Περί κοινωνικών εταίρων και βιομηχανικής εκπροσώπησης
Οι δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας στη Βουλή, την Τρίτη 3/7/18, (συνημμένο 1), σχετικά με την βιομηχανική εκπροσώπηση στην Ελλάδα, παραπέμπουν σε παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις και συμπεριφορές, ενώ ταυτόχρονα προδίδουν άγνοια αλλά και περιφρόνηση προς τους θεσμικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της Βιομηχανίας της χώρας μας, αναφέρει ο ΣΕΒ. Και προσθέτει: Είμαστε, ως εκ τούτου, υποχρεωμένοι -προς αποκατάσταση της αλήθειας- να καταθέσουμε και δημόσια, όσα επανειλημμένα έχουμε επισημάνει γραπτώς στην Υπουργό σε κοινή επιστολή με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (συνημμένα 2, 3, 4) για το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, το σκεπτικό ότι υπάρχει «κενό εκπροσώπησης της Βιομηχανίας από τον ΣΕΒ» που επιτάσσει το δια νόμου ορισμό του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως θεσμικού κοινωνικού εταίρου που εκπροσωπεί τη Βιομηχανία, δεν τεκμηριώνεται από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ICAP, οι βιομηχανίες μέλη του ΣΕΒ πραγματοποιούν στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας το 56,5% των πωλήσεων, το 65% της κερδοφορίας, και διαθέτουν το 54% του συνολικού βιομηχανικού ενεργητικού. Αντίστοιχα, οι επιδόσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος –εκ των οποίων τα μέλη του ΣΒΒΕ αποτελούν προφανώς υποσύνολο- είναι 12,2%, 12,5% και 11,5%.
Στην πραγματικότητα ο ΣΕΒ εκπροσωπεί ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Πέραν των βιομηχανιών μελών του -που καταγράφουν τις παραπάνω επιδόσεις -έχει ως μέλη 5 περιφερειακούς και 19 κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους με διασπορά επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, διαθέτει πολλά κοινά μέλη με τον ΣΒΒΕ, κάποια εκ των οποίων συμμετέχουν και στο Διοικητικό του Συμβούλιο.
Σε ό,τι δε αφορά στα όσα ανακριβή αναφέρθηκαν για τη σχέση του ΣΕΒ με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επαναλαμβάνουμε ότι ο ΣΕΤΕ ουδέποτε υπήρξε μέλος του ΣΕΒ. Αποτελεί διακριτή τριτοβάθμια, κλαδική οργάνωση, πανελλήνιας εμβέλειας στο χώρο του τουρισμού.
Καλούμε, συνεπώς, την Υπουργό να παραθέσει δημοσίως τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την τοποθέτησή της στη Βουλή ότι «ο ΣΕΒ είναι προσανατολισμένος στις υπηρεσίες (…) και κατά κύριο λόγο δεν είναι εκφραστής της βιομηχανίας της χώρας», καθώς η επιχειρηματολογία της πάσχει πολλαπλώς.
Θεωρώντας ότι οι ενέργειες της Υπουργού εκφράζουν τη βούληση της Κυβέρνησης να «ξεχειλώσει» ο θεσμικός κοινωνικός διάλογος διότι, ενδεχομένως, όσοι συμμετέχουν σήμερα σε αυτόν δεν συντάσσονται με διάφορες άστοχες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, προτείνουμε να ανακηρυχθούν κοινωνικοί εταίροι όλοι οι περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.
Η Κυβέρνηση και η Υπουργός Εργασίας, αντί να στοχεύουν στο «διαιρεί και βασίλευε», πρέπει πρωτίστως να σχεδιάσουν, να νομοθετήσουν και να υλοποιήσουν μέτρα που θα δώσουν κίνητρα στη βιομηχανία να επενδύσει και να παραμείνει στη χώρα μας. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα που έχει εγκαταλειφθεί από τη βιομηχανία, δια της μετανάστευσης ή/και της πτώχευσης.
Κλείνοντας, λίγα λόγια για το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς (αλλά και η Ευρώπη) τον ρόλο μας ως κοινωνικού εταίρου: Οι κοινωνικοί εταίροι δεν πρέπει να αποτελούν δεκανίκι καμίας κυβέρνησης και κανενός κόμματος. Οφείλουν να είναι οικονομικά αυτόνομοι, να έχουν ανεξάρτητη, δυνατή φωνή και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης και ανοιχτής οικονομίας, που ορίζουν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες.
Ο ΣΕΒ, ως ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της Βιομηχανίας, θα συνεχίσει να υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης, ουσιαστικές παρεμβάσεις, ισχυρή και ανεξάρτητη φωνή τα μέλη του, με στόχο μια ισχυρή, εξωστρεφή, παραγωγική Ελλάδα, με καλύτερους θεσμούς.