28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Βατερλώ της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Βατερλώ της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Βατερλώ της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα: Η ΝΔ ‘διαπραγματεύεται’ με την Τρόικα με την ‘απειλή ΣΥΡΙΖΑ’; Κάτι τέτοιο καθίσταται εμφανές, εμμέσως πλην σαφώς, από το Δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηΒατερλώ της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικακε από το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, το Δελτίο Τύπου ανάφερε τα ακόλουθα:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα».

Τι διαπιστώνουμε από το βραχύ Δελτίο Τύπου;

• Ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Πως το γνωρίζει λοιπόν ο κ. Χαρδούβελης, τις απόψεις του οποίου αποτυπώνει το Δελτίο Τύπου;

Προφανώς, το ΔΝΤ δεν μπορεί χωρίς να τέθηκε (από ελληνικής πλευράς), να ανάφερε στις συζητήσεις ότι δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας.

Για να ανάφερε κάτι τέτοιο το ΔΝΤ, αποκαλύπτεται ότι τέθηκε τέτοιο θέμα. Και το θέμα αυτό θα μπορούσε να τεθεί μόνο από την ελληνική πλευρά.

Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Χαρδούβελης όταν βρίσκονταν εις Παρισίοις, προσπάθησε να πιέσει για να αποσπάσει κάποια πράματα υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσιάζοντας την ‘απειλή’ (και βάλτε την λέξη εντός ή εκτός εισαγωγικών), του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα.
Του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα, που η ίδια η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζει ως πλεονέκτημα προς πάσα κατεύθυνση: ότι αυτή (η συγκυβέρνηση) αποτελεί τον πόλο σταθερότητας, έχοντας απέναντί της, τον ΣΥΡΙΖΑ που κατά την κυβέρνηση είναι επικίνδυνος αν έρθει στην εξουσία, να επαναφέρει την πολιτικοοικονομική αστάθεια.

Δηλαδή, η κυβέρνηση στις συζητήσεις που διεξάγει με την Τρόικα, δεν μπορούσε να πείσει για την λογική των επιχειρημάτων της ως προς αυτά που ζητούσε και γι’αυτό αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει και το ‘χαρτί’ του ‘ερυθρού’ ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικοοικονομικής αστάθειας που μπορεί να επέλθει εάν αυτός αποκτήσει την εξουσία.

Εάν δεν μπορούσε να πείσει τους πιστωτές μας για το δίκαιον των λόγων της και αιτημάτων της, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν και δεν υπάρχει τρίτο (εκ της κοινής λογικής):

(1) Οι λόγοι και όσα ζητούσε η κυβέρνηση δεν ήταν λογικά και για αυτό, η Τρόικα δεν τα δέχονταν.

(2) Οι λόγοι και όσα ζητούσε η κυβέρνηση ήταν λογικά αλλά ήταν παράλογη η Τρόικα και για αυτό δεν τα δέχονταν.

Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει: ή το (1) ισχύει ή το (2).

Εάν ισχύει το (1), τότε διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση (της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), πήγε στις συζητήσεις με την Τρόικα και προέβαλε παράλογες θέσεις, επομένως είναι επικίνδυνη. Επικίνδυνη και για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη.

Εάν ισχύει το (2), τότε δεν θα υπήρχε λόγος, από την στιγμή που οι θέσεις της Ελλάδος θα ήταν λογικές αλλά από την παράλογη εμμονή των συνεταίρων και επισήμων πιστωτών μας, δεν γίνονταν δεκτές, τι πιο εύκολο, να δημοσιοποιηθούν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, οι λογικές θέσεις της Ελλάδος και η παράλογη εμμονή της Τρόικα, οπότε εμπρός στην κοινή λογική που δεν θα επιδέχονταν αμφισβήτηση, αλλά και στην διεθνή κρίση, η Τρόικα θα ‘μαζεύονταν’ και η συγκυβέρνηση θα είχε κερδίσει μια μεγάλη πολιτική νίκη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι δεν αποτελεί μια κυβέρνηση yes men, όπως πολύς κόσμος την καλεί και την αντιλαμβάνεται.

Επιπλέον, το ΔΝΤ αναφέροντας ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ‘αδειάζει’ την θέση και βασική προβολή της παρούσας κυβέρνησης, που θέλει να δείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως έναν πολιτικοοικονομικό ‘διάβολο’, διότι εάν πράγματι έτσι ήταν, αμφιβάλετε ότι το ΔΝΤ θα νοιάζονταν και θα παρανοιάζονταν για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, που μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ‘απειλείται’;

Για να μην νοιάζεται λοιπόν το ΔΝΤ για τα του ελληνικού πολιτικού κλίματος, το οποίο (ΔΝΤ) ασφαλώς και ‘κόπτεται’ για την διεθνή οικονομική σταθερότητα, η οποία όμως άπτεται της πολιτικής, σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι ‘βλέπουν’ στον ΣΥΡΙΖΑ έναν συνομιλητή, με τον οποίον μπορούν να συνομιλήσουν τουλάχιστον σε ίδια βάση όπως συνομιλούν με τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και προφανώς γι’αυτό δεν συνιστά απειλή και για αυτό το λόγο αδιαφορούν για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Από όλα τα παραπάνω, διαπιστώνεται εμμέσως άλλη μία σημαντικότατη παράμετρος: ότι η κυβέρνηση αυτή, δεν γνωρίζει βασικές αρχές διαπραγματεύσεων. Θα καλούσαμε τον κ. Χαρδούβελη να παρακολουθήσει ένα ‘φίλιο’ σεμινάριο (δείτε εδώ). Παρακολουθήστε το και εσείς και δεν θα χάσετε, αφού διαπραγματεύσεις, χρησιμοποιούνται παντού: σε μια εμπορική συναλλαγή, σε μια διαφορά, σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, εργασιακών σχέσεων κ.λπ..

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συνεργάτης TaxCoach

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Εὐεπιχειρεῖν! ΤΑ σεμινάρια.-

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

 

Related posts