1 Ιουλίου 2024

Από 23 Σεπτεμβρίου λανσάρεται το νέο 10ευρω

Από 23 Σεπτεμβρίου λανσάρεται το νέο 10ευρω

Από 23 Σεπτεμβρίου λανσάρεται το νέο 10ευρω, από την ΕΚΤ στα πλαίσια της νέας σειράς χαρτονομισμάτων «Ευρώπη» και ένα περίπου χρόνο μετά την εισαγωγή του χαρτονομίσματος των 5 ευρώ.Από 23 Σεπτεμβρίου λανσάρεται το νέο 10ευρω

Τα χαρτονομίσματα της σειράς «Ευρώπη», θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια των επόμενων ετών.

Σημειώνεται ότι όπως έχει συμβεί και με το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ, έτσι και με το 10ευρω, τα παλαιά θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα (μέχρι νεωτέρας).

Η νέα σειρά τραπεζογραμματίων «Ευρώπη», έχει ενσωματώσει τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων, έτσι ώστε να τα καταστήσει το δυνατόν περισσότερο ασφαλή και δυσκολότερη προς αντιγραφή και δημιουργία πλαστών.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Σε όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, με στόχο την προστασία τους από την παραχάραξη. Είναι πολύ εύκολο να εξακριβωθεί η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ οποιασδήποτε σειράς. Αρκούν τρεις απλοί έλεγχοι: έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία.

Ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.
1. Χαρτί: Ψηλαφίστε το χαρτί του τραπεζογραμματίου. Είναι κολλαριστό.
2. Ανάγλυφη εκτύπωση: Ψηλαφίστε το τραπεζογραμμάτιο. Στην πρόσθια όψη, γίνονται αισθητές με την αφή μικρές ανάγλυφες γραμμές στην αριστερή και τη δεξιά άκρη. Έτσι, γίνεται πιο εύκολη η αναγνώριση του τραπεζογραμματίου, ιδίως από άτομα με προβλήματα όρασης. Ανάγλυφο δημιουργείται επίσης στην κεντρική εικόνα, στα τυπογραφικά στοιχεία και στον μεγάλο αριθμό της αξίας.

Οπτικός έλεγχος: Κοιτάξτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Εμφανίζονται το υδατογράφημα με προσωπογραφία και η ταινία ασφαλείας.
1. Υδατογράφημα με προσωπογραφία: Κοιτάξτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Εμφανίζεται μια αμυδρή εικόνα που δείχνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης (μορφής της ελληνικής μυθολογίας), τον αριθμό της αξίας του τραπεζογραμματίου και ένα παράθυρο. Αν ωστόσο τοποθετήσετε το τραπεζογραμμάτιο σε μια σκούρα επιφάνεια, τα ανοιχτόχρωμα σημεία του σκουραίνουν. Η προσωπογραφία εμφανίζεται επίσης στο ολόγραμμα.
2. Ταινία ασφαλείας: Κοιτάξτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Η ταινία ασφαλείας εμφανίζεται ως σκούρα λωρίδα. Πάνω σε αυτήν διακρίνονται το σύμβολο του ευρώ (€) και ο αριθμός της αξίας του τραπεζογραμματίου με μικροσκοπικά λευκά τυπογραφικά στοιχεία.

Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στη λωρίδα ασημί χρώματος εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, ενώ στον αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

Ολόγραμμα με προσωπογραφία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στο ολόγραμμα – τη λωρίδα ασημί χρώματος στα δεξιά του τραπεζογραμματίου – διακρίνονται μια προσωπογραφία της Ευρώπης (μορφής της ελληνικής μυθολογίας), καθώς και το σύμβολο του ευρώ (€), ένα παράθυρο και ο αριθμός της αξίας του τραπεζογραμματίου.

Αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα. Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στον γυαλιστερό αριθμό στην κάτω αριστερή γωνία δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά
Μικροτυπογραφικά στοιχεία: Σε κάποια σημεία του τραπεζογραμματίου διακρίνονται μικροσκοπικά γράμματα. Αυτά τα μικροτυπογραφικά στοιχεία είναι αναγνώσιμα με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού. Επίσης, είναι ευκρινή και όχι θολά.
Απλό υπεριώδες φως (UV):
• Το χαρτί δεν φωσφορίζει, δηλ. δεν εκπέμπει φως και είναι σκούρο.
• Μικροΐνες εμφανίζονται στο χαρτί. Σε κάθε ίνα διακρίνονται τρία χρώματα.
• Τα αστέρια στη σημαία της ΕΕ, οι μικροί κύκλοι και τα μεγάλα αστέρια φωσφορίζουν σε κίτρινο χρώμα. Διάφορα άλλα σημεία φωσφορίζουν επίσης σε κίτρινο χρώμα.
Ιδιότητες ανιχνεύσιμες στο υπέρυθρο φως: Αν χρησιμοποιήσετε υπέρυθρο φως, στην πρόσθια όψη του τραπεζογραμματίου εμφανίζονται μόνο ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα, η δεξιά πλευρά της κεντρικής εικόνας και η λωρίδα σε ασημί χρώμα. Στην οπίσθια όψη, εμφανίζονται μόνο ο αριθμός της αξίας του τραπεζογραμματίου και ο οριζόντιος σειριακός αριθμός.

Related posts