12 Αυγούστου 2024

ΒΕΘ σε Μητσοτάκη: Η οικονομία χρειάζεται επειγόντως αλλαγή σελίδας

ΒΕΘ σε Μητσοτάκη: Η οικονομία χρειάζεται επειγόντως αλλαγή σελίδας

Η ανάγκη ριζικής αλλαγής της φορολογίας εισοδήματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η ενίσχυση της ρευστότητας, ο σχεδιασμός ενός στρατηγικού, κοστολογημένου, πλάνου για την επόμενη ημέρα της οικονομίας επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει της 83ης ΔΕΘ.

«Το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η αγορά, οι υψηλοί φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας διαμορφώνουν ασφυκτικές πιέσεις για το επιχειρείν, ιδιαίτερα, δε, για κάποιες επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν, με δυσκολία, στη ‘ζωή’. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, επενδύσεις και ουσιαστικές λύσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ τονίζοντας πως «η επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων δεν αποτελεί από μόνη της μέτρο θετικής εξέλιξης της οικονομίας, ιδιαίτερα όταν αυτά στηρίζονται αποκλειστικά σχεδόν στην αύξηση των εσόδων δια της υπερφορολόγησης της οικονομικής δραστηριότητας».

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του ΒΕΘ «ο μόνος δρόμος για την επιστροφή σε τροχιά δυναμικής και διατηρήσιμης μεσοπρόθεσμα ανάπτυξης, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, το οποίο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις». Η οικοδόμηση ενός τέτοιου υποδείγματος προϋποθέτει σύμφωνα με το ΒΕΘ:

  • Ανταγωνιστική παραγωγή,που θα προκύψει μέσα από σοβαρές επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη διαφοροποίηση.
  • Ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον,που θα δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα ενθαρρύνει την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Πιο συγκεκριμένα το ΒΕΘ προτείνει:

  • Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
    • Ουσιαστική αντιμετώπιση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
    • Πλήρη άρση των capital controls και κατάργηση των πρόσθετων βαρών που έχουν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
    • Προώθηση ενός νέου συστήματος φορολόγησης με μεταβλητό αφορολόγητο βάσει εισοδημάτων – δαπανών, με στόχο και την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.
    • Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ
    • Αναμόρφωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με την πρόβλεψη αφορολόγητου ορίου
    • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%
    • Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και συγκεκριμένα, σταδιακή μείωση από το 20% στο 10%
    • Επιστροφή του ΦΠΑ εντός 30 ημερών- ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές εταιρείες- κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές, αλλά και βαλκανικές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία.
    • Άμεση αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής οφειλόμενου φόρου προς τις επιχειρήσεις.
    • Στήριξη εξαγωγών με αναπτυξιακά κίνητρα και χρηματοδότηση
    • Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης
    • Διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την παραγωγική διαδικασία
    • Ουσιαστική υλοποίηση των προγραμμάτων, με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ και ειδικότερα των προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού καθώς επίσης και άμεση εκταμίευση των χρημάτων που έχουν εγκριθεί μέσω προγραμμάτων
    • Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Αναφορικά με τις επενδύσεις το ΒΕΘ υπογραμμίζει πως απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ . Ώθηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το επιμελητήριο, θα μπορούσε να δώσει η δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επιχειρήσεις από μία σειρά κλάδων που έχει στους κόλπους του το ΒΕΘ.

Επιπρόσθετα το ΒΕΘ ζητά:

  • Πάταξη του παραεμπορίου που αποτελεί, μία από τις μεγαλύτερες πληγές που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη που κατακλύζεται από προϊόντα, αμφίβολης προέλευσης, χαμηλής ποιότητας στα πεζοδρόμια των μεγάλων εμπορικών δρόμων της.
  • Λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την κατάργηση της νυχτερινή βάρδιας στο Α΄ Τελωνείο της Θεσσαλονίκης, μετά από την πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Λήψη μέτρων προκειμένου η χρήση του όρου ‘μακεδονικός’ να μην εξελιχθεί σε εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη, για τις εμπορικές ονομασίες, τα σήματα και τις επωνυμίες των επιχειρήσεων, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων. Σημειώνεται πως το ΒΕΘ έχει καταθέσει υπόμνημα προς την κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Ενίσχυση του προσωπικού και των μέσων των τελωνείων στις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας και δη της Βόρειας Ελλάδας.

«Η ανάπτυξη που αποτελεί ζωτική ανάγκη για τη χώρα δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Δεν θα προκύψει ούτε με εξαγγελίες, ούτε με διαβεβαιώσεις, ούτε με ευχολόγια από το βήμα της ΔΕΘ. Τα κεφάλαια που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, η ανάσα που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν από κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και μικροπολιτικές στρατηγικές» καταλήγει το υπόμνημα του ΒΕΘ.

Related posts