Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στη Βουλή, στα πλαίσια του Προϋπολογισμού 2017, όπου μίλησε για τα αγροτικά θέματα:
Επιτρέψτε μου να σταθώ στο χώρο που υπηρετώ, τον αγροτικό.
Η ανάπτυξη και η έξοδος της χώρας μας από τη δύσκολη φάση που περνάμε είναι συνυφασμένη με το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα. Γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει και στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο.
Θέλω κατ’ αρχήν να απευθυνθώ στους αγρότες, που εμφανίζονται να ηγούνται των πρωτοβουλιών για την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων.
Έχουν προβλήματα, όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Όμως τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ανοδική τροχιά που παρουσίασε το εισόδημά τους το 2015 θα συνεχιστεί και το 2016.
Αν κι έχω συναντηθεί με τους περισσότερους, θέλω σήμερα, για καλύτερη δική τους πληροφόρηση, να τους καλέσω σε διάλογο, που όπως γνωρίζουν ποτέ από τη μεριά μας δεν ήταν προσχηματικός.
Είναι γνωστό ότι ο αγροτικός χώρος έχει αυτή την περίοδο πρόβλημα θεσμικής εκπροσώπησης .
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλες τις ομάδες που εμφανίζονται ότι τον εκπροσωπούν.
Είναι σίγουρο ότι οι αγρότες θα θέλουν να διασφαλίσουν ομαλές συνθήκες σ΄αυτό το διάλογο, αφού και οι ίδιοι αποδέχονται ότι γεγονότα σαν αυτά της Κομοτηνής και της πλατείας Βάθη δεν τους αντιπροσωπεύουν.
Για τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις περσινές κινητοποιήσεις οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού υλοποιήθηκαν κατά γράμμα.
Όπως για παράδειγμα στο φορολογικό.
Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη μεγίστη πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.600 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του 2015, το 95% του συνόλου των δηλώσεων εισοδήματος από αγροτική εκμετάλλευση παρουσιάζουν εισόδημα από μηδέν έως 9.000 ευρώ.
Οι αγρότες που αντιστοιχούν σ’ αυτές τις δηλώσεις όχι μόνο δεν θα πληρώσουν το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα τους επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσαν το 2016 .
Επαναλαμβάνω στο 95% του συνόλου των αγροτών θα τους επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου.
Στο ασφαλιστικό, όπου η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα θα γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού.
Με το συνδυασμό μάλιστα με το φορολογικό, το 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους .
Η διασφάλιση του αφορολόγητου ορίου και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ ήταν για τους αγρότες τα σημαντικότερα ζητήματα που το 2016 θεσπίσαμε.
Συνεχίζω: -Πληρωμές
Η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας είναι αυτή που για τον αγροτικό χώρο έχει διασφαλίσει περισσότερα από 19 δις ευρώ για την επόμενη πενταετία, χωρίς να αναφερθώ σε άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα του χώρου που εγκρίνονται απευθείας, όπως το λάιφ.
Και ξέρετε τι σημαίνουν αυτά; Από πλευράς ενισχύσεων 2,6 δις περίπου το χρόνο (δηλαδή κάτι παραπάνω από τα 2,1 δις που δηλώνουν ως καθαρό εισόδημα οι αγρότες το 2015)
και από πλευράς επιδοτήσεων 5,2 δις των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.
Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008).
Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί συνολικά το 2016 στην ελληνική ύπαιθρο περισσότερα από 3,5 δις Ευρώ. Ρεκόρ δεκαετίας κι αυτό. Το επαναλαμβάνω: 3,5 δις ευρώ ενισχύσεις, συνολικά το 2016. Πότε έχουν ξαναυπάρξει τέτοιες πληρωμές;
Και κάτι που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία:
Για δεύτερη χρονιά οι ελεγκτικές αρχές δεν μας επέβαλλαν πρόστιμα και καταλογισμούς, όταν τη προηγούμενη πενταετία συσσωρεύτηκαν περισσότερα από 3 δις ευρώ .
Εμείς διαπραγματευόμαστε και είμαστε σε καλό δρόμο προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας την επιβολή υπέρογκων προστίμων που θα βαρύνουν όλους τους φορολογούμενους πολίτες καθώς και δυσάρεστων στο μέλλον καταστάσεων που θα μας στερήσουν την χορήγηση νέων ενισχύσεων.
Κι έρχομαι στις πληρωμές του ΕΛΓΑ. Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώσαμε τις πληρωμές για τις ζημιές του 2015, δηλαδή 5 μήνες νωρίτερα και τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε τις πληρωμές των ζημιών του 2016,δηλαδή 3 μήνες νωρίτερα από τη περσινή χρονιά, παρότι η φετινή ήταν πιο δύσκολη και από πλευράς καιρικών συνθηκών και λόγω της αποχής των εκτιμητών.
Υπερασπιζόμαστε την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν στα 150 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές συνεχίζουν την ανοδική τροχιά του 2015.
Ειδικότερα των φρούτων και λαχανικών το 2016 θα ξεπεράσουν το 1,6 εκατ. τόνους σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας .
Μάχες όμως δίνουμε και για την προστασία των προϊόντων μας στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως αυτές του Καναδά και της Νότιας Αφρικής, όπου για τη φέτα προβλεπόταν, μέσα από τους όρους φέτα Νότιας Αφρικής, ή φέτα στυλ, φέτα τύπου,η χρήση του ονόματος εις το διηνεκές, ενώ εμείς πετύχαμε μια νίκη ιστορική:
Δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας με στόχο τη πλήρη εξάλειψη της χρήσης του όρου φέτα στις επιχειρήσεις αυτών των χωρών .
Υλοποιούμε αυτή την ώρα ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της Υπαίθρου.
Για την υλοποίηση του αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πρώτο απ’ όλα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ.
Μάλιστα με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες.
Πρόκειται για μια εκχώρηση πόρων τομή στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Και κάτι ακόμη για το ΠΑΑ: Τα δύο χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης ήταν οι δύο καλύτερες χρονιές στην απορρόφηση των προγραμματικών περιόδων του παλιού και του νέου προγράμματος.
Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 3 βασικά ζητήματα, η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται, η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους.
Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στο κόστος παραγωγής και υλοποίηση οραματικής πολιτικής στην οργάνωση της κτηνοτροφίας.
Θεσπίσαμε νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Το κατεστημένο του αγροτικού συνεργατισμού μαζί με την αντιπολίτευση αντέδρασαν. Περιμένω να μου πουν τι θα κάνουμε με τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους ύψους 2,5 δις ευρώ, αλλά και για τα 550 εκατ. που μας ζητά η Ε.Ε. να ανακτήσουμε.
Προχωρήσαμε στο εργόσημο για τους μετανάστες εργάτες γης. Πρόκειται για μια θεμελιώδη καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο, αλλά και μια ανθρώπινη υποχρέωση προς τους οικονομικούς μετανάστες.
Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του.
Θεσμοθετήσαμε τη χρήση των ΑΠΕ για μείωση του κόστους παραγωγής, με την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε ατομική και συλλογική βάση.
Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την παροχή ρευστότητας στο χώρο και είναι η κάρτα του αγρότη, που χθες ανακοινώσαμε την εφαρμογή της.
Εξασφαλίσαμε έτσι χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για τη κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.
Ιδρύσαμε φορέα αξιοποίησης, της δημόσιας αγροτικής γης και των ακινήτων, τον ΟΔΙΑΓΕ. Στόχος είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί πρωτίστως από συλλογικούς φορείς νέων, με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.
Προχωράμε στη συνέχεια:
-σε νέο θεσμικό πλαίσιο για την εμπορία διακίνηση και ιχνηλάτηση των αγροτικών προϊόντων και για την τήρηση αυστηρών και έγκαιρων χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών.
-στη λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των αρδευτικών υδάτων.
-στην ίδρυση Τράπεζας εγχωρίου γενετικού υλικού
-στον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού κώδικα και στην ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων
με ένα νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.
Έχουμε μπροστά μας την αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπου καταθέσαμε ήδη τις προτάσεις μας. Όπως θα κάνουμε και για τη μετά το 2020 ΚΑΠ.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Έχουμε βάλλει στην ατζέντα της πολιτικής στρατηγικής την Ύπαιθρο ως βασική θεματική ενότητα.
Την Ύπαιθρο όχι ως χώρο αναψυχής και απόδρασης του Σαββατοκύριακου, των γιορτών και της διατροφικής επικουρίας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της Υπαίθρου.
Η ελληνική ύπαιθρος με τις τεράστιες δυνατότητές της, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ζούμε αυτά τα χρόνια,
είναι αποφασισμένη
όχι μόνο να μην το βάλει κάτω αλλά να πετάξει το γάντι της πρόκλησης στην σύγχρονη αγορά, στις διατροφικές ανάγκες, αξίες και αξιώσεις του σύγχρονου κόσμου.
Γι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης αρχικά της οικονομίας και της ανάπτυξης στη συνέχεια,
δεν μπορεί να κερδηθεί για τη χώρα αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.