23 Απριλίου 2024

Αντιδράσεις των Κομμάτων στην Ομιλία Μητσοτάκη

Αντιδράσεις των Κομμάτων στην Ομιλία Μητσοτάκη

Ακολουθούν οι αντιδράσεις –  σχολιασμοί των κομμάτων, ως προς την ομιλία του Μητσοτάκη, στην 83η ΔΕΘ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Τελικά μπορεί και χειρότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το απέδειξε σήμερα. Τα δανεικά από τον Ομπάμα συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον συνδυασμό  Πινοσέτ και Θάτσερ στο πρόγραμμά του, ούτε  την εχθρότητά του προς την κοινωνία.

Με μοναδική του πυξίδα τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, ο αρχηγός της Ν.Δ. παρουσίασε  το δικό του μνημόνιο. Σε αυτό δεν έχουν, βέβαια, θέση  οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη ανάπτυξη, η δημοκρατία και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν, όμως, θέση ο εθνικισμός και η ακροδεξιά, η επαναφορά του αστυνομικού κράτους και της καταστολής.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της χρεοκοπίας, του άγριου νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού. Η Ελλάδα, όμως, έχει αφήσει πίσω της οριστικά  όσους την έφεραν στο χείλος του γκρεμού και τώρα μπορεί με αισιοδοξία να σχεδιάσει το μέλλον της.

Από το ΚΚΕ:

Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να δώσει ακόμη μεγαλύτερα διαπιστευτήρια και εχέγγυα στο κεφάλαιο, για να ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα και να διεκδικήσει αυτός το χρίσμα του εκλεκτού.

Πίσω όμως από τους υψηλούς τόνους και τα κάλπικα διλήμματα, που έθεσε ο Μητσοτάκης, μετά τον Τσίπρα, προκύπτει σαφώς ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θυμίζουν τη γνωστή σπαζοκεφαλιά “βρες τις διαφορές”.

Και οι δυο είναι προσηλωμένοι στο μνημονιακό πλαίσιο, στη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω απ’ όλα στον ευρωΝατοϊκο “μονόδρομο”. Και οι δυο υπόσχονται κάποια ψίχουλα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα εξανεμιστούν από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι διαφορές τους αφορούν στο από ποια τσέπη θα τα πάρουν από το λαό, καθώς και την υπηρεσία που προσφέρει ο καθένας στο σύστημα. Η μεν ΝΔ προτάσσει την προσήλωσή της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την ικανότητά του στη χειραγώγηση του λαού.

Καμία εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό. Η διαφορά μπορεί να γίνει με δυνατό ΚΚΕ, με τον αγώνα μας, για να βάλουμε μπροστά τη ζωή και τις ανάγκες μας.

Από την Ένωση Κεντρώων:

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, τώρα πρέπει να κατηγορήσει και τον ίδιο του τον εαυτό γιατί και αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα. Η ΝΔ δεν κατέβηκε από τον Άρη, ούτε δημιουργήθηκε χθες. Έχει δώσει εξετάσεις με δυο Καραμανλήδες, με έναν Μητσοτάκη και με τον Σαμαρά και έχει αποδείξει ότι εξυπηρετεί τους ισχυρούς και εξαντλεί και ξεζουμίζει τους αδύναμους.

Όσον αφορά το σκοπιανό, δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο ίδιος δεν θα κυρώσει την συμφωνία ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές, κάνει όμως γαργάρα το ότι αν την κυρώσει ο Τσίπρας την αποδέχεται και νίπτει τις χείρες του. Επομένως, πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη θα υπάρχει αν αιφνιδίως ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές και αναγκαστεί ο ίδιος να υποκύψει στην αμερικανική πρεσβεία.

Από την ΛΑ.Ε.:

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε., αναφερόμενο στην ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Την ώρα που χάρις στις στυγνές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιρειών, παρά την κρίση και την γενική φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, καλπάζουν σε πρωτοφανή ύψη, ήρθε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την ΔΕΘ να ανταγωνισθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ρεσιτάλ παροχών και δώρων στο μεγάλα και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας αντιγράφουν ο ένας τον άλλον σε δημαγωγία, ευτέλεια και σε πολιτικά «καραγκιοζιλίκια».

Και κυρίως αντιγράφουν ο ένας τον άλλον σε πολιτικές, μέτρα και υποσχέσεις εξυπηρετήσεων στον μεγάλο πλούτο και στα πολύ μεγάλα εισοδήματα, στο όνομα, τάχα, της επιχειρηματικότητας, ξεχνώντας, όμως, τον ωκεανό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που πνίγονται και κλείνουν από την επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών αλυσίδων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο κατ’ εξοχήν πολιτικός σε αυτήν την χώρα που ταυτίζεται με φανατισμό με τα πιο επιθετικά, αδίστακτα και αδηφάγα πελατειακά οικονομικά δίκτυα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Είναι ο πολιτικός που στήριξε μανιωδώς και χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη την μνημονιακή περιπέτεια και την μνημονιακή καταστροφή της χώρας και φυσικά με φανατισμό όλα τα μνημόνια, συμπεριλαμβανομένου και του τρίτου και καταστροφικότερου μνημονίου του Αλ. Τσίπρα.

Αποτελεί ειρωνεία, λοιπόν, σήμερα να ακούμε τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ομολογεί ότι η χώρα βρίσκεται σε τέταρτο μνημόνιο και ότι έχει αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις και τελεί υπό αυστηρή επιτροπεία, να εξαγγέλλει μέτρα που ακυρώνουν κάποιες απ’ αυτές τις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να μας αποσαφηνίζει αν θα προχωρήσει σε αυτήν την ακύρωση μονομερώς ή μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους πιστωτές.

Γιατί στην δεύτερη περίπτωση, οι δήθεν εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη είναι έπεα πτερόεντα και αέρας κοπανιστός.

Τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον πολιτικό του μεγάλου πλούτου, της απεριόριστης υποτέλειας και του πολυεθνικού κεφαλαίου, ευδοκίμως ανταγωνίζεται σε αυτές τις επιλογές και ορισμένες φορές υπερφαλαγγίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Το τραγικό είναι τώρα ότι και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υπερφαλαγγίσει τον Αλ. Τσίπρα σε πολιτική κοροϊδία και πολιτική εξαπάτηση.

Μοιάζουν όλο και περισσότερο και οι δυο ως δυο σταγόνες νερού.

Related posts