30 Ιουνίου 2024

Απαντήσεις προς τους απανταχού Bitcoiners και σε άλλους που ίσως ενδιαφέρονται για το Bitcoin

Απαντήσεις προς τους απανταχού Bitcoiners και σε άλλους που ίσως ενδιαφέρονται για το Bitcoin

Του Σοφιανόπουλου Παναγιώτη

Όλο και κάποιον θα βρεις να το δεχθεί σαν ανταλλακτικό μέσο…” ανέφερε ένας υποστηρικτής του bitcoin.

Που; Στα λόγια;

• Στην Βενεζουέλα που έχουν διαλυμένη οικονομία με υπερπληθωρισμό (θεωρητικά ευνοϊκό περιβάλλον για το bitcoin) υπάρχει σαν μέσο ανταλλαγής, αλλά μόνο στο περιθώριο, δεν είναι mainstream και άλλα cryptos είναι πολύ πιο διαδεδομένα.

• Σε διάφορες άλλες φτωχές χώρες της Αφρικής ή και ανά την υφήλιο, παρομοίως υπάρχει μόνο στο περιθώριο ως χρήμα / μέσο συναλλαγών, και ούτε και σε αυτές έχει γίνει mainstream και απέχει παρασάγγας βεβαίως από το να γίνει.

 

Η χρήση του στην πραγματικότητα ως Χρήμα;

… Μηδαμινή.
Και υπάρχει 11 χρόνια, δεν είναι χθεσινό.

Όσοι το υποστηρίζετουν, ως μέσο συναλλαγής, ας μου δείξουν μια απόδειξη, που αγοράσανε κάτι, τσίχλες, έναν καφέ, φαγητό, τηλεόραση, αυτοκίνητο, διαμέρισμα… κάτι που αγοράσανε τέλος πάντων, μικρό ή μεγάλο, να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι χρήμα.

Δεν θέλω να μου δείξουν άρθρα του στυλ “Που να ξοδέψετε τα bitcoins σας” / “Επιχειρήσεις που δέχονται bitcoins”, θέλω να μου δείξουν, οι ίδιοι οι υποστηρικτές του, που ισχυρίζονται ότι είναι χρήμα και μάλιστα σημαντικό, και μάλιστα με διάδοση στην κοινωνία, να μου δείξουν μία απόδειξη, που αγοράσανε κάτι με bitcoin, οι ίδιοι όμως.
(το email μου για να μου δείξουν την απόδειξη το sofpan@yahoo.com)

Κανένας δεν θα δείξει, δεν ξέρετε πόσες φορές το έχω ζητήσει, γιατί κανένας δεν το χρησιμοποιεί ως χρήμα, και διότι δεν μπορεί να γίνει χρήμα, αφού ακόμα και εάν είχε την πίστη όλων των ανθρώπων σε αυτό, ΔΕΝ θα μπορούσε τεχνικά, δομικά, να ανταπεξέλθει στον φόρτο – γι’ αυτό άλλωστε έχει υψηλές χρεώσεις. Ούτε και με τον ερχομό του lightning network.

Και ας πάμε τώρα στο άλλο, υποτίθεται φοβερό επιχείρημα, ότι το bitcoin, είναι ο νέος και καλύτερος χρυσός (σε σχέση με τον πραγματικό χρυσό).

Ποιοι είναι οι με διαφορά μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού; Οι κεντρικές τράπεζες, ακριβώς διότι είναι το κατεξοχήν μέσο διατήρησης αξίας. Εάν το bitcoin ήταν καλύτερος χρυσός από τον πραγματικό χρυσό, οι κεντρικές τράπεζες, θα έτρεχαν να το αγοράσουν, διότι είναι το συμφέρον τους και ηλίθιες δεν είναι.
Πόσο δε μάλιστα, που κατά κάποιους bitcoiners, το bitcoin είναι αντισυστημικό και επαναστατικό, δηλαδή επικίνδυνο για το σύστημα, και επομένως οι κεντρικές τράπεζες εκτός του κινήτρου, να το αγοράσουν επειδή “είναι καλύτερο από τον χρυσό”, θα είχαν και επιπλέον κίνητρο, ως οι κατεξοχήν εκπρόσωποι του πολιτικο και χρηματοοικονομικού status quo, να “σκουπίσουν” από την αγορά όλα τα bitcoin, να τα αγοράσουν όλα, οπότε να διασφαλίσουν εαυτούς, ήτοι το κατεστημένο, από την ζημιά που θα μπορούσαν να τους κάνουν οι “επαναστάτες/αναρχικοί” με την χρήση του “υπερόπλου” bitcoin. Διότι εάν οι “επαναστάτες” στερούνταν το “υπερόπλο” bitcoin, πως θα βλάψουν το κατεστημένο;

Όμως, όχι μόνο καμία κεντρική τράπεζα δεν αγοράζει bitcoin, αλλά εάν από τύχη βρεθούν σε πολιτειακά όργανα και θεσμούς bitcoin, όπως από κατάσχεση σε παράνομες δραστηριότητες, αντί να κρατήσουν αυτό το “υπερόπλο” που στην προκειμένη περίπτωση το απέκτησαν και δωρεάν, το πουλάνε και το διαθέτουν προς τους απανταχού “επαναστάτες/αναρχικούς” που στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουν το “υπερόπλο” bitcoin, για να βλάψουν το κακό κατεστημένο (κεντρικές τράπεζες κλπ) και αργότερα να ζήσουν, αφού τα όργανα και θεσμοί του κατεστημένου θα έχουν “πέσει”, σε μια μελλοντική κοινωνία που θα είναι είτε μια μεταλλαγμένη κομμουνιστική (θα ανήκει στο λαό, χωρίς κανονισμούς από κεντρικές κυβερνήσεις) ή σε έναν κόσμο τύπου Mad Max, αφού το κατεστημένο θα έχει πέσει, αλλά και ο νέο-κομμουνισμός θα έχει αποτύχει όπως ο αυθεντικός, που προηγήθηκε.

Πραγματικά, πόσο σας πείθει το όλο αφήγημα των bitcoiners;

Μα τότε θα ρωτήσει κάποιος: Τι είναι το bitcoin και γιατί έχει συντελέσει τέτοια άνοδο της τιμής του και γιατί εάν είναι φούσκα, επαναλαμβάνει κατά περιόδους μεγάλη ανοδική κίνηση;
Διότι στο bitcoin, έχοντας δημιουργήσει μια ένθερμη βάση cult, από “επαναστάτες/αναρχικούς”, έρχονται και προστίθενται περιοδικά, κερδοσκόποι και traders. Αυτοί βεβαίως, δεν είναι ιδεολόγοι, έρχονται για το κέρδος και μόνο για αυτό και έχουν γνώση, ότι το bitcoin στην ουσία δεν είναι τίποτα. Έρχονται όμως και θα είναι παρόντες, για όσο διάστημα επικρατεί η τρέλλα και μπορούν να κερδίσουν από αυτήν.
Πάλι θα ρωτήσει κάποιος, αφού διαβάζουμε και ακούμε, ότι η Wall Street ανακαλύπτει τώρα το bitcoin, άρα θα πέσει χρήμα και του δίδει κύρος. Απάντηση: Ναι, χρήμα μπορεί να πέσει (για κάποιο διάστημα), κύρος όχι. Το ότι μπαίνουν στο χώρο παίκτες της Wall Street, δεν δίδει κύρος. Έδιδε μήπως κύρος στα παράγωγα την περίοδο 2005 έως αρχές 2008, που οι της Wall Street, εμπλέκονταν σε πολύπλοκα παράγωγα προϊόντα; Δεδομένου ότι ακολούθησε η κατάρρευση του 2008, προφανώς όχι. Οι της Wall Street, μπαίνουν κάπου, εάν βλέπουν κέρδος, είναι άπληστοι, είναι ψυχροί κερδοσκόποι.

Μα πάλι, θα ρωτήσει κάποιος άλλος: Μα ακούμε και για commercial banks, που βγάζουν προϊόντα σχετικά με το bitcoin, άρα για να το κάνουν κάποιες τράπεζες (όχι οι κεντρικές, ε; ) σημαίνει ότι κάτι καλό θα έχει.
Απάντηση: Οι τράπεζες που ασχολούνται με το bitcoin, αφενός είναι πολύ λίγες, αφετέρου προσφέρουν σχετικά προϊόντα στους καταναλωτές, όπου οι καταναλωτές παίρνουν το όλο ρίσκο που έχει το bitcoin, και οι τράπεζες λαμβάνουν τις προμήθειες και αμοιβές για τις υπηρεσίες τους, εκ του ασφαλούς, και σε δολάρια ή ευρώ και όχι σε bitcoin. Κερδίζουν στα σίγουρα δηλαδή αυτές, όλο το ρίσκο οι καταναλωτές. Εάν οι καταναλωτές θέλουν κάποια φύκια, για μεταξωτές κορδέλες, τους το παρέχουν. Για να κερδίσουν λοιπόν το κάνουν και αυτές, όμως εκ τους ασφαλούς. Και βεβαίως θα το κάνουν για όσο καιρό, επικρατεί η τρέλα.

Εν κατακλείδι, τι είναι το bitcoin;
Το bitcoin είναι σαν τις μαϊμούδες, σε έναν χώρο που έχουν εμφανιστεί ήδη ανθρωπίδες, και οσονούπω αναμένεται να εμφανιστεί και Homo Sapiens. Εξελικτικά οι μαϊμούδες ήταν σημαντικές, διότι ήταν το βασικό προστάδιο, για να ακολουθήσουν και άλλα, ανώτερα είδη. Σημαντικές μεν, ξεπερασμένες δε (από τα ανώτερα έιδη).
Οι μαϊμούδες ωστόσο προσφέρονται για παιγνίδια, και όσοι τις βρίσκουν χαριτωμένες, μπορούν να παίζουν μαζί τους, αλλά χρειάζεται προσοχή, διότι οι μαϊμούδες κλέβουν τσάντες και πορτοφόλια
Όπως στο κάτωθι βίντεο, που κάποιοι έπαιζαν μαζί της ανέμελα και η τσάντα τους έκανε φτερά σε χρόνο dt…

 

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του

Bitcoinvest or Not? Answers to Crucial Questions.

…for those, considering investing in bitcoin and other cryptos too.

Bilingual book  (English and Greek) – Βιβλίο δίγλωσσο (στα Αγγλικά και στα Ελληνικά)

Για αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν στο BTC ή και σε άλλα cryptos.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να αναζητήσουν το webinar, με τίτλο

Bitcoin: Να ΕΠΕΝΔΥΣΩ ή Όχι;

Διαβάστε επίσης:
Κρυπτονομίσματα: Η παραβολή των αυτοκινήτων
Απάντηση στον Michael Sonnenshein, σχετικά με το Bitcoin

 

Related posts