28 Απριλίου 2024

Από 1η Οκτωβρίου, πληρωμή ΦΠΑ με Εξόφληση Τιμολογίου

Από 1η Οκτωβρίου, πληρωμή ΦΠΑ με Εξόφληση Τιμολογίου

Από 1η Οκτωβρίου, πληρωμή ΦΠΑ με Εξόφληση Τιμολογίου. Το νέο σύστημα έρχεται να δώσει λύση στην στρέβλωση που έχουμε και αφορά χιλιάδες επαγγελματίες, που ενώ το παραστατικό δεν έχει εξοφληθεί, καλούνται να πληρώσουν τον φόρο.Ουσιώδης αλλαγή στον ΦΠΑ

Όπως κατανοεί κανείς, σε ένα περιβάλλον ασφυξίας από πλευράς ρευστότητας, η παραπάνω στρέβλωση επιδείνωνε τα προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε προαιρετική βάση στις Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Μάλτα, με όριο τις €500 χιλιάδες, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως και στα €2 εκατ..

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας, ο εκδότης ενός τιμολογίου υποχρεούται να καταβάλει τον ΦΠΑ εντός της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή 3μηνο ανεξάρτητα με το εάν αυτό πληρωθεί κάποιους μήνες αργότερα.

Εν ολίγοις, η επιχείρηση υποχρεούται να αποδώσει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο στις ανωτέρω ημερομηνίες ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει, κάτι που όπως κατανοεί κανείς, μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και χωρίς να φταίνε οι επιχειρήσεις ή μπορεί να είναι έως και εξοντωτικό για ορισμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν οριακά, στο σημερινό περιβάλλον.

Το νέο σύστημα προσεχώς θα εφαρμοστεί προαιρετικά · σε πλήρη εφαρμογή, θα τεθεί το 2015.
Το νέο σύστημα θα προβλέπει:

• Η καταβολή του ΦΠΑ θα γίνεται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσής του. Όταν μια επιχείρηση εκδώσει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο, όταν το τιμολόγιο πληρωθεί.

• Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο των €500 χιλιάδων (σε τιμολόγια χονδρικής), να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους, είτε ο πελάτης είναι ιδιώτης είτε το Δημόσιο.

Από τη στιγμή που μια επιχείρηση επιλέξει να εφαρμόσει το νέο σύστημα, θα υπάρχει μια ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Εάν κρίνει ότι δεν την συμφέρει, θα μπορεί να βγει από αυτό, στην επόμενη διαχειριστική περίοδο. Αν όμως ενταχθεί, θα πρέπει να εκδώσει φορολογικά στοιχεία, στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «Ειδικό Καθεστώς Καταβολής Φόρου παρά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενο της ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές, ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι πελάτες των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς, θα αναβάλλουν επίσης την έκπτωση του ΦΠΑ έως τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

Στις γενικές εξαιρέσεις από τον κανόνα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, οι οποίες εξαιρούνται από το καθεστώς ΦΠΑ, εισαγωγές αγαθών, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο λήπτης, λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Δείτε εδώ και περί των Ειδικών Θεμάτων ΦΠΑ.

Related posts