9 Μαΐου 2024

Αλλαγή στο Πόθεν Έσχες για τα Ακίνητα

Αλλαγή στο Πόθεν Έσχες για τα Ακίνητα

Αλλαγή στο Πόθεν Έσχες για τα Ακίνητα: Από το υπουργείο Οικονομικών, προωθείται ένα διαφορετικό σύστημα Πόθεν Έσχες για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, που θα είναι πιο ευέλικτο αλλά και λειτουργικό.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, τΑκινήτωνο Πόθεν Έσχες έπιανε την αντικειμενική αξία, που όπως όλοι γνωρίζουμε, στα τελευταία χρόνια και κατά κανόνα, έχουν ξεφύγει μακράν σε σχέση με τις εμπορικές αξίες, οι οποίες και λόγω κρίσεως και έλλειψης ρευστότητας από την αγορά, έχουν μειωθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Όταν λοιπόν καλούνταν κάποιος που ενδιαφέρονταν να αγοράσει εντός αυτής της δύσκολης αγοράς, ένα ακίνητο, καλούνταν να δικαιολογήσει μια τιμή έως και πολύ υψηλότερη από αυτή που όντως πλήρωνε. Και προκειμένου να μην πληρώσει υψηλό φόρο και να έχει ‘τρεχάματα’, συχνά οπισθοχωρούσε από την αγορά και δεν γίνονταν η συναλλαγή.

Με άλλα λόγια, το υφιστάμενο έως σήμερα καθεστώς, που ζητούσε Πόθεν Έσχες στην υψηλότερη αντικειμενική αξία, αποτελούσε ένα επιπλέον βαρίδιο στην ούτως ή άλλως, υφεσιακή αγορά ακινήτων στη χώρα μας.

Αυτό που προωθεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, είναι το αυτονόητο: το Πόθεν Έσχες θα επιβάλλεται στην τιμή πώλησης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη και οι υπόλοιπες δαπάνες, όπως ο φόρος που καταβλήθηκε και τα έξοδα μεταβίβασης του ακινήτου (έξοδα συμβολαιογράφου, μετεγγραφής κ.λπ.).

Η Εφορία συνεπώς, θα δέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναφέρεται στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία.

Ωστόσο το νέο σύστημα δεν συνεπάγεται ότι θα είναι ανεξέλεγκτο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Θα εξακολουθήσουν να ελέγχονται, κυρίες οι ύποπτες συναλλαγές.

Ποιες συναλλαγές είναι ύποπτες;

Ύποπτες θα είναι οι συναλλαγές που θα παρατηρείται μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ της δηλωμένης αξίας στο συμβόλαιο και της αντικειμενικής. Άλλωστε στις εφορίες έχουν αποκτήσει εμπειρία και μπορούν να κρίνουν τις ύποπτες συναλλαγές, όπως για παράδειγμα, ύποπτη θα ήταν μια αγοραπωλησία ακινήτου, όταν η αντικειμενική αξία αυτού είναι 200.000€ και στο συμβόλαιο δηλώνεται €30.000.

Τέτοιου είδους συναλλαγές μπορούν να προσπαθήσουν να κάνουν εκ του πονηρού, άνθρωποι προκειμένου να αποφύγουν την φορολογία ή και να γλυτώσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου – να θελήσουν δηλαδή να αποποιηθούν την ακίνητη περιουσία τους, εικονικά.

Αυτές οι περιπτώσεις, θα μπαίνουν στον ‘μεγεθυντικό φακό’ των φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, κατά περίπτωση υποψίας, διυλίζοντας την συνολική οικονομική εικόνα και κατάσταση των ενεχομένων.

Εμείς ως TaxCoach, σημειώνουμε σχετικά ότι:

  • αφενός αίρεται η τροχοπέδη που υπήρχε με το σημερινό σύστημα – και αυτό είναι καλό.
  • αφετέρου, στην ουσία καταργείται το Πόθεν Έσχες και για το εάν υπάρχει έλεγχος στην πράξη και ιδίως πόσο επιτυχής θα είναι αυτός, εναπόκειται στην υπευθυνότητα των εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών – και αυτό μάλλον δεν είναι καλό.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Προς επανακαθορισμό των Αντικειμενικών Αξιών σε ρεαλιστικότερα επίπεδα
✎ Τα στοιχεία κατοικιών στην Ελλάδα – Γιατί δεν μπορούν να εκποιηθούν με πλειστηριασμούς

 

Related posts