Γιατί να επενδύσω; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι τυχεροί και να έχουν οικονομική ασφάλεια και οικονομική ευμάρεια. Αλλά για τους περισσότερους, ο μόνος τρόπος για να πετύχουν οικονομική ασφάλεια, είναι η αποταμίευση και επένδυση σε βάθος χρόνου.
Με εξαίρεση τα τυχερά παιχνίδια, που σου αποφέρουν εφόσον παίξεις και κερδίσεις, κέρδη, πολλά ή λίγα, άμεσα, όλοι οι άλλοι τρόποι δημιουργίας πλούτου που δεν εντάσσονται στον καθαυτό τζόγο, είναι αργοί. Γενικότερα η δημιουργία σε όλα τα επίπεδα, είναι μια αργή διαδικασία.
Είναι χαρακτηριστικό και ως παραδείγματα, ότι στη φύση, τα φυτά δεν αποδίδουν καρπούς μέσα σε μια εβδομάδα, ένα παιδί επίσης για να γεννηθεί χρειάζεται μια εννεάμηνη περίοδο κυοφορίας και σε οικονομικό –επιχειρηματικό επίπεδο, η πασίγνωστη σήμερα και κραταιά APPLE, έγινε αυτή που είναι, με μια αργή δημιουργική διαδικασία: η αρχή στην APPLE έγινε όταν μια παρέα νεαρών, οι ιδρυτές της δηλαδή, μεταξύ των οποίων και ο πασίγνωστος – αλλά μακαρίτης πλέον – Steve Jobs, είχαν την ιδέα να φτιάξουν Η/Υ που το λειτουργικό του να είναι φιλικότερο προς τον χρήστη απέναντι στην μέχρι τότε ‘μηχανική’ γλώσσα προγραμματισμού τους και χειρισμού τους (των Η/Υ), που ήταν ομολογουμένως κουραστική και όχι ιδιαιτέρως λειτουργική σε έναν κόσμο που η ‘τεμπελιά’ είναι κοινό γνώρισμα. Δεν έγινε λοιπόν η APPLE μεμιάς, αυτή που είναι σήμερα, αλλά εξελίχθηκε αργά και ναι, γνώρισε και αποτυχίες στην προσπάθειά της στα πλαίσια του “Think Different”.
Σημειώστε το “Think Different” διότι είναι δυο λεξούλες με φοβερό νόημα και ουσία και μια ολόκληρη φιλοσοφία για όσους θέλουν να ξεχωρίζουν, σε όλους τους τομείς της ζωής, ακόμα και στις χρηματιστηριακές επενδύσεις.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό των δημιουργικών διαδικασιών, είναι ότι στην πορεία αντιμετωπίζουν ενίοτε και προβλήματα, έως και καταστροφικά εμπόδια. Για παράδειγμα, ένας αγρότης που καλλιεργεί κάποια φυτά, μπορεί να είναι εξαιρετικός στην εργασία του όσον αφορά στην φροντίδα των φυτών, αλλά μπορεί να υπάρξει χαλαζόπτωση και τα φυτά του να καταστραφούν.
Μια γυναίκα επίσης, που κυοφορεί ένα παιδί, μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκή και να ‘χάσει’ το παιδί.
Κατά παρόμοιο τρόπο και ο τομέας της δημιουργίας πλούτου μέσω (χρηματιστηριακών) επενδύσεων, μπορεί να έχει κακοτοπιές που να οδηγήσουν σε ζημιές, κάποιον που δεν είναι καλά προετοιμασμένος. Τι είπα μόλις τώρα; … «κάποιον που δεν είναι καλά προετοιμασμένος». Η προετοιμασία μειώνει τους κινδύνους, προλαμβάνει ή/και αντιμετωπίζει τους κινδύνους.
Στα παραδείγματα που έδωσα, ο αγρότης θα μπορούσε να αποφύγει την ολική καταστροφή από την χαλαζόπτωση, εάν είχε προνοήσει να καλύψει τα φυτά του με νάυλον ή η γυναίκα να μην είχε χάσει το παιδί εάν ακολουθούσε μια καλή ισορροπημένη διατροφή, δεν κάπνιζε και δεν προσλάμβανε υπερβολική καφεΐνη.
Γενικότερα, η προετοιμασία αμβλύνει τους κινδύνους, τους προλαμβάνει ή και τους αντιμετωπίζει. Που βασίζεται όμως η προετοιμασία; Στην γνώση βασίζεται.
Η γνώση με τη σειρά της βασίζεται στη λήψη ενός θεωρητικού υπόβαθρου που μετά εξαρτάται από τις ίδιες προσπάθειες, το πόσο θα αναπτυχθεί αυτή για να γίνει κάποιος στον τομέα του, επαΐων.
Για παράδειγμα, μπορεί τρεις διαφορετικοί άνθρωποι παντελώς άσχετοι από πριν στην οδήγηση, να μάθουν οδήγηση από τον ίδιο δάσκαλο. Ο δάσκαλος θα διδάξει με τον ίδιο τρόπο και τους τρεις. Και οι τρεις παίρνουν το Δίπλωμα αλλά μεταξύ των τριών, ο ένας θα πάρει το αυτοκίνητό του ελάχιστες φορές για να οδηγήσει κανονικά στους δρόμους, όταν το κάνει το κάνει με φοβία και εντέλει το εγκαταλείπει με αποτέλεσμα, πρακτικά μιλάμε, παρ’όλο που πέρασε τις εξετάσεις, να μην οδηγεί. Ο άλλος οδηγεί και σταδιακά εξελίσσεται σε έναν σχετικά καλό οδηγό και ο τρίτος, με θέληση να κάνει βόλτες και εκδρομές, χρησιμοποιεί πολύ συχνά το αυτοκίνητό του, εξοικειώνεται πολύ γρήγορα και σύντομα γίνεται ένας άριστος οδηγός.
Τι έχουμε εδώ; Τρεις ανθρώπους, που ξεκίνησαν από την ίδια ακριβώς αφετηρία, ωστόσο σε βάθος χρόνου, εξελίχθηκαν τρεις διαφορετικές καταστάσεις: στον έναν, που σταμάτησε να οδηγεί, είναι σαν να μην έκανε ποτέ μαθήματα οδήγησης, ο άλλος είχε ένα μέτριο προς καλό αποτέλεσμα και ο τρίτος ένα άριστο.
Η τεράστια διαφορά λοιπόν που παρατηρείται μεταξύ των, οφείλεται αφενός στην φοβία του ενός, αφετέρου στην όρεξη και πραγματικό ενδιαφέρον για να εξασκήσουν αυτό που έμαθαν σε θεωρητικό επίπεδο.
Εγώ θα σας δώσω με το παρόν σεμινάριο, μια ισχυρή κοινή αφετηρία, αλλά το κατά πόσο θα την χρησιμοποιήσετε ως βάση πάνω στην οποία θα κτίσετε με τις δικές σας προσπάθειες, εναπόκειται μονάχα σε εσάς τους ίδιους. Μπορεί κάποιος από εσάς να γίνει Grand Master επενδυτής και άλλος, να μην ασχοληθεί περαιτέρω. Αφού κάνατε τον κόπο όμως να έρθετε στο σημερινό σεμινάριο, θα σας προτρέψω να δώσετε προσοχή και να αρχίσετε να κτίζετε…
Θα σας πω επίσης, ότι δεν πρέπει να φοβάστε τα λάθη. Στην πορεία της επενδυτικής σας ζωής, είναι σίγουρο ότι θα κάνετε λάθη και στο χρηματιστήριο τα λάθη συνεπάγονται ζημιές, αλλά τα λάθη είναι που χαρίζουν εμπειρία και η εμπειρία είναι η πλέον στιβαρή και ισχυρή γνώση. Το κρίσιμο σημείο είναι στα λάθη που σίγουρα θα κάνετε, να τα εξετάζετε και να διδάσκεστε από αυτά έτσι ώστε να μετουσιωθούν σε εμπειρία, αλλιώς, αν δεν μπορείτε να μάθετε από τα λάθη σας, σας προτρέπω να μην ασχοληθείτε καν με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις.
Ας επιστρέψουμε τώρα στο «Γιατί να επενδύσω;». Διότι, ιδίως στην σημερινή κρίση, γνωρίζουμε όλοι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σε ‘οριακή’ κατάσταση. Είναι αναπόφευκτο ότι η σύνταξή μας μετά από μερικά χρόνια, όταν θα έχει έρθει ο χρόνος να συνταξιοδοτηθούμε, θα είναι τουλάχιστον επισφαλής.
• Πρέπει να επενδύσω λοιπόν, για να έχω ένα κομπόδεμα όταν έρθει ο χρόνος να αποτραβηχθώ και να έχω ένα ευπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
• Πρέπει να επενδύσω, για να φτιάξω ένα κεφάλαιο που θα αποδώσω στο παιδί μου, όταν αυτό ενηλικιωθεί και να το βοηθήσω έτσι, να φτιάξει και αυτό, ευκολότερα την δική του ζωή.
• Πρέπει να επενδύσω, έτσι ώστε με τα κέρδη που θα δημιουργηθούν, να αποπληρώσω συντομότερα, ένα δάνειο, π.χ. στεγαστικό που έχω λάβει.
• Πρέπει να επενδύσω, έτσι ώστε με τα κέρδη που θα δημιουργηθούν, να αγοράσω κάποια υλικά αντικείμενα που μου αρέσουν, όπως ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, γιατί όχι; Σε όλους μας αρέσει, να έχουμε τη δυνατότητα απόκτησης κάποιων ποθητών αντικειμένων, καθώς αυξάνουν τον βαθμό ευχαρίστησης από τη ζωή μας.
• Πρέπει να επενδύω διότι αν δεν το κάνω και μένω μονάχα στην αποταμίευση, σε νορμάλ περιόδους, η αποταμίευσή μου θα ‘φαγώνεται’ σιγά – σιγά από τον πληθωρισμό. Για να μην πούμε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν όπως λένε κάποιοι, επιστρέφαμε σε εθνικό νόμισμα…
Είπαμε εν ολίγοις, γιατί πρέπει να επενδύουμε. Όπως η θεά Δήμητρα έμαθε στους ανθρώπους την καλλιέργεια, στο υπόλοιπο στη συνέχεια του Σεμιναρίου μας, θα σας μεταδώσω την χρηματιστηριακή καλλιέργεια έτσι ώστε ο κάθε συμμετέχων να μάθει να κάνει μόνος του τις χρηματιστηριακές του σπορές και να θερίζει τους επενδυτικούς του καρπούς, που ενίοτε, μπορεί να είναι πολύ πλούσιοι.
Ξεχωρίστε από το ‘κοπάδι’ που το ‘κοπάδι’ πάντα χάνει, όπως συνέβη με το ελληνικό χρηματιστήριο το 1999· η σωστή στιγμή για να επενδύσεις δεν είναι όταν επενδύει και η ‘κουτσή Μαριώ’ – αντιθέτως, όταν ελάχιστοι ενδιαφέρονται οι τιμές είναι ελκυστικότερες, άρα και πιθανότερο να κερδίσετε σε κάποιο βάθος χρόνου.
Πόσο δε μάλιστα σήμερα που τα εισοδήματά μας ‘δοκιμάζονται’, η εύρεση και άλλων πηγών εισοδήματος είναι, ζωτικής σημασίας – και οι δυνατότητες που σας ανοίγονται με τις επενδύσεις στα διεθνή χρηματιστήρια (όχι μόνο στο ελληνικό), μοναδικές!
Η συνέχεια στο κάτωθι σεμινάριο:
“Μάθε να ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ για ΚΕΡΔΗ στα Χρηματιστήρια“
(θα το βρείτε στο site www.euepixeirein.gr)
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος
Συνεργάτης TaxCoach.gr
συγγραφέας του βιβλίου HERETIC INVESTOR
Παρακάτω, βλέπετε ενδεικτικά τυχαίες σελίδες από τις Σημειώσεις του Σεμιναρίου:
>>>•<<<