3 Μαΐου 2024

Ανάλυση με ένα Γράφημα: Γιατί η οικονομία μας δεν ‘βγαίνει’ ως έχει

Ανάλυση με ένα Γράφημα: Γιατί η οικονομία μας δεν ‘βγαίνει’ ως έχει

Στο γράφημα που βλέπετε, κάθε ανθρωπάκι, είναι ένα εκατομμύριο και έχουμε έντεκα ανθρωπάκια, όσος και ο πληθυσμός της Ελλάδος.

Στην πάνω σειρά έχουμε αυτούς που έχουν εισόδημα και στην κάτω σειρά αυτούς που δεν παράγουν εισόδημα, οπότε εξαρτώνται από τους πάνω.

Από όλους αυτούς λοιπόν, 5 ανθρωπάκια (ήτοι περίπου 5 εκατ.) εργάζονται εκ των οποίων χονδρικά, το 1 είναι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι, πολλοί εκ των οποίων, κατά τα τελευταία χρόνια, απλώς επιβιώνουν επιχειρηματικά και το εισόδημα που παράγουν, επαρκεί μόνο για την δική τους διαβίωση και πολλές φορές με το ζόρι και αυτό, οπότε δεν μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία περαιτέρω απασχόλησης.

Τα άλλα τέσσερα ανθρωπάκια της πάνω σειράς, είναι εργαζόμενοι στους οποίους όμως περιέχονται και όσοι απασχολούνται ‘μαύρα’, όπως και οι ΔΥ που ως επί το πλείστον δεν παράγουν εισόδημα, ασχέτως εάν εργάζονται.

Επομένως από τους παραπάνω εργαζόμενους, τα τέσσερα συνολικά ανθρωπάκια, πρέπει στην ουσία να αφαιρέσετε ένα ανθρωπάκι, ήτοι τους ΔΥ και τους ‘μαύρα’ εργαζόμενους, καθώς αυτή η μερίδα αφενός δεν παράγει κατά κανόνα εισόδημα ή επειδή εργάζονται ‘μαύρα’, ανήκουν στην παραοικονομία, οπότε δεν αποδίδουν εισφορές στο κράτος · επιπλέον οι αμοιβές των ‘μαύρα’ εργαζόμενων, ως επί το πλείστον είναι ιδιαιτέρως χαμηλές και αρκούν για την απλή επιβίωσή τους και για τίποτα παραπάνω.

Επιπρόσθετα από τα τρία ανθρωπάκια που εργάζονται κανονικά (‘λευκά’) και παράγουν εισόδημα, υπολογίστε περίπου το μισό (ενάμισι ανθρωπάκι) που αμείβονται χαμηλά, στο κατώτερο μισθό ή κάτω των €800 μηνιαίως ή που κατά την τελευταία τριετία περίπου, στον ιδιωτικό τομέα έχει καταστεί συχνό φαινόμενο να πληρώνονται «έναντι», που σημαίνει ότι πληρώνονται μέρος του ποσού που θα έπρεπε να πληρώνονται και που φαίνεται ότι πληρώνονται.

Και με τα εισοδήματα αυτών των κατ’ουσίαν τεσσάρων, που σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο υψηλά, πρέπει να αμειφθούν πέντε, όπου σε αυτόν τον πέμπτο που πρέπει να πληρωθεί, ‘βαραίνουν’ οι ΔΥ (είναι περίπου 0,7 ανθρωπάκια) που κατά μέσο όρο αμείβονται €800 με €900 μηνιαίως, δηλαδή μάλλον καλά για την κατάσταση της οικονομίας, συν το ότι βρέξει χιονίσει, πληρώνονται ενώ και η ασφάλεια (εκ του κινδύνου απόλυσης) είναι υψηλή, τουλάχιστον συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα.

Και με τα εισοδήματα αυτών των κατ’ουσίαν τεσσάρων, που σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο υψηλά, πρέπει εκτός του να αμειφθεί ένας παραπάνω (ο πέμπτος ‘εργαζόμενος’, ήτοι οι ΔΥ και οι ‘μαύρα’ εργαζόμενοι), πρέπει και να λειτουργήσει η συνολική οικονομία, μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπερ-φορολόγησης που όλοι μας γνωρίζουμε. Και επιπλέον, πρέπει να ζήσουν και οι άλλοι έξι της κάτω σειράς, που δεν παράγουν εισόδημα και είναι οι συνταξιούχοι (τρία ανθρωπάκια) και τα άλλα ανθρωπάκια που απαρτίζονται από άνεργους, μη εργαζόμενους, ανήλικους κλπ.

Πείτε μου τώρα, είναι δυνατόν μια οικονομία να θεωρείται βιώσιμη και να λειτουργήσει με αυτή την δομή; Ή είναι καταδικασμένη να βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όπως περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων και εν γένει εισοδήματος;

Related posts