21 Αυγούστου 2024

Απαλλαγή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Ποιο θα είναι το όριο ακαθάριστων εσόδων;

Απαλλαγή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Ποιο θα είναι το όριο ακαθάριστων εσόδων;

Απαλλαγή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Ποιο θα είναι το όριο ακαθάριστων εσόδων;

Στην ατζέντα της κυβέρνησης έχει πάρει θέση και η περίπτωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ. Βελτιωτικές κινήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εγκλωβιστεί στα γρανάζια της νομοθεσίας.Απαλλαγή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Με σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται η κατάργηση της υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης του φόρου.

Παράλληλα, είναι υπό συζήτηση με την τρόικα, η απαλλαγή υποχρέωσης παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ επιτηδευματιών με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει θέσει το όριο των ακαθαρίστων εσόδων των 10.000 ευρώ ενώ η τρόικα έχει θέσει το όριο των 25.000 ευρώ. Τα δύο σενάρια είναι υπό διαπραγμάτευση και θα παρθεί η τελική απόφαση από κοινού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου ο ετήσιος τζίρος 10.000-20.000 ευρώ είναι ικανοποιητικός για να καλύψει τους επαγγελματίες με μπλοκάκια, ενώ το όριο των  25.000 ευρώ (πρόταση της τρόικας), θα εντάξει στην απαλλαγή παρακράτησης-απόδοσης ΦΠΑ τον 1 στους 2 επιτηδευματίες και θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης η κίνηση αυτή θα οδηγήσει το 52% περίπου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών σε:

  • απαλλαγή υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και
  • απαλλαγή απόδοσης ΦΠΑ ανά μήνα (για διπλογραφικά βιβλία) ή ανά τρίμηνο (για απλογραφικά βιβλία) 

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015. 

Τέλος με διατάξεις του νομοσχεδίου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» που τέθηκε στις 8 Ιουλίου σε διαβούλευση επέρχονται απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ.

Ειδικότερα:
1. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Σημειώνεται ότι η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.
2. Δεν απαιτείται αίτηση για την επιστροφή του ΦΠΑ αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία θα προκύπτει από την περιοδική δήλωση.
3. Απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Δηλώσεις δεν υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, εφόσον υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής ή όταν η επιχείρηση μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική της δραστηριότητα . Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος.
4. Οι εφημεριδοπώλες, μπορούν να επιλέξουν τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον με δήλωσή τους επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την παρέλευση πενταετίας.
5. Όταν το ποσό της έκπτωση ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται.

Μη ξεχνάμε και το μέτρο του υπουργείου (σχετικό μας άρθρο της 8/7/2014) για την:

Απώλεια ΑΦΜ για επιχειρήσεις με παραβατική συμπεριφορά – Φρένο στη φοροδιαφυγή

Πρόκειται για το άρθρο 9 του νομοσχεδίου «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το οποίο «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».

Ένα ακόμη μέτρο του υπουργείου Οικονομικών να βάλει «φρένο» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην μη απόδοση του ΦΠΑ προς το Δημόσιο από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

 

>>>•<<<

Διαβάστε ακόμη…

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα από τη ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση της πληρωμής του φόρου ακινήτων

Πτωτική τάση στις ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές και τον Ιούνιο

Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας: 50.000 προσλήψεις ανέργων

Απαλλαγές παρακράτησης φόρου και τελών για άτομα με αναπηρία

«Μαχαίρι» σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο ζητά εκπαιδευτές για ένταξη τους στο υπάρχον δυναμικό του

Προσωρινά Αποτελέσματα Επιλογής Βρεφών Νηπίων στους ΒΝΣ του ΟΑΕΔ

Ξεκινάει στις 16 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα 2 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

 

 

Related posts