26 Απριλίου 2024

Αποφασισμένο το ΥΠ.ΟΙΚ. να προχωρήσει σε μειώσεις προστίμων και φόρου υπεραξίας και χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Αποφασισμένο το ΥΠ.ΟΙΚ. να προχωρήσει σε μειώσεις προστίμων και φόρου υπεραξίας και χωρίς την έγκριση της τρόικας.

μειώσεις προστίμων και φόρου υπεραξίαςΧωρίς τη συμφωνία της τρόικας, αν απαιτηθεί, είναι αποφασισμένο να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στις αλλαγές – μειώσεις προστίμων και φόρου υπεραξίας.

Οι διατάξεις του υπό κατάθεση (εδώ και εβδομάδες) φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν στον εξορθολογισμό των προστίμων προσκρούουν στις ενστάσεις της τρόικας.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να μειώσει τα πρόστιμα από τα 2.500 για υπόχρεους με διπλογραφικά και 1.000 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία για σειρά παραβάσεων όπως η μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή η μη έκδοση αποδείξεων, σε 500 και 250 ευρώ αντίστοιχα.

Η τρόικα θεωρεί ότι τα νέα προτεινόμενα πρόστιμα είναι πολύ χαμηλά και αντιδρά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις εγείρονται κυρίως από την πλευρά του εκπροσώπου του ΔΝΤ στα τεχνικά κλιμάκια που συνεδριάζουν σε καθημερινή βάση στην Καραγιώργη Σερβίας. Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα αναφορικά με τη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν διακρατήσει τα ακίνητά τους για περισσότερα από 25 χρόνια. Η τρόικα θέλει να απαλειφθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από το φόρο υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. «Αν δεν συμφωνήσουν θα νομοθετήσουμε μονομερώς», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να γίνει νομοσχέδιο – σκούπα και να περιληφθούν σε αυτό όλες οι εκκρεμείς νομοθετικές παρεμβάσεις (toolkit ΟΟΣΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.) που θα απαιτηθούν μετά τη συμφωνία με την τρόικα.

της Ελενας Λάσκαρη

πηγή inewsgr.com

Related posts