3 Μαΐου 2024

Αισιοδοξία εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας στην συνέντευξή του στο Reuters

Αισιοδοξία εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας στην συνέντευξή του στο Reuters

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο Reuters, στη συνάντηση που έγινε στα πλαίσια του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ, εξέφρασε τις ελπίδες του ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την επταετή κρίση, βλέποντας πιθανότητα επιστροφής στην ανάπτυξη φέτος και σταδιακή επιστροφή στις αγορές το 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού και οι τουριστικές εισροές παρουσιάζονται ισχυρές και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη της τάξης του 0,2 με 0,4% φέτος, σημαντικά καλύτερα από την συρρίκνωση κατά 0,3% που προβλέπει η Eurostat.

Ερωτώμενος εάν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ή να υπερβεί την εκτίμηση της Eurostat για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, ο Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις φέτος οπότε μπορεί να συμβεί το ίδιο το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που στέλνονται στις χρηματοοικονομικές αγορές και από το κατά πόσο θα υπάρξει επιστροφή των ξένων επενδύσεων στην χώρα μας.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα μπορούσε μέσα στους επόμενους έξι μήνες να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, από το οποίο έχει προς το παρόν εξαιρεθεί λόγω της εσχάτης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών όσον αφορά το ελληνικό χρέος, στο επόμενο έτος. “Νομίζω ότι θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα είμαστε έτοιμοι για να προετοιμάσουμε την διαδικασία έκδοσης ομολόγων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι εάν το 2017 η Ελλάδα εκδώσει και διαθέσει με επιτυχία λίγα ομόλογα στις διεθνείς αγορές, θα μπορέσει να κάνει ολική επιστροφή το 2018, εξαρτώμενο με το εάν λάβει ανακούφιση όσον αφορά στο χρέος, την βελτίωσή της στην ανάπτυξη και εν αναμονή ανάλυσης από πλευράς ΕΚΤ για το κατά πόσο το χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο και κατά πόσο η χώρα μπορεί να ζει με ιδία μέσα.

Θεωρεί δε, ότι σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην πρόταση για ελάφρυνση του χρέους, θα υπάρξουν μέχρι το τέλους του 2016.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα που έλαβε τρία προγράμματα διάσωσης και παρά τρίχα να εξέλθει της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια στο ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι η χώρα μας, η πιο υπερχρεωμένη στην Ευρωζώνη, με το χρέος να διαμορφώνεται πάνω από το 175% του ΑΕΠ. Και βέβαια τίθεται το ερώτημα εάν η ελάφρυνση χρέους μπορεί να συμβεί πριν τις εκλογές στην Γερμανία, προς τα τέλη του 2017, που μάλλον είναι δύσκολο, αφού Άνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια και μείωση της πολιτικής της δύναμης, λόγω των χειρισμών της στην προσφυγική κρίση αλλά και των τριών προγραμμάτων διάσωσης προς την Ελλάδα.

Ο Τσίπρας που έχει αναφερθεί ότι θα φορέσει γραβάτα, εάν η Ελλάδα ελαφρυνθεί ουσιαστικά στο χρέος της, χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε για αυτήν του την υπόσχεση και κατά πόσο είναι θυμωμένος με την Γερμανία για το γεγονός ότι δεν κινείται ταχύτερα πάνω στο θέμα της ελάφρυνσης.

“Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα … δεν είναι απλώς ζήτημα γραβατών” είπε. “Θα αλλάξει την ικανότητα μιας χώρας που εδώ και πολύ καιρό, απέχει μακράν από το να έχει μια συντηρήσιμη ανάκαμψη” και πρόσθεσε ότι “η Ευρώπη πρέπει να ωθήσει τα πράγματα προς τα μπροστά, ανεξαρτήτως των εσωτερικών ζητημάτων και των εκλογικών διαδικασιών σε κάθε χώρα. Πρέπει να κοιτάζουμε στα κοινά συμφέροντα και όχι σε επίπεδο ζητημάτων μικροπολιτικής”.

ευεπιχειρείν

Όσον αφορά στην κριτική από πλευράς πιστωτών ότι η χώρα μας υστερεί σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων, ο Τσίπρας είπε ότι εκτιμά πως η δεύτερη Αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και ισχυρίστηκε ότι τα δυσκολότερα θέματα πέρασαν με την προηγηθείσα πρώτη Αξιολόγηση. Ανέφερε δε, ότι από εδώ και στο εξής, κάθε Αξιολόγηση θα είναι κρίσιμη, ωστόσο ευκολότερη από την προηγούμενη… Βιαζόμαστε να βρεθούμε σε θέση να πετύχουμε τα κομβικά ζητήματα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, έτσι ώστε προς τα τέλη Οκτωβρίου να περατώσουμε την δεύτερη Αξιολόγηση, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι θα καμφθεί η σκληρή στάση του ΔΝΤ, κυρίως πάνω στα εργασιακά, κάνοντας και η ελληνική πλευρά κάποιες υποχωρήσεις, για να φτάσουν σε συμβιβασμό.

Αν θέλετε, δείτε το πρωτότυπο κείμενο από το ίδιο το Reuters, εδώ.

Εμείς ως TaxCoach, έχουμε να σχολιάσουμε ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε μια μερικώς αισιόδοξη αλλά υπό προϋποθέσεις, θέση, η οποία όμως απέχει αρκετά από τις εκτιμήσεις των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία, ήτοι επαγγελματιών, μικροεπιχειρηματιών και εμπόρων. Και πως άλλωστε μπορεί να επιτευχθεί ανάκαμψη και μάλιστα σταθερή, όταν επικρατεί φοροκαταιγίδα και μειώσεις αποδοχών (μισθών και συντάξεων) στην μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού και μείωση επιχειρηματικών κερδών;

Οι μόνοι δύο τρόποι, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη των αισόδοξων στόχων της κυβέρνησης, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, θα ήταν να υπάρξουν σχετικά σημαντικές ξένες επενδύσεις ή / και να επιτευχθεί διεύρυνση του ΑΕΠ, λόγω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Και το πρώτο (ξένες επενδύσεις), τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται απλώς όνειρο για το προσεχές ‘ορατό’ χρονικό βάθος, ενός με δύο έτη, επομένως δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό, το δε δεύτερο (εφαρμογή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), θα επιφέρει μια έστω μικρή αύξηση του ΑΕΠ στα νούμερα, η οποία όμως δεν θα διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας και επομένως, δεν θα πρόκειται για μια σταθερή και στιβαρή ανάκαμψη
.

Από τα κόμματα του χώρου της αντιπολίτευσης, σχολίασαν όσον αφορά στην συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο Reuters:

• Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Άδωνης Γεωργιάδης, σχολίασε τα ακόλουθα:

Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας που έχασε, μετά να διεκδικήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και, εφόσον γίνουν όλα αυτά, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πλησιάζουμε σε μία νέα δοκιμαστική έξοδό μας στις αγορές, όπως είχαμε, με επιτυχία, κάνει το Μάιο του 2014.

Εάν δηλαδή ο κ. Τσίπρας δουλέψει πολύ σκληρά, ίσως, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν. Προς το παρόν ακόμη παλεύει με την πρώτη αξιολόγηση που έπρεπε να είχε ολοκληρώσει εδώ και έξι μήνες.

• Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός της ύφεσης και της φτωχοποίησης, ας μην προκαλεί την νοημοσύνη μας
Ρόδινα όλα τα βρίσκει ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την συνέντευξή του.
Ας μπει στον κόπο να τον πληροφορήσει η κα Γεροβασίλη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Και για να την βοηθήσουμε αναφέρουμε:
Αδυναμία καταβολής συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, νέες περικοπές στις συντάξεις, αδιέξοδα και συγκρούσεις στο μείζον θέμα των προσφύγων. Με την ανεργία και πάλι να τραβάει την ανηφόρα (Στοιχεία Αυγούστου). Και το τρίγωνο της διαπλοκής καλά να κρατεί.
Ο Πρωθυπουργός της ύφεσης και της φτωχοποίησης του λαού μας, ας μην προκαλεί πια την νοημοσύνη μας.

• Από το Ποτάμι, σχολίασε ο Γιώργος Μαυρωτάς:

Σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Reuters περί εξόδου στην αγορά ομολόγων το 2017 δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι εκτιμήσεις. Απαιτούνται συγκεκριμένες πράξεις, χρειάζεται να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της. Και σε αυτό, σίγουρα, δεν συμβάλλουν δηλώσεις όπως του κ. Μπαλτά, χθες στη συζήτηση για την επένδυση στο Ελληνικό ότι ήταν ήττα στο δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και ακόμα πως όταν βρεθεί ξανά ο δρόμος θα πάρουν πίσω το… Ελληνικό.

Related posts