25 Απριλίου 2024

Αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ σχεδόν μετά από μια δεκαετία

Αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ σχεδόν μετά από μια δεκαετία

Η FED, ήτοι η αμερικάνικη κεντρική τράπεζα, αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά για περίοδο σχεδόν δεκαετίας.

Συγκεκριμένα η FED αύξησε το εύρος του βασικού της επιτοκίου κατά ένα τέταρτο μιας ποσοστιαίας εκατοστιαίας μονάδας, μεταξύ δηλαδή 0,25% και 0,50%.

Η κίνηση ήταν βέβαια αναμενόμενη και ιδιαίτερα ήπια – δεν ξάφνιασε τις αγορές και κατ’ουσίαν είχε προαναγγελθεί μερικούς μήνες πριν.

Κατά ορισμένους οικονομολόγους, η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από πολλά χρόνια, δείχνει ότι η αμερικάνικη οικονομία ξεπέρασε τα βαθιά τραύματα της κρίσης του 2007-2009 και πλέον, είναι (η οικονομία) αρκετά δυνατή να ανταπεξέλθει σε υψηλότερα κόστη δανεισμού.

Ο αντίλογος λέει ότι η ανάκαμψη που έχει επιτευχθεί είναι ουσιαστικά αδύναμη και η FED ρισκάρει να προχωρήσει σε μια διαδικασία αύξησης των επιτοκίων της, έτσι ώστε εάν υπάρξουν πιέσεις βύθισης της οικονομίας να έχει «χτίσει» ένα «οπλοστάσιο», δηλαδή τα επιτόκια να έχουν ανέλθει μερικώς για να μπορούν τότε, να ξαναπέσουν ώστε να τονώσουν την οικονομία. Το ρίσκο βέβαια έγκειται στο γεγονός ότι εάν η οικονομία είναι πράγματι ευπαθής, τότε η ‘αναγκαστική’ αύξηση των επιτοκίων για να «χτιστεί οπλοστάσιο», μπορεί να καταστεί ο παράγοντας που θα ωθήσει την οικονομία σε βύθιση – λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Related posts