4 Μαΐου 2024

‘Βλέπουμε’ εντός του Τύμβου της Αμφίπολης και βίντεο από αέρος

‘Βλέπουμε’ εντός του Τύμβου της Αμφίπολης και βίντεο από αέρος

‘Βλέπουμε’ εντός του Τύμβου της Αμφίπολης και βίντεο από αέρος: Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της ανασκαφής στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη με προτεραιότητα την υποστήριξη της δομής και συντήρηση των ανερχομένων στην επιφάνεια και στο φως.

Ιδίως οι χρωματικές επικαλύψεις που σώθηκαν καθώς το Μνημείο ήταν καλυμμένο, είναι φωτοευαίσθητες που συνεπάγεται ότι εύκολα και σύντομα μπορούν να εξαφανιστούν τώρα που το μνημείο το βλέπει το φως του ηλίου.

Επίσης, φροντίσαμε και βρήκαμε από το internet την έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών στο λόφο Καστά που είχε διεξαχθεί το έτος 2003 με τρισδιάστατη (3D) Τομογραφία. Αυτή έδειξε ότι εντός του λόφου υπάρχει μνημειώδης ανθρώπινη κατασκευή, βάσει της οποίας, οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν βαθύτερες τομές, καθώς από παλαιότερα έκαναν ανασκαφές στον λόφο αλλά σε υψηλότερα εδαφικά στρώματα που περιείχαν κάποια αρχαία αλλά όχι της σημασίας του συγκεκριμένου Τύμβου – και έτσι βέβαια έφτασαν στον Τύμβο.

Σας παραθέτουμε την φωτογραφία που δημιουργήσαμε από τα δύο γραφήματα-απεικονίσεις της Έρευνας 3D Τομογραφίας και της εικόνας του χώρου του λόφου Καστά από το Google Earth, για την σύγκριση.

3D Tomography

Εμείς βέβαια ΔΕΝ γνωρίζουμε να διαβάζουμε τις απεικονίσεις της 3D Τομογραφίας, αλλά υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε λόγω του γενικότερου εντόνου ενδιαφέροντος, μέχρι να υπάρχει η επίσημη πληροφόρηση με τη συνέχιση της ανασκαφής.

Υποθέτουμε ότι η πάνω αριστερά απεικόνιση της 3D Τομογραφίας (1) δείχνει πιθανότατα τον υψομετρικό χάρτη του λόφου ή την υψομετρική διαστρωμάτωση αυτού, χωρίς ωστόσο να κατανοούμε τι είναι αυτό που μοιάζει σαν USB στικάκι, που έρχεται από κάτω αριστερά (μήπως δρόμος που πήγαινε στο λόφο και σταματούσε σε εκείνο το σημείο;).

Προφανώς η δεύτερη απεικόνιση πάνω δεξιά (2), δείχνει το αποτέλεσμα του τι “είδε” η 3D Τομογραφία για το εσωτερικό του λόφου: η κατασκευή φαίνεται να μην είναι καθαρός κύκλος, αν και μέχρι στιγμής, από αυτά που έχουν έρθει στην επιφάνεια, φαίνεται να είναι κανονικός κύκλος. Ίσως, ο μηχανισμός της 3D Τομογραφίας, να μην δίνει επακριβή αποτελέσματα: τον κύκλο π.χ. θα μπορούσε να τον παρουσιάζει όπως φαίνεται, καθώς η μέθοδος σκανάρει έναν λόφο που περιέχει μεγάλο όγκο χώματος και που μπορεί να δημιουργεί μια ορισμένη στρέβλωση στην εικόνα.
Επίσης, εάν πράγματι η απεικόνιση αυτή δείχνει το εσωτερικό του τύμβου, φαίνεται μία σκιαγράφηση σε σχήμα Γ , πλαγιαστού όμως (το σκιαγραφημένο με γαλάζιο χρώμα) που πιθανόν να είναι ο κεντρικός εσωτερικός διάδρομος, μετά την είσοδο και που ξεκινάει από την περιφέρεια της κυκλικής κατασκευής και φθάνει ξανά στην περιφέρεια (μήπως για να μπερδέψει τυχόν τυμβωρύχο που θα εισέρχονταν στον τάφο;).
Παράλληλα βλέπουμε, αν το ερμηνεύουμε σωστά, ένα δωμάτιο, σχήματος περίπου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου (πάνω δεξιά στον κύκλο στην απεικόνιση 2), στο οποίο φθάνει ένας μικρός διάδρομος σε σύγκριση με τον μεγάλο διάδρομο σχήματος Γ;
Τέλος βλέπουμε και διάφορες άλλες κατασκευές, σαν διαδρόμους, σαν τοίχους, που όμως δεν έχουν ένα καθαρό σχήμα για να εικάσουμε το τι είναι.

Ακολουθεί το σύντομο βίντεο που καταγράφει από αέρος, την εξέλιξη των εργασιών στην ανασκαφή.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Ποιο μπορεί να είναι το μυστικό του Τύμβου της Αμφίπολης;

Related posts