28 Απριλίου 2024

Ανησυχητική κάμψη των δεικτών PMI στην Ευρωζώνη και Γερμανία

Ανησυχητική κάμψη των δεικτών PMI στην Ευρωζώνη και Γερμανία

Οι καταγραφές των δεικτών Purchasing Managers Index (PMI) για τον μήνα Ιούλιο, ήταν ανησυχητικές για την οικονομία της Ευρωζώνης και της Γερμανίας. Γιατί;

Διότι οι δείκτες ΡΜΙ της Ευρωζώνης συνολικά και της Γερμανίας, ήτοι της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, συνεχίζοντας την καθοδική τάση των τελευταίων μηνών, βρέθηκαν στην Μελέτη για τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διαστήματος, και σε επίπεδα που ελάχιστα απέχουν από το να βρεθούν σε περιοχή συρρίκνωσης της δραστηριότητας, δηλαδή σε τιμές κάτω από 50.
Μα άλλα λόγια, Ευρωζώνη και Γερμανία, βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης.

Συγκεκριμένα ο σύνθετος δείκτης PMΙ που είναι σύνθεση του τομέα υπηρεσιών και μεταποίησης της Ευρωζώνης βρέθηκε στο 51,5 έναντι 52,2 τον Ιούνιο, και αυτός της Γερμανίας, υποχώρησε στο 51,4 έναντι 52,6 του Ιουνίου.

 

Ο δείκτης ΡΜΙ του τομέα Υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 53,3 έναντι 53,6 τον Ιούνιο. Παρομοίως, αυτός της Γερμανίας, υποχώρησε στο 55,4 έναντι 55,8 του Ιουνίου. Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες είναι που κρατάνε τις οικονομίες, γενικότερα, διότι στην μεταποίηση, η εικόνα είναι ήδη άσχημη…

Ο δείκτης ΡΜΙ του τομέα Μεταποίησης στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 46,4 έναντι 47,6 τον Ιούνιο, χαμηλό 79 μηνών ή περίπου 6,5 ετών! Αντίστοιχα, αυτός της Γερμανίας, υποχώρησε στο 43,1 έναντι 45,0 του Ιουνίου, χαμηλή επίδοση 84 μηνών ή αλλιώς 7 ετών! Οι τιμές κάτω του 50 δείχνουν συρρίκνωση, ύφεση, που τόσο εντονότερη είναι, όσο πιο χαμηλές είναι. Δηλαδή η κατάσταση χειροτέρευσε τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Ιούνιο.
Μάλιστα στην Γερμανία, την μεγαλύτερη και κυρίως οικονομική μηχανή στην Ευρώπη, ο υποδείκτης Νέων παραγγελιών για εξαγωγές στον PMI Μεταποίησης, έπεσε σε τιμές κάτω του 40, σε επίπεδα που έχουν να ειδωθούν από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, του 2008! – δείτε την ροζ απόχρωση στο κάτω γράφημα.

Related posts