14 Μαΐου 2024

Αναγκαία η προσκόμιση τιμολογίων για τους Αγρότες Παραγωγούς

Αναγκαία η προσκόμιση τιμολογίων για τους Αγρότες Παραγωγούς

Αναγκαία η προσκόμιση τιμολογίων για τους Αγρότες Παραγωγούς. Μεγάλα οφέλη προκύπτουν για τον παραγωγό όταν οι συναλλαγές γίνονται με τιμολόγια, όταν δηλαδή είναι αυταπόδεικτα πραγματικές κι όχι εικονικές.060815

Στα παραδείγματα που παραθέτονται ακολούθως, αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι προς όφελος του παραγωγού να ζητά και να καταχωρεί στη συνέχεια τα τιμολόγια αγοράς εφοδίων.

Το νέο φορολογικό καθεστώς, διαμορφώνει νέα δεδομένα με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 23% και στη φορολογία εισοδήματος από 13% φόρος και 27,5% προκαταβολή για την επόμενη χρήση, που ισχύει από 1/1/2014 έως 31/12/2014.

Επίσης, επέρχονται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για τη χρήση του 2015, με συντελεστή φορολόγησης 26% και την υποχρέωση προκαταβολής φόρου στο 100%. Οι αλλαγές αυτές είναι βεβαίως, εξοντωτικές για τους αγρότες και το νέο φορολογικό καθεστώς ευθέως στρέφεται κατά αυτής καθ’ εαυτής της παραγωγής.

Ωστόσο, η προσκόμιση τιμολογίων δύναται να απαλλάξει, δια της επιστροφής, τον υπόχρεο τήρησης βιβλίων αγρότη από ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής. Φυσικά, η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίων είναι ή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη πράξη. Η ανάγκη της επισήμανσής μας, έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα φορολογική πραγματικότητα, δεν κρατάει και δεν προσκομίζει τα παραστατικά, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο αγρότης μόνο ωφελημένος θα είναι αν συγκεντρώνει τα τιμολόγια για όλες τις αγορές του. Αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του φόρου εισοδήματος, άρα, ο αγρότης θα πρέπει να γνωρίζει πως όσοι δηλώνουν πρόθυμοι να τον «εξυπηρετήσουν» πουλώντας του εφόδια χωρίς τιμολόγιο, στην πραγματικότητα…τον κλέβουν. Και αυτόν και το κράτος. Και σε ότι αφορά το αυξημένο ΦΠΑ, αργά ή γρήγορα αυτό θα επιστραφεί στον παραγωγό, οπότε δεν έχει κάτι να χάσει.

Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε αναπτύξει σχετικές υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Λογιστικής Εξυπηρέτησης, που αναλαμβάνει την πλέον ωφέλιμη για τον παραγωγό διεκπεραίωση των φορολογικών του υποθέσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, η συνεργασία και η προσαρμογή των ίδιων των παραγωγών. Δείτε ορισμένα παραδείγματα, στα οποία αποτυπώνονται οι αλλαγές που έχουν επέλθει, αλλά και το όφελος του παραγωγού αν ζητήσει και καταχωρήσει τα τιμολόγια:

ea-060815

Όπως σαφώς προκύπτει απ’ τα παραπάνω παραδείγματα και δη απ’ τη σύγκριση του δεύτερου παραδείγματος με το τρίτο, στο ενδεχόμενο που κάποιος παραγωγός προβεί σε αγορά εφοδίων χωρίς τιμολόγια, όταν θα κληθεί να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, θα εμφανίσει λογιστικά κέρδη, που στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ.

Αν, δηλαδή, τα έσοδά του είναι 18.000 ευρώ και τα έξοδα 13.000, θα φορολογηθεί για κέρδη 5.000 ευρώ, άρα θα πληρώσει 1.300 ευρώ, συν την προκαταβολή φόρου, άλλα 1.300 ευρώ.

Αν όμως, προσκομίσει τιμολόγια μόνο για τις 8.000 ευρώ, έχει δηλαδή 5.000 ευρώ «μαύρες» αγορές εφοδίων, οι 5.000 αυτές θα εμφανιστούν ως κέρδος και θα φορολογηθεί για 10.000 ευρώ, πληρώνοντας διπλάσιο φόρο, ήτοι 2.600 ευρώ, συν την προκαταβολή φόρου επίσης, άλλες 2.600 ευρώ.

Πηγή: www.e-ea.gr

>>><<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

✎  Τι “τσάκωσε” το ΣΔΟΕ τον Ιούλιο πανελλαδικά

  Ξεκίνησαν οι Αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς ΕΣΠΑ, περιόδου 2015–2016

  Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και Ποιες οι Συναλλαγές που επιτρέπονται με το εξωτερικό

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts