28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Βρούτσης: Κατάρρευση της αγοράς εργασίας τον Οκτώβριο

Βρούτσης: Κατάρρευση της αγοράς εργασίας τον Οκτώβριο

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Οκτωβρίου 2018, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρασκευή βράδυ και με καθυστέρηση πολλών ημερών, δημοσιεύθηκαν χθες τα μηνιαία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που αποκαλύπτουν την κατάρρευση της αγοράς εργασίας τον Οκτώβριο. Τον μήνα που μας πέρασε καταγράφεται η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών: αρνητικό ρεκόρ με 120.000 χαμένες θέσεις εργασίας και τη μερική απασχόληση να αγγίζει το 62,05%».

Πλήρης Δήλωση

«Παρασκευή βράδυ και με καθυστέρηση πολλών ημερών, δημοσιεύθηκαν χθες τα μηνιαία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που αποκαλύπτουν την κατάρρευση της αγοράς εργασίας τον Οκτώβριο.

Τον μήνα που μας πέρασε καταγράφεται η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών: αρνητικό ρεκόρ με 120.000 χαμένες θέσεις εργασίας και τη μερική απασχόληση να αγγίζει το 62,05%. 

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Οκτωβρίου, είναι τα χειρότερα που υπήρξαν ποτέ. Από τη μια το αρνητικό ρεκόρ στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης και από την άλλη -στα ποιοτικά χαρακτηριστικά- η εκτόξευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, η εικόνα στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ΕΡΓΑΝΗ αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς χάθηκαν 120.087 θέσεις απασχόλησης. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών (Σχήμα 1).

Σχήμα 1

 

Την ίδια στιγμή, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εμφανίζεται επίσης μια ιδιαίτερα αρνητική επίδοση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης όχι απλά να επικρατούν έναντι της πλήρους απασχόλησης από το 2015 και μετά, αλλά να έχουν εκτοξευτεί στο 62,05% (Σχήμα 2) και (Σχήμα 3).

Σχήμα 2

 

Σχήμα 3

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται πολύ αργά, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή με μισθούς 317 ευρώ -ένας στους τρεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ- και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα μας, η χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας, σε συνδυασμό με τους εξοντωτικούς φόρους και τις εισφορές και το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων, δημιουργούν -με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- ένα ασφυκτικό περιβάλλον με χαμηλή ανάπτυξη που πλήττει την αγορά εργασίας, με θύματα εργαζόμενους και ανέργους».

Related posts