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου (για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ) στις 18 Ιουνίου. Εν συνεχεία οι φορολογούμενοι θα λάμβανα μέσω email-ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το σχετικό ειδοποιητήριο και με την έκδοση του εκκαθαριστικού τους, το οποίο θα ήταν διαθέσιμο στο Taxisnet θα μπορούσαν να προβούν σε πληρωμή έως τέλος Ιουλίου.

Τα σχέδια της ΓΓΔΕ ναυάγησαν όταν διαπιστώθηκε ότι για την ορθή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης χρειάζεται περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία ανά ακίνητο από αυτά που είναι δηλωμένα στα έντυπα Ε9.

ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ υπολογισμού του νέου φόρου είναι ο χρόνος ανέγερσης του ακινήτου, ένα στοιχείο που δεν εμφανίζεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τα Ε9 των προηγουμένων ετών.

Επομένως το δίλημμα του υπουργείου που ανέκυψε ήταν: 

«Ή θα έπρεπε να βάλουμε 2-3 εκατομμύρια φορολογούμενους να υποβάλουν εκ νέου Ε9 ή θα έπρεπε να καθορίσουμε κάποιες παραδοχές ώστε το σύστημα να τρέξει την εκκαθάριση του φόρου χωρίς προβλήματα».

Το οικονομικό επιτελείο (συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη) αποφάσισε να προχωρήσει στη 2η επιλογή, με αποτέλεσμα να αναμένουμε νέα σχετική απόφαση (η οποία βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη προς συζήτηση – βελτίωση και υπογραφή).

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει μια βασική πηγή εσόδων από τις εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ και όσο καθυστερεί η έκδοση των εκκαθαριστικών, τόσο καθυστερεί και η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο νέος φόρος προβλέπεται στα 2,65 δισεκ. ευρώ, αλλά αναμένονται και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, (βασικό ρόλο θα παίξει η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας βάσει της οποίας γίνεται ο υπολογισμός)

Είτε υπάρξουν εκπλήξεις είτε όχι, το σημαντικό ερώτημα είναι ΕΝΑ: Πως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι φορολογούμενοι στην βαριά φορολογία που καλούνται να πληρώσουν μέχρι τέλος Ιουλίου;;; 

 

>>> Διαβάστε ακόμη <<<

Σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών

Απίστευτη πατέντα με τις πινακίδες αυτοκινήτων για να αποφύγουν τεκμήριο διαβίωσης και φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Προσοχή! Ιός που «βάζει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Πώς να προστατευτείς

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας από 1 Ιουλίου 2014

Related posts