19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Αυξήθηκαν και τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία

Αυξήθηκαν και τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία

Δεν άλλαξε και τον Αύγουστο, η κατάσταση όσον αφορά στην δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε €849 εκατ., που αθροιζόμενες με τις υπόλοιπες που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του 2018, φέρουν τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2018 και έως και τον Αύγουστο, στα €6,4 δισ..

Όσον αφορά στο συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, δηλαδή παλαιών και νέων μαζί, αυτό ανήλθε στα €102,64 δισ. από €101,70 δισ. που ήταν στο τέλος Ιουλίου τρέχοντος έτους.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Στην περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, διαμορφώθηκαν σε €6,42 δισ.. Από αυτές τις οφειλές, τα €5,64 δισ. ήταν φορολογικές και τα υπόλοιπα €776 εκατ. χρέη λοιπών κατηγοριών (τέλη και επιβαρύνσεις που βεβαιώθηκαν για λογαριασμούς τρίτων, όπως π.χ. οι δήμοι).

• Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς την Εφορία, ανήλθαν τον Αύγουστο του 2018 σε €102,6 δισ. από €101,7 δισ. τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι περίπου το 15% των συνολικών οφειλών, έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Συνεπώς, γιατί δεν διαγράφονται και μεταφέρονται λες και κάποτε, θα καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν;

• Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 1.143.356 έναντι 1.143.308 που ήταν τον Ιούλιο. Παρατηρούμε ότι τον Αύγουστο, οι κατασχέσεις δεν προχώρησαν, ίσως επειδή η φορολογική διοίκηση ήταν και αυτή σε κλίμα διακοπών, χαλαρώνοντας την πίεση προς τους οφειλέτες.

• Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν τον Αύγουστο σε 3.801.967, από 3.933.628 που ήταν τον Ιούλιο, παρουσιάστηκαν δηλαδή ελαφρώς μειωμένοι, συγκεκριμένα κατά 131.661 άτομα. Η μείωση αποδίδεται βασικά στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών. Ωστόσο, παρατηρεί κανείς ότι το 37% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδος έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αν το αναγάγουμε στον συνολικό αριθμό φορολογουμένων, που πρέπει να είναι περί των 7 εκατομμυρίων, χονδρικά καταλαβαίνει κανείς ότι ένας στους δύο φορολογούμενους, χρωστάει.

Τα παραπάνω στοιχεία, δείχνουν εμφανώς, ότι η οικονομική αδυναμία στο σύνολο της οικονομίας και φορολογουμένων, παραμένει και βέβαια, η εικόνα αυτή, δεν συνάδει με αυτήν μιας οικονομίας σε ουσιαστική ανάκαμψη.

Related posts