Βαίνουμε προς Συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ: Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που δικαιούνται να εισπράξουν, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα – και λογικό εδώ που τα λέμε – της αγοράς.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι γίνεται πράξη μια δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξομάλυνση της αγοράς. Όπως επισήμανε, μέχρι σήμερα όποιος δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, κάτι που πλέον θα περιορισθεί.
Ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται τόσο μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, όσο και μεταξύ ιδιωτών. Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις. Θα αφορά αρχικά σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο €500.000 και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως €2 εκατ.. Με τον τρόπο αυτό θα περικλείει το 85% των επιχειρήσεων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επιπλέον ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από το Δημόσιο διαγράφονται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες «δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του Κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών».
Διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα νομοθετηθεί σύντομα και θα εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο. Ανάφερε δε πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.
Πώς θα γίνεται η διαδικασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας συγκριτικά με το υφιστάμενο καθεστώς, μεγάλη στήριξη ρευστότητας.
Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ