20 Μαΐου 2024

ΒΕΑ: Οικονομική ενημέρωση

ΒΕΑ: Οικονομική ενημέρωση

Οικονομική ενημέρωση, από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ)

-Την παροχή «ανάσας» στα εκατομμύρια φορολογουμένων που εναντίον τους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαβούλευσης με τις τράπεζες, προκειμένου να γίνεται μερική άρση των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Αυτό που επιδιώκει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες είναι να έχουν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από τη φορολογική διοίκηση οι φορολογούμενοι, στους οποίους αν και επιβλήθηκαν εναντίον τους κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, προχώρησαν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης και τηρούν ευλαβικά τους όρους και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ρύθμιση.

-Αύξηση κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, με το συνολικό ποσό να φθάνει πλέον τα 3,39 δισ. ευρώ. Τη στιγμή που n κυβέρνηση όφειλε να ακολουθεί αντίστροφη πορεία καθώς μέχρι τα τέλη Αυγούστου πρέπει να έχουν μηδενιστεί, τα χρέη τον Φεβρουάριο διευρύνθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ.

-Την πεποίθησή της ότι το ποσοστό της ανεργίας θα συνεχίσει να μειώνεται εντός του 2018, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 20%, εξέφρασε η πρόεδρος και διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Mαρία Καραμεσίνη. Έδωσε δε έμφαση στα θετικά μηνύματα από τον κλάδο της μεταποίησης, όπου ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης είναι ο ταχύτερος όλων των εποχών.

Διεθνείς εξελίξεις

-«Η Γαλλία και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εξετάζουν μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα», γράφει σε εκτενές δημοσίευμά της η Handelsblatt με τίτλο «Νέο σχέδιο για την Ελλάδα», προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι σε αντίθεση με την σταθερά αρνητική στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λήψη τέτοιων μέτρων, «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η αντίσταση του Βερολίνου πλησιάζει στο τέλος».

 

Related posts