28 Απριλίου 2024

Εταιρικά «παιχνίδια» αποδοτικότητας

Εταιρικά «παιχνίδια» αποδοτικότητας

Εταιρικά «παιχνίδια» αποδοτικότητας

Κλεισμένοι σε έναν τυπικό, απρόσωπο συνεδριακό χώρο, στο Παρίσι, διευθυντές και λοιπά στελέχη της Χ επιχείρησης υποβάλλονται στο επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο μαρτύριο της… σταγόνας: Αποτίμηση της προηγούμενης χρονιάς. Νέοι στόχοι για τη χρονιά που έρχεται. Ομιλίες επί ομιλιών για το πώς οι επόμενοι μήνες μπορεί να φέρουν καλά ή τουλάχιστον καλύτερα αποτελέσματα, αρκεί όλοι να σηκώσουν τα μανίκια.αποδοτικότητας

Έπειτα από δύο εβδομάδες σεμιναρίου, η κούραση -κυρίως η ψυχολογική- έχει καταβάλει τους πάντες, μαζί με το άγχος για το πώς θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν τις ομάδες των συνεργατών τους…

Εκτός όμως από τις κλασσικές υπάρχουν πια και οι πρωτοποριακές τεχνικές μάνατζμεντ, επισημαίνει η Les Echos, που μπορεί σε μερικούς να ακουστούν ως… ομαδική ψυχοθεραπεία ή ακόμη και ως ακριβά καψόνια! Όσοι πάντως τις δοκίμασαν -αναφέρει η έγκριτη γαλλική εφημερίδα- θεωρούν ότι το ευκταίο επετεύχθη. Ιδού:

Τύφλα να ‘χει ο σομελιέ!
Απαιτούνται ένα tablet, αρκετά μπουκάλια κρασί και πολλές ώρες ανάγνωσης της Αγκάθα Κρίστι. Η υπόθεση εργασίας έχει επίκεντρο την υποτιθέμενη δολοφονία ενός οινοποιού στο κελάρι. Η ομάδα καλείται να βρει τον δολοφόνο, έχοντας ως μοναδικά βοηθήματα το tablet -όπου θα προβάλλονται βιντεοσκοπημένες «μαρτυρίες»- και τις γνώσεις τους στην οινοπαραγωγή και στη γευσιγνωσία. Η άσκηση εκτιμάται ότι ενισχύει τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και τη συνεργασία.

Ο πόλεμος των post-it
Η ομάδα αποφασίζει μία θεματική ενότητα ζωγραφικής δημιουργίας και φιλοτεχνεί πάνω σε post-it. Σε μία προσωρινή εικαστική παρέμβαση στον εργασιακό χώρο, τα παράθυρα γίνονται «καμβάς», που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μοιραστούν, χωρίς να επικαλύπτουν ο ένας τη δημιουργία του άλλου. Ζητούμενο είναι η φαντασία, η αρμονία στο αποτέλεσμα και, φυσικά, ο σεβασμός του προσωπικού χώρου του άλλου.

Η ομάδα… πετά!

Λέγεται ότι τα αθλήματα ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και κατά συνέπεια την παραγωγικότητα σε μία εταιρία. Μία προτεινόμενη λύση για να μετέχουν όλοι είναι η χρήση των λεγόμενων «Spring Stilts» (κάτι σαν τα τεχνητά άκρα των αθλητών με ειδικές ανάγκες, με ενσωματωμένες μπότες). Η αίσθηση είναι σαν να φοράς παπούτσια με ελατήρια, που σου επιτρέπουν να κάνεις άλματα, περπατώντας ή ακόμη και τρέχοντας. Απαραίτητο προσόν είναι η καλή ισορροπία. Σκοπός είναι τα μέλη της ομάδας να μάθουν να προσαρμόζονται ευκολότερα σε νέες καταστάσεις.

Μαθήματα στρες στην κουζίνα
Ένας κατάλληλος χώρος για δοκιμές… αδρεναλίνης είναι η κουζίνα ενός fast food εστιατορίου. Η πρόκληση για κάθε ομάδα είναι να συντονιστεί σωστά, ώστε να προλάβει να φτιάξει και να σερβίρει ένα ολοκληρωμένο μενού (μπέργκερ, τηγανητές πατάτες, σάλτσα και αναψυκτικό) μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Η συλλογικότητα, η οργάνωση και η καλή διαχείριση του στρες είναι το εισιτήριο για την επιτυχία.

πηγή fortunegreece.com

 

Δείτε ακόμη…

10 εντολές για Επιτυχία στις Πωλήσεις

 

Related posts