28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Βρούτσης για τα στοιχεία απασχόλησης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Απριλίου

Βρούτσης για τα στοιχεία απασχόλησης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Απριλίου

Γ. Βρούτσης: «Το θετικό ισοζύγιο στην ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των άμεσων μέτρων που πήραμε παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας. Το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος»

Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο 2020 επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς και παγκόσμιου χαρακτήρα πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 που δοκιμάζει και τη χώρα μας.

Είναι πια εμφανές ότι η έλευση της πανδημίας του COVID-19, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.
Η υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης κατέστησε την χώρα μας ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, θέτοντας ταυτόχρονα ως προτεραιότητα την δημόσια υγεία και την διαφύλαξη θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, για τον μήνα Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας, αποτέλεσμα που οφείλεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879, έναντι του Απριλίου 2019 που είχαν ανέλθει στις 93.004.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, οδήγησαν στην υλοποίηση δέσμης μέτρων που έφεραν αποτελέσματα ανακουφίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αποκλιμάκωση της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζει να διατηρεί την δυναμική τάση που είχε αποκτήσει καθώς η ανάσχεση της ανεργίας συνεχίζεται και στα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ μηνός Φεβρουαρίου 2020 όπου το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1% έναντι 18,4% του Φεβρουάριο 2019, μείωση ―2,3%.

Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για τον μήνα Φεβρουάριο 2020, παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% και ανήλθε στα 3.888.595 άτομα, έναντι 3.874.144 το 2019.

Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θέσαμε από τον Ιούλιο του 2019 έφεραν εμφανή αποτελέσματα τα οποία αποτυπώθηκαν στην συνεχή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.

Δυστυχώς, η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 αναμένεται να διακοπεί εξαιτίας των εξελίξεων που οφείλονται στην πανδημία του COVID-19. Το τίμημα ενάντια στην μάχη του κορωνοϊού, αναπόφευκτα, επιβαρύνει την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Ολόκληρη η Ευρώπη άρα και η χώρα μας δέχεται ισχυρά πλήγματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές και άμεσα μέτρα στήριξης ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας παραμένουν θετικές καθώς οι βαθιές πληγές και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Ενδιαφέροντα Χρηστικά Σεμινάρια

LOLplusΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση ΕΡΓΑΝΗ μηνός Απριλίου 2020 σε μορφή pdf, ΕΔΩ, όπου αφού ανοίξετε το έγγραφο, μπορείτε να το σώσετε τοπικά, επιλέγοντας File >  Save as…
ή εναλλακτικά, διαβάστε το, αμέσως παρακάτω on line:

Related posts