Με τη πλάτη στο τοίχο είναι υποχρεωμένη να κάνει, πλέον, η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με τη Τρόικα, καθώς το πλεονέκτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν φάνηκε να πτοεί ή να συγκινεί ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους των δανειστών.
Και αυτό γιατί ακολουθώντας πιστά μια τακτική καθυστερήσεων από τον Σεπτέμβριο, «ξεχείλωσαν» την αξιολόγηση, που όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 μήνες! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές του καλοκαιριού, λίγο πριν μπουν οι τελικές υπογραφές στην επικαιροποίηση του Μνημονίου κι ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας άφηναν στεναγμούς ανακούφισης για τη κατάληξη μιας ακόμα επώδυνης διαπραγμάτευσης, η Τρόικα έριξε μια προειδοποιητική βολή, αφήνοντας τους Έλληνες παράγοντες εμβρόντητους, καθώς έβαλε στο τραπέζι την εναρμόνιση του εθνικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, με τα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, θέτοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%.
Το θέμα μπορεί να υποβαθμίστηκε τότε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά υπήρξε ρητή πρόβλεψη στο Μνημόνιο για νομοθετικές παρεμβάσεις στο τέλος του έτους.Ξεκινώντας τη νέα αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, η Αθήνα μπορεί να είχε τη προσοχή της στραμμένη αλλού (Δημόσιο, Προϋπολογισμός, πλειστηριασμοί), η Τρόικα είχε, όμως, το θέμα στη κορυφή της ατζέντας της, προκαλώντας από τότε κιόλας εκνευρισμό και αμηχανία στη κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Οκτώβριο, από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου είχε αναφέρει λίγο ως πολύ ότι το εθνικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις είναι ξεπερασμένο, έναν μήνα αργότερα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση «φωνάζοντας» ότι δεν συζητά αύξηση του ορίου, αφού βέβαια είχε προηγηθεί αναβρασμός στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού.
Κι ενώ το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αλλά και το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι η συζήτηση που γίνεται με τη Τρόικα δεν αφορά παρά μόνο στο εάν πρέπει να καταργηθεί ή όχι η δυνατότητα βέτο που έχει ο υπουργός Εργασίας και ποιες θα μπορούσε να είναι οι εναλλακτικές διαδικασίες (π.χ. εισήγηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Απασχόλησης βάσει οικονομικής έκθεσης της επιχείρησης που προωθεί ομαδικές απολύσεις), η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο έστειλε νέο μήνυμα (και) στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι μόνο αν υιοθετηθούν τα όσα ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, θα γίνουν πιο εύκολες οι προσλήψεις νέων που μαστίζονται από υψηλή ανεργία, παραλείποντας βέβαια να πει πόσο εύκολες και πιο φτηνές θα γίνουν οι απολύσεις. Η κατάσταση για τη κυβέρνηση περιπλέκεται εάν δώσει κανείς βάση στα όσα ψιθυρίζονται από ξένα χείλη περί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το θέμα από ελληνικές εργοδοτικές οργανώσεις, πόσο μάλλον όταν στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχθηκε ότι πολλά θέματα για τις εργασιακές σχέσεις (π.χ. τρόπος καθορισμού κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις) μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα, με ανάλογο τρόπο.
Και βέβαια αυτό που κάποιοι διαδίδουν είναι ότι η “αμνηστία” στους πλειστηριασμούς του 2014 θα δοθεί αν και εφόσον η δανειστές μας πάρουν ως αντιστάθμισμα τις ομαδικές απολύσεις!!!
Πηγή: fpress.gr