28 Απριλίου 2024

Αυτόματες εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Αυτόματες εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Αυτόματες εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.: Πρόθεση της κυβέρνησης, την οποία καλείται να υλοποιήσει άμεσα η ΓΓΔΕ, Αικ. Σαββαΐδου, είναι οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές να δοθούν στους φορολογούμενους, χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να κάνουν τίποτα, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Αυτόματα θα περάσουν, αναφέρει η εφημερίδα, οι εκπτώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα εκκαθαριστικά περίπου ενός εκατομμυρίου ιδιοκτητών ακινήτων.

Οι μειώσεις και ελαφρύνσεις, αφορούν σε ιδιοκτήτες χαμηλών εισοδημάτων, πολύτεκνους και άλλους που δικαιούνται μείωση του φόρου κατά 50%, έως και πλήρη απαλλαγή. Η πλήρης απαλλαγή ισχύει μόνο για φορολογουμένους με τρία ή περισσότερα παιδιά και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και για τα εισοδήματα και για την περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή τα δύο βασικά κριτήρια για τη χορήγηση των εκπτώσεων.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα τρέξει διασταυρώσεις των εισοδημάτων όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώνεται στο Ε9, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τον μειωμένο φόρο, θα αναρτηθούν στο TaxisNet έως το τέλος Οκτωβρίου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση του φόρου (ως το τέλος Οκτωβρίου), αφού αφαιρεθεί η έκπτωση που έγινε μετά τις διορθώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και εν γένει η εμπλοκή των φορολογούμενων να είναι η ελάχιστη, έτσι ώστε να αποφύγουν δυσαρέσκεια, που ούτως ή άλλως είναι υψηλή.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Αυστηρή Προειδοποίηση ΔΣΑ προς εφοριακούς ως προς θέμα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
✎ Οδηγός του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με την άσκηση προσφυγής κατά των Εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Related posts