25 Απριλίου 2024

Απολογισμός των ΙΚΕ – Πλεονεκτήματα

Απολογισμός των ΙΚΕ – Πλεονεκτήματα

Απολογισμός των ΙΚΕ – Πλεονεκτήματα: Επιτυχή χαρακτηρίζει το ΥΠ.ΑΝ. τον θεσμό της ΙΚΕ δηλαδή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας, γνωστής και ως “εταιρία του ενός ευρώ”.

Απολογισμός των ΙΚΕ – Πλεονεκτήματα

Βέβαια, το ένα ευρώ είναι το ελάχιστο απαιτούμενο για την σύστασή της κεφάλαιο, που γίνεται κάτω από κάποιες συνθήκες – που αποτελούν και πλεονέκτημα της ΙΚΕ – όπως είναι η μεγάλη ευελιξία στους τρόπους συμμετοχής στην ΙΚΕ: οι εταίροι της μπορούν να εισφέρουν κεφάλαιο, αλλά και εξωκεφαλαιακά στοιχεία όπως εργασία ή εγγυήσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους.

Σημειώνουμε βέβαια ότι και οι ΕΠΕ μπορούν πλέον θεωρητικά (κάτω από κάποιες συνθήκες) να συσταθούν μόνο με 1 ευρώ, δηλαδή το χαμηλό μέγεθος απαιτουμένου κεφαλαίου δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των ΙΚΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Αθανάσιο Σκορδά στη Βουλή, φαίνεται ότι η μορφή των ΙΚΕ έχει “κερδίσει” την αγορά, καθώς στην τρέχουσα περίοδο, ποσοστό περίπου 39% του συνόλου των εταιριών που συστήνονται στη χώρα μας είναι αυτής της μορφής, έναντι της περισσότερο κλασσικής μορφής ΟΕ με 32%, 15% στην ΕΕ, 8% στις ΕΠΕ και 6% σε ΑΕ.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν, αλλά και της δικής μας (της ομάδας του TaxCoach) εμπειρίας, οι ΙΚΕ έχουν λογιστικά, όλες τις υποχρεώσεις μιας ΑΕ,  που συνεπάγεται την τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, σύνταξη ισολογισμού και τήρηση ταμείου στην επιχείρηση. Οι προσωπικές μορφές επιχειρήσεων (ΟΕ και ΕΕ) τηρούν βιβλία εσόδων –  εξόδων.
Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των κεφαλαιουχικών εταιριών και των προσωπικών, οδηγεί σε υψηλότερο κόστος λογιστικής παρακολούθησης για τις κεφαλαιουχικές αλλά αυτό αντισταθμίζεται αφενός από την ευκολότερη και φθηνότερη σύσταση, αφετέρου από το γεγονός ότι οι εταίροι στις κεφαλαιουχικές ευθύνονται μόνο με την εταιρική περιουσία, όταν στις ΟΕ και ΕΕ, η ευθύνη των εταίρων (στην περίπτωση των ΕΕ των ομόρρυθμων μόνο εταίρων) επεκτείνεται και σε επίπεδο προσωπικής περιουσίας, δηλαδή των φυσικών προσώπων – επιχειρηματιών. Σημαντικό συνεπώς το πλεονέκτημα των ΙΚΕ στο πεδίο της ευθύνης.

Τέλος, άλλο ένα σημείο που πλεονεκτούν οι ΙΚΕ έναντι άλλων μορφών εταιριών, είναι η μη υποχρεωτική ασφάλιση όλων των εταίρων αλλά μόνο του διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου (εφόσον είναι μονοπρόσωπη) στον ΟΑΕΕ, σημείο που συμβάλλει στην μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Ομάδα Σύνταξης TaxCoach.gr 31/03/2014

Related posts