20 Αυγούστου 2024

Β. Αποστόλου: Το ελληνικό κρασί αποκτά σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές

Β. Αποστόλου: Το ελληνικό κρασί αποκτά σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές

Στις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης της αμπελοκαλλιέργειας και του οινοποιητικού κλάδου που προωθεί το ΥΠΑΑΤ αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην εκδήλωση για την αμπελουργία που συνδιοργάνωσαν, στην Τοπική Κοινότητα Άσκρης, ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βοιωτικής παραγωγής κρασιού και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του κλάδου που, όπως είπε, βρήκε, σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των εξαγωγών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού:

Όλοι πλέον έχουν αποδεχτεί ότι άνοιξε ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές ότι βγαίνουμε από το τούνελ των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια όλοι εμείς στη Κυβέρνηση και στο κόμμα γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας, προς μια περίοδο θετικών προοπτικών, μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, ο αγροτικός χώρος θα πρωταγωνιστήσει. Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Το αμπέλι έχει σταθερές αξίες, που η γη τις φυλάει και τις προστατεύει, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μέσα από την ιστορία του κρασιού. Οι μαρτυρίες είναι αναρίθμητες και η όποια αναφορά θα περίσσευε.

Το κρασί αναγνωρίζεται και σήμερα διεθνώς, ως ένας από τους κύριους πρεσβευτές της κουλτούρας των παραγωγών χωρών, αλλά κι ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα προϊόντα που έχουν συνδεθεί με την παράδοση και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών.

Κι αν αυτό μπορεί να γίνει δεκτό για άλλους, τότε τι να πείτε εσείς που το κρασί αποτελεί και μέρος της φιλοσοφίας και του τρόπου της ζωής σας, αλλά και όπλο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βοιωτικής παραγωγής κρασιού, όπως πολύ εύστοχα τονίζεται και στο τίτλο της εκδήλωσής σας .

Η περιοχή της Άσκρης αλλά και όλο το κομμάτι του Ελικώνα μέχρι και τον Κιθαιρώνα έχει μία διαρκή και αναπτυσσόμενη πορεία στο χώρο της αμπελουργίας – παραγωγής κρασιού. Υπάρχουν ιστορικές ποικιλίες που έρχονται από την αρχαία Ελλάδα στην Κοιλάδα των Μουσών, αλλά και νέες που λόγω των εδαφολογικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων της περιοχής προσφέρουν ένα υψηλής ποιότητας και παραγωγικότητας κρασί.

Στην περιοχή λειτουργούν σαράντα περίπου οινοποιεία πολλά από τα οποία παράγουν κρασί με γεωγραφική ένδειξη και έχουν εστιάσει στην εξαγωγική δραστηριότητα καθώς και στην καινοτομία με εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

Κι εμείς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το γνωρίζουμε αυτό και προσπαθούμε να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την στήριξή σας.

Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το προωθήσουμε. Έχουμε πλέον τη πεποίθηση ότι κλάδος του κρασιού βρήκε σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον του.

Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση για τα χρόνια 2015-2017, απορροφήθηκαν 5,3 εκατ. Ευρώ για την προώθηση. Δεν υπήρξε δυνατότητα χρηματοδότησης για τους οινοποιούς της Βοιωτίας .

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή των δράσεων του επόμενου προγράμματος 2019-2023.. Επιδιώξετε να επωφεληθείτε, θα σας βοηθήσουμε.

Στόχος μας είναι η βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα.

Σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια ως γενικά μέτρα προβλέπονται η ενιαία ενίσχυση και το πρασίνισμα.

Να προσθέσουμε επίσης και τις ειδικότερες δράσεις, όπως της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δράσεις όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της Συνεργασίας μπορούν να αποτελέσουν τη βασική μαγιά ανάπτυξης του κλάδου.

Οι επενδύσεις στην οινοπαραγωγή εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2018 και θα συνεχιστούν και για τα επόμενα έτη βοηθώντας με κοινοτικά κονδύλια την βελτίωση της υποδομής αλλά και την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Όπως ίσως γνωρίζετε με την εφαρμογή των νέων Κανονισμών η διαδικασία χορήγησης αδειών φύτευσης άλλαξε. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και στους επιλέξιμους παραγωγούς χορηγείται η άδεια μέχρι την 1 Αυγούστου του έτους, απευθείας από το Υπουργείο.

Στη Βοιωτία τα δύο προηγούμενα χρόνια χορηγήθηκαν άδειες για 540 στρέμματα. Για τη τρέχουσα χρονιά έχουν αιτηθεί 1.300 στρ. και η διαδικασία αξιολόγησης από τη ΔΑΟΚ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου 2018.

Για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου εφαρμόζεται επίσης από το 2001 και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Τα τρία τελευταία χρόνια απορροφήθηκαν 31,8 εκατ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια. Από αυτά κατανεμήθηκαν στην Βοιωτία το 1,7 εκατ..

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τα έτη 2019-2023 με ετήσιο ύψος κοινοτικών κονδυλίων 9. εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 45 εκατ., γεγονός που δείχνει την μεγάλη δυνατότητα των παραγωγών να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση των εκμεταλλεύσεων τους.

Πριν τελειώσω, οφείλω να τοποθετηθώ σε δυο θέματα, πρώτο, αυτό που περιμένετε και είναι η φορολόγηση του κρασιού και δεύτερο οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σήμερα στην Ε..Ε. Για τη μετά το 2020 ΚΑΠ

Για τη ΚΑΠ στηρίζουμε τις απόψεις:

1. Να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.
Από όλες τις τοποθετήσεις που κάναμε, ως τώρα, έχει καταστεί σαφές ότι βασικός στόχος της χώρας μας για τη νέα αγροτική ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί η συνάρθρωση του αγροδιατροφικού τομέα με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.
Κι αυτή η ανάπτυξη αποκτά νόημα μόνο αν πραγματοποιηθεί με όρους αειφορίας, παραγωγής υγιεινών και ασφαλών τροφίμων και περιορισμού των κοινωνικών ανισοτήτων.
Με βάση τις αντιλήψεις αυτές είναι σημαντικό για μας να διασφαλιστεί, και θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση, ότι δεν θα μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

2. να μην υπάρξει πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, πόσο μάλλον όταν δεν λαμβάνει υπόψη κι άλλες παραμέτρους, εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης.
Μπορεί η χώρα μας να είναι από τις πρώτες ανά στρέμμα, είναι όμως από τις τελευταίες ανά εκμετάλλευση .

3. να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει επανεθνικοποίηση, για την οποία ασφαλώς και δεν συμφωνούμε, πόσο μάλλον όταν σε όλες μας τις επαφές με όλους που εκπροσωπούν τον αγροτικό χώρο η επωδός είναι πότε θα πάρουμε τις ενισχύσεις .

4. να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες να αλληλοσυμπληρώνονται: άμεσες ενισχύσεις και αγροτική ανάπτυξη και

5. να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πιο δίκαιη και με καλύτερη στρατηγική στόχευση, κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στις επιμέρους κατηγορίες αγροτών και καλλιεργειών, ιδιαίτερα για όσες για λόγους αιτιολογημένους η μη, ήταν ελάχιστα η καθόλου ωφελούμενοι από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Για το κρασί. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρα μας, επιβάλαμε ένα φόρο. σύντομα, όπως έχει κι ο Πρωθυπουργός δεσμευτεί, θα καταργηθεί. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι
Κληθήκαμε από τον ελληνικό λαό να επιλύσουμε ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας αναγκαστικής συμφωνίας, που απαιτούσε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα με δυσμενείς επιπτώσεις.

Προχωράμε… αλλάξαμε σελίδα. Να είστε σίγουροι ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Related posts