18 Ιουλίου 2024

Απροσδόκητη πτώση της Βιομηχανικής Παραγωγής στη Γερμανία

Απροσδόκητη πτώση της Βιομηχανικής Παραγωγής στη Γερμανία

Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε 1,2% τον Δεκέμβριο έναντι εκτιμήσεων για +0,5%

Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της Γερμανίας έπεσε απροσδόκητα, για δεύτερο μήνα τον Δεκέμβριο, σημάδι ότι μία επιβράδυνση στις βασικές χώρες που εξάγει η Γερμανία, κρατά πίσω την βιομηχανική της δραστηριότητα παρά την ισχυρή εσωτερική ζήτηση.

Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, εποχικά προσαρμοσμένος και με τον πληθωρισμό, έπεσε 1,2% από τον Νοέμβριο, όταν είχε επίσης υποχωρήσει, έστω οριακά, κατά 0,1%. Η εν λόγω επίδοση, ήταν απροσδόκητη καθώς η μέση εκτίμηση ‘έβλεπε’ αύξηση κατά 0,5%.

Το πισωγύρισμα έρχεται σε έναν καιρό που η ανεργία βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι χαμηλές τιμές καυσίμων, ενισχύουν την καταναλωτική δαπάνη, ωστόσο η επιβράδυνση στη Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες αντισταθμίζουν και ξεπερνούν όπως φαίνεται τις παραπάνω θετικές συνθήκες.

Είναι μεγάλη έκπληξη και απογοητευτικό που η βιομηχανική παραγωγή δεν φάνηκε δυναμικότερη στο τέλος του έτους ανέφερε ο Christoph Swonke, οικονομολόγος στη DZ Bank AG. Από την άλλη πλευρά όμως, η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ως σύνολο, είναι σε τροχιά και η ζήτηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης παρούσα.

Σημειώνουμε σχετικά ότι η ανάπτυξη στη Κίνα αναμένεται φέτος στο 6,3% από 6,9% το 2015 και 7,3% το 2014 (οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ)· η Κίνα δε, αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές.
Οι συνολικές πωλήσεις της Γερμανίας προς το εξωτερικό έπεσαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο. Οι εισαγωγές υποχώρησαν και αυτές κατά 1,6% από τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έπεσε για δεύτερο μήνα τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 6,2% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση με την Ανατολική Γερμανία.

Η Bundesbank στο μηνιαίο Δελτίο της για τον Δεκέμβριο του 2015, αναφέρει ότι αναμένει οι εξαγωγικές αγορές εκτός της ευρωζώνης, να ανακάμψουν και η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ να επιταχύνει και συνεπώς, η γερμανική οικονομία θα τα πάει καλά στη επόμενη διετία.

Related posts