3 Μαΐου 2024

Αλλαγή του τρόπου Έκδοσης Αδειών Δόμησης

Αλλαγή του τρόπου Έκδοσης Αδειών Δόμησης

Αλλαγή του τρόπου Έκδοσης Αδειών Δόμησης: Από τις 2 Ιανουαρίου 2015, οι άδειες δόμησης σε όλη τη χώρα, θα εκδίδονται ηλεκτρονικά, κάτι που θεωρείται ότι θα βοηθήσει το σύστημα.oikodomi

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς.

Ο κ. Ταγαράς ανάφερε συγκεκριμένα ότι «από τη νέα χρόνια θα υπάρχει η ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας που αφορά τα νέα κτίρια όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά τα υφιστάμενα κτίρια, ενώ παράλληλα προχωρά η καταγραφή των αυθαιρέτων, μέσω του Ν.4178, που θα τροφοδοτήσει με στοιχεία και σχέδια την ίδια βάση δεδομένων. Η χώρα αλλάζει σελίδα, σε λίγους μήνες περνάμε σε μία νέα, ψηφιακή εποχή στα θέματα πολεοδομίας».

Με τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, η όλη διαδικασία έκδοσης άδειας για μια οικοδομή, θα ολοκληρώνεται άνευ ανάγκης της προσωπικής επαφής του μηχανικού ή του πολίτη και των υπαλλήλων.
Επίσης, μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.

Το ηλεκτρονικό σύστημα, θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες.
Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης.
Οι υπάλληλοι θα πραγματοποιούν τον έλεγχο, θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο.
Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει πιλοτικά στο προσεχές διάστημα, έτσι ώστε οι άδειες, να αρχίσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους να δίδονται με το νέο τρόπο.

Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τις περιοχές των Αθηνών, Πειραιώς, Κορίνθου, Ηρακλείου, Χανίων και Κομοτηνής, όπως παράλληλα, λόγω της διασύνδεσης της σχετικής διαδικασίας, και με τη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτηριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ που είναι υπεύθυνο για να δίδονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.

Related posts