19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Απατεώνες επιχειρούν να σας αποσπάσουν χρήματα ιντερνετικά!

Απατεώνες επιχειρούν να σας αποσπάσουν χρήματα ιντερνετικά!

Το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορεί μια νέα μορφής απάτης, μέσω διαδικτύου, που επιχειρούν να σας αποσπάσουν χρήματα. Πως έχει η απάτη; Διαβάστε για να προφυλαχθείτε.

Σας στέλνουν e-mail σε εταιρικές σας διευθύνσεις, όπου τα μηνύματα που λαμβάνετε, παρουσιάζονται να έχουν προέλθει από την δική σας διεύθυνση(!)

Εάν π.χ. είστε σε μια εταιρία, που η διεύθυνση e-mail της είναι info@etairia.gr ή – ενώ λέγεστε Γιάννης – εάν έχετε εταιρικό e-mail ως john@etairia.gr , λαμβάνετε μια ωραία πρωΐα, ένα μήνυμα που φαίνεται να έχει αποσταλεί σε εσάς, από εσάς!

Λαμβάνετε δηλαδή, στην διεύθυνση info@etairia.gr ή στο john@etairia.gr, ένα e-mail που φαίνεται να έχει σταλεί, από εσάς τον ίδιο, σαν να στείλατε εσείς, e-mail στην δική σας διεύθυνση.

Στο θέμα του μηνύματος, αναφέρει info@etairia.gr was hacked, δηλαδή το info@etairia.gr χακαρίστηκε.
Και το e-mail αναφέρει, στα αγγλικά, εμείς σας το μεταφράζουμε στα ελληνικά με μπλε γράμματα, και εντός των αγκυλών, ο δικός μας σχολιασμός:

Γεια σου info@ john@, αν εστάλη στο ονομαστικό εταιρικό σας e-mail]

Το ψευδώνυμό μου είναι cecil91 [ο απατεώνας που επιχειρεί να σας κλέψει]
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι χάκαρα το mailbox σου, και ως απόδειξη αυτού, κοίτα το Από [την διεύθυνση Αποστολέα, που φαίνεται να είναι η δική σας] στην επικεφαλίδα σου. Έχω χακάρει το mailbox σου, περισσότερο από έξι μήνες πριν, και έχω μολύνει το λειτουργικό σου σύστημα, με έναν ιό (Trojan) που δημιουργήθηκε από εμένα και σε παρακολουθώ πολύ καιρό.

Ακόμα και εάν αλλάξεις το password σου, μετά την παρούσα γνωστοποίηση, δεν με πειράζει, καθώς ο ιός έχει εμπλακεί με όλα τα caching data στον υπολογιστή σου και αυτομάτως, σώσει τα πάντα για λογαριασμό μου [εννοεί ότι και να αλλάξουμε password, αυτός θα το γνωρίζει].

Έχω αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα όλων των λογαριασμών σου, όπως στα social media, e-mail, το ιστορικό σου στις περιηγήσεις στο internet. Συνεπακόλουθα, έχω τα δεδομένα όλων των επαφών σου, αρχείων από τον υπολογιστή σου, φωτογραφιών και βίντεο.

Εξεπλάγην από ορισμένα sites που επισκεπτόσουν περιοδικά. Έχεις πολύ έντονη φαντασία, νομίζω! [εδώ υπονοεί ότι επισκέπτεσαι πονηρές ιστοσελίδες, πράγμα που με τις πιθανότητες, μπορεί όντως να ανταποκρίνεται σε πολλούς]
Πήρα από αυτές τις περιηγήσεις σου, screenshoots, μέσω της κάμερας της συσκευής σου, η οποία συγχρονίζονταν με ό,τι παρακολουθούσες.

Ω θεέ μου! Είσαι τόσο άτακτος/η [στα αγγλικά δεν φαίνεται το φύλο], αστείος/α και ενθουσιώδης!

Νομίζω ότι δεν θα θέλεις να δουν όλα αυτά τα αρχεία, όλες οι επαφές σου, σωστά;
Εάν συμφωνείς, νομίζω ότι $500 είναι μια αρκετά δίκαιη τιμή για να καταστρέψω την ‘βρωμιά’ που κατέγραψα.

Στείλε το παραπάνω ποσό στο bitcoin πορτοφόλι μου: 1ΜΝ7ΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧhzcQ4Bq

Με το που θα λάβω το παραπάνω ποσό, σου εγγυώμαι ότι αυτά τα δεδομένα, θα καταστραφούν, δεν τα χρειάζομαι.

Διαφορετικά, αυτά τα αρχεία και το ιστορικό επισκέψεών σου στα πονηρά sites, θα σταλούν σε όλες τις επαφές σου, από την συσκευή σου (και την διεύθυνσή σου). Επίσης θα στείλω σε όλους, την πρόσβαση στο e-mail σου και τα access logs στα accounts σου, που έχω προσεχτικά σώσει!

Αφού διαβάσεις το παρόν μήνυμα, έχεις 48 ώρες!
Αφού διαβάσεις το παρόν μήνυμα, θα λάβω αυτομάτως notification ότι το διάβασες.

Ελπίζω ότι σου δίδαξα ένα καλό μάθημα. Μην είσαι αδιάφορος, να επισκέπτεσαι μόνο αξιόπιστες πηγές, και μην βάζεις τα passwords σου πουθενά!

Καλή τύχη!

Γενικότερος σχολιασμός: Ουσιαστικά λοιπόν, ο εν λόγω ιντερνετικός απατεώνας, που δεν θα είναι ένας, αλλά πολλοί που θα στέλνουν τέτοιου είδους, ίδια ή παρόμοια e-mails, τι προσπαθούν να κάνουν;

Χρησιμοποιώντας ως διεύθυνση αποστολέα, την δική σας διεύθυνση (αυτό είναι κάτι που τεχνικά γίνεται και ίσως το έχετε παρατηρήσει ήδη, πως π.χ. έρχονται κάτι περίεργα e-mail που γράφουν π.χ. ότι αποστολέας είναι η Alpha Bank κλπ, κλπ), ισχυρίζονται ότι έχουν χακάρει το e-mail σας αλλά και ολόκληρο τον υπολογιστή σας. Και ότι έχουν καταγράψει, διάφορα πράγματα που δεν θα θέλατε να τα μάθουν άλλοι. Επειδή, με τις πιθανότητες, στα χίλια τέτοια mail που θα στείλουν οι απατεώνες, ένα ποσοστό π.χ. 10 τοις χιλίοις, θα έχει όντως επισκεφτεί πονηρές σελίδες κλπ που δεν θέλει να μαθευτούν, και εάν είναι και λίγο αφελείς δεδομένου ότι θα δουν ότι έλαβαν το εν λόγω μήνυμα από την δική τους διεύθυνση, θα πειστούν ότι όντως έχει χακαριστεί το e-mail τους και ο υπολογιστής τους, και υπό την πίεση του χρόνου, αφού οι απατεώνες δίδουν διορία 48 ώρες, θα σπεύσουν να πληρώσουν τους απατεώνες.

Ουσιαστικά οι απαετώνες αυτοί, ρίχνουν άδεια για να μαζέψουν γεμάτα. Και τουλάχιστον σε αυτά τα μηνύματα που υπέπεσαν στην αντίληψή μας, σαν αυτό που σας παρουσιάσαμε, οι απειλές των απατεώνων, δεν ευσταθούν. Με διαφορετικά λόγια, το χακάρισμα είναι μόνο ισχυρισμός και όχι αλήθεια.

Επομένως εάν σας τύχει μια τέτοια περίπτωση, αφενός μην πληρώσετε τίποτα στους απατεώνες, αφετέρου κάντε μια σχετική καταγγελία στην Αστυνομία, στο τμήμα για την κυβερνοασφάλεια, τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88 ή στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr. Κάντε share επίσης το άρθρο, να προφυλάξετε και άλλους.

Δείτε επίσης:

• Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους πολίτες σχετικά με κακόβουλο λογισμικό ransomware

Related posts