3 Σεπτεμβρίου 2024

Αξιοποίησε τις Ιδέες σου

Αξιοποίησε τις Ιδέες σου

Παραγωγικότητα και Brainstorming: Αξιοποίησε τις Ιδέες σου

Παρόλο που ο Άινσταιν είναι κυρίως γνωστός για την ανακάλυψη της θεωρίας της Σχετικότητας, πριν από αυτήν την μεγάλη έκρηξη δημοσιότητας, είχε δημοσιεύσει άλλες 248 μελέτες και έρευνες. Ο διάσημος κλασσικός συνθέτης Mπαχ, έγραφε μια cantataκάθε εβδομάδα ενώ ο Μότσαρτ παρήγαγε πάνω από 600 συνθέσεις. Ακόμα, ο Τόμας Έντισον είχε καταγεγραμένες 1093 πατέντες στο ενεργητικό του. Η κάθε μια από αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες ή διάνοιες καλύτερα, είχαν ένα κοινό παρανομαστή: είχαν την ικανότητα να συνδυάζουν την ακραία παραγωγικότητα με την δυνατότητα να γεννούν ιδέες. Πολλές ιδέες.

Βέβαια είχαν και άλλο ενα κοινό στοιχείο. Όλοι, πριν φτάσουν στην κορυφή μιας δημιουργίας τους, είχαν αποτύχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές.

Ο Δημιουργικός ΕγκέφαλοςΑξιοποίησε τις Ιδέες σου

Ηγετική μορφή στον τομέα της παραγωγής ιδεών και στις Νευροεπιστήμες κατ’ επέκταση είναι ο Arne  Dietrich, ο οποίος μαζί με άλλους επιφανείς επιστήμονες υποστήριξε ότι η διαδικασία της δημιουργικότητας του εγκεφάλου περιλαμβάνει δύο εντελώς διαφορετικές οδούς.

Η μια είναι αυτή κατά την οποία ασκούμε συνειδητή προσπάθεια για να παράγουμε ιδέες. To Executive  center που βρίσκεται στον Prefrontal  Cortex του εγκεφάλου, και κυρίως στην μεριά του δεξιού ημισφαιρίου, διατηρεί τον έλεγχο στην δημιουργική διαδικασία και κατευθύνει τι σκέφτεσαι αλλά και τι ανακαλείς απ΄την μνήμη ώστε να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά και προς όφελος της παραγωγικότητας.

Σε αντίθεση, υπάρχει και μια μορφή δημιουργικότητας η οποία είναι εντελώς διαφορετική. Είναι αυτή που μας προσφέρει την απρόβλεπτη έμπνευση της στιγμής, στο κλάσμα του δευτερολέπτου που αισθανόμαστε ότι κάτι ‘’άναψε’’ μέσα στο μυαλό μας και τρέχουμε βιαστικοί να το καταγράψουμε ώστε να μην χαθεί και πάλι στις περίεργες διαδρομές της μνήμης και του εγκεφάλου.

Στην δεύτερη διαδικασία, το Executive Center του εγκεφάλου ‘’αφήνει’’ τον έλεγχο με αποτέλεσμα να ‘’περνούν’’ περισσότερες ιδέες στο συνειδητό. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο είδος των ιδεών έρχεται αναπάντεχα και όταν δεν το περιμένουμε.

BrainstormingΑξιοποίησε τις Ιδέες σου

Brainstorming και ακραία παραγωγή ιδεών

Το Brainstorming είναι ένα πολύ χρήσιμο και διάσημο εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να παράγεις δημιουργικές λύσεις για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, να δημιουργήσεις μια νέα διαδρομή στην ζωή σου ή να θέσεις τα κατάλληλα μοτίβα σκέψης που θα σε οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας.

Τρόποι για Παραγωγή Ιδεών

1.Κάνε τις κατάλληλες ερωτήσεις

Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να ξεκαθαρίσουν ικανότητες, συνήθειες και τρόπους σκέψεις με αποτέλεσμα οι απαντήσεις που θα δώσεις να σε οδηγήσουν σε ιδέες χρήσιμες σε οποιοδήποτε τομέα.

  • Τι μπορώ να κάνω σήμερα για να πετύχω ένα νέο στόχο;
  • Πότε είμαι πιο παραγωγικός;
  • Για ποια πράγματα είμαι ευγνώμων στην ζωή μου και τι μπορώ να μάθω από αυτά;
  • Ποια είναι η κορυφαία ικανότητα μου και πως μπορώ να την βάλω σε λειτουργία την επόμενη ώρα;
  • Ποια υπηρεσία θα έκανα χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα πληρωθώ;
  • Πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασα ένα ποιοτικό βιβλίο;
  • Τι συμβουλές θα έδινα στον εαυτό μου δέκα χρόνια πρίν;
  • Πως θα έμοιαζε η τέλεια μέρα;
  • Τι καλές συνήθειες θα ήθελα ν’ αποκτήσω;
  • Ποια γνώση/άνθρωπος/ταινία/μέρος/βιβλίο με εμπνέει περισσότερο και γιατί;
  • Αν θεωρούσα το όνειρο μου απόλυτα εφικτό, ποια θα ήταν τα δέκα πρώτα βήματα που θα έκανα για να το κάνω πραγματικότητα;
  1. Gap Filling

Όρισε το σημείο που βρίσκεσαι στην ζωή σου ως σημείο Α και το σημείο που θέλεις να πας σημείο Β. Αν το κενό ανάμεσα τους μπορούσες να το χωρίσεις σε βήματα, ποιά θα ήταν αυτά και τι χρειάζεται για να τα κάνεις πραγματικότητα;

  1. Medici Effect

To Medici Effect αναφέρεται στο πως ιδέες οι οποίες με μια ματιά δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους, τελικά έχουν κοινά στοιχεία.  Για παράδειγμα, αν θέλεις να είσαι πετυχημένος αθλητής τότε υπάρχει περίπτωση να μπορείς να πάρεις γνώσεις επιτυχίας και αποτελεσματικότητας από κάποιον κορυφαίο επιχειρηματία.

  1. Trigger  Method

Γράψε 10 ιδέες και διάλεξε αυτήν που θεωρείς κορυφαία ή πιο χρήσιμη. Στην συνέχεια άρχισε να χρησιμοποιείς την λέξη Γιατί. Παράδειγμα: Έχεις μια καφετέρια

Το πιο σημαντικό στην καφετέρια είναι ο αριθμός των πελατών(Βασική Ιδέα)

Γιατί το πιο σημαντικό είναι ο αριθμός των πελατών;

Διότι εξαρτάται το εισόδημα της καφετέριας από αυτούς

Γιατί εξαρτάται το εισόδημα της καφετέριας μόνο απ’ τους πελάτες;

Γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν έσοδα από αλλού;

  5. Variable  Brainstorming

Αν στηριχτούμε στο παραπάνω παράδειγμα της καφετέριας, η σημαντικότερη μεταβλητή είναι ο αριθμός των πελατών. Όμως αυτό είναι μόνο η αρχή. Στην καφετέρια έρχονται περισσότεροι άντρες ή γυναίκες; Ποιες ώρες έρχονται περισσότερο και τι ηλικίας είναι; Τι παραγγέλνουν περισσότερο; Υπάρχει κάποιο προιόν που θα  ήθελαν και λείπει;

  1. Challenger

Κάνε μια λίστα με όλες τις υποθέσεις που κάνεις για ενα πρόβλημα που πιστεύεις πως δεν μπορείς να λύσεις. Στην συνέχεια προσπάθησε να θέσεις ως πρόκληση ν’ αποδείξεις πως τουλάχιστον το 50% από αυτές τις υποθέσεις δεν ισχύουν.

Χρησιμοποιώντας Παραγωγικά τις Ιδέες σου

Για να δημιουργήσεις ένα αποδοτικό σύστημα που προσφέρει εύστοχη χρήση ιδεών και στην συνέχεια τις χρησιμοποιεί με στόχο την παραγωγικότητα, χρειάζεται κάτι πολύ απλό: Xρόνο.

Στο ξεκίνημα μπορείς να χρησιμοποιήσεις MS Excel / Open office ώστε να καταγράφεις απλές ToDo Lists, ραντεβού και ιδέες που είναι ικανές στο μέλλον ν’ αποδώσουν καρπούς. Καθώς ο χρόνος περνά, θα διαπιστώσεις ότι θα αποκτήσεις την ικανότητα ν’ αναλύεις με πιο πολύπλοκο, γρήγορο αλλά και αποτελεσματικό τρόπο τα δικά σου συστήματα οργάνωσης και παραγωγικότητας. Κάποιες αλλαγές στην εξέλιξη σου που πιθανόν να δεις είναι:

  1. Οι απλές ToLists θα αρχίσουν να χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
  2. Οι στόχοι θ’ αρχίσουν να αξιολογούνται ανάλογα με το πόσο σημαντικοί είναι συγκριτικά με το συνολικό όραμα.
  3. Θ’ αρχίσεις να θέτεις υποχρεωτικά Deadlines ώστε να έχεις την μέγιστη παραγωγικότητα στον ελάχιστο χρόνο που θα χρειάζεται να διαθέσεις.
  4. Οι λέξη Στόχοι θα μετατραπούν σε Αποτελέσματα.
  5. Θα απαιτείς απ’ τον ίδιο σου τον εαυτό να φέρει εις πέρας τα συγκεκριμένα αποτελέσματα σε χρονοδιαγράμματα ημέρας, εβδομάδας και μήνα.

6. Ο κάθε στόχος θα χωρίζεται σε μικρότερα Action  Steps για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος στο μυαλό σου. Το κάθε Action Step θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες τις ημέρας που θα πρέπει να γίνει, βαθμό και επίπεδο αποδοτικότητας που ο ίδιος απαιτείς, ικανότητες αλλά και κατάλληλους τρόπους σκέψεις.

  • Time boxing για Παραγωγή Αποτελεσμάτων

Είναι μια πιο ‘’μαλακή’’ έκδοση των Deadlines και ουσιαστικά είναι περιορισμένα κομμάτια χρόνου που έχεις στην διάθεση σου για να πετύχεις κάποιο αποτέλεσμα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αξιολογήσεις την ημέρα σου, να καθοδηγήσεις Projects αλλά και να επιβλέψεις την ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων.

Λόγοι για να το χρησιμοποιήσεις

Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Αν δεν αξιοποιηθεί κατάλληλα θα μας πιέσει και θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Κάτι που δεν θέλουμε.

Σε βοηθάει να μοιράζεις τον χρόνο σου με βάση τις προτεραιότητες σου σε διάφορους τομείς της ζώης σου και όχι μονόπλευρα.

4 Απλά αλλά Αποτελεσματικά Βήματα για Time boxingΑξιοποίησε τις Ιδέες σου

Βήμα 1: Επέλεξε τους υποψηφίους για το Time boxing.

Συνήθως είναι ενα γενικό Project, είτε προσωπικής είτε επαγγελματικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα μπορείς να ξεκινήσεις μ’ εν απλό πρόγραμμα γυμναστικής.

Βήμα 2Εντόπισε Στόχους κλειδιά

Αυτό το βήμα χρειάζεται προσοχή. Είναι απαραίτητο να ρωτήσεις τον εαυτός σου τι θέλει να πετύχει με αυτό το Timebox. Όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι σχετικός με λέξεις όπως απόδοση, βελτίωση ή εξέλιξη. Μπορεί να είναι γενικό όμως είναι καθοριστικό. Ο στόχος δεν μπορεί να μείνει στο απλό ‘’θέλω να χάσω 3 κιλά’’. Όλοι θέλουμε να καταφέρουμε κάτι όμως όταν δηλώνουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε κάτι θεωρούμε ταυτόχρονα ότι έχουμε και επιλογή στο να μην το κάνουμε.

Οπότε το τι δηλώνουμε θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Έχει διαφορά το ‘’θα χάσω 3 κιλά’’ με το:

Bελτίωση διατροφής

Αύξηση ωρών τρεξίματος

Ποιοτικότερο πρόγραμμα γυμναστικής

Βήμα 3: Χρησιμοποίησε το κατάλληλο Timebox

Αν για παράδειγμα χρειάζεσαι για ένα project4 εβδομάδες, πρέπει να ξέρεις εξ αρχής πόσες ώρες την ημέρα θ’ αφιερώσεις για το συγκεκριμένο project.

Βήμα 4: Εκτέλεσε το χρόνο

Αυτό το βήμα είναι το πιο δύσκολο αλλά και το πιο διδακτικό. Σε αυτό το μέρος θα πρέπει να ν’ ασχοληθείς με το ActionStepπου έχεις επιλέξει μόνο στον χρόνο που έχεις ορίσει. Αν έχεις ορίσει ότι θα έχει την προσοχή σου για 1 ώρα τότε δεν μπορείς ν ‘ ασχολήθείς περισσότερο. Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, είναι και εξαιρετικά αποτελεσματικό γιατί θα μάθεις να αξιοποιείς στο μέγιστο τον χρόνο που εσύ ο ίδιος ορίσει ως παραγωγικό.

πηγή Χρήστος Παπανίκας .humanadvanced.com

 

>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη…

Management σε καιρούς κρίσης: Ικανότητα ή διαχείρηση;

 

 

Related posts