20 Απριλίου 2024

Γιατί το facebook μπλοκάρει χρήστες και τους ζητάει ταυτότητα

Γιατί το facebook μπλοκάρει χρήστες και τους ζητάει ταυτότητα

Γιατί το facebook μπλοκάρει χρήστες και τους ζητάει ταυτότητα: Το τελευταίο καιρό, πληθαίνουν τα φαινόμενα στο facebook, να πάει κάποιος χρήστης να εισέλθει και να διαπιστώνει ότι είναι μπλοκαρισμένος και δεν μπορεί να εισέλθει στο προφίλ του.

Πολλοί χρήστες σκέφτονται ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα κυβερνο-επίθεσης ή από χάκερς. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Πράγματι το μπλοκάρισμα είναι από το ίδιο το facebook.

Οι χρήστες με το που πάνε να εισέλθουν στο προφίλ τους, στο facebook, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν και τους εμφανίζεται ένα μήνυμα (από το facebook) που λέει ότι για λόγους ασφαλείας ο Λογαριασμός είναι προσωρινά κλειδωμένος και ότι εάν αυτός ο Λογαριασμός αντανακλά το πραγματικό σας όνομα και προσωπικές πληροφορίες, παρακαλούμε βοηθήστε μας να το επιβεβαιώσουμε.

261114-4

Για την επιβεβαίωση το facebook ζητάει να κάνει ο χρήστης upload, να τους δώσει σκαναρισμένο κάποιο έντυπο που ταυτοποιεί τον Λογαριασμό, όπως Ταυτότητα, Πιστωτική Κάρτα (με καλυμμένα τα νούμερα) κ.λπ..

261114-5

Αυτό το μπλοκάρισμα συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά, σε Λογαριασμούς που δεν φέρουν κανονικό όνομα, αλλά ψευδώνυμο. Φαίνεται ότι το facebook έχει αναπτύξει κάποια εφαρμογή που εντοπίζει αυτομάτως, τους Λογαριασμούς με ψευδώνυμα, καθώς κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να εντοπίζεται από υπάλληλο καθώς οι λογαριασμοί είναι πολλά εκατομμύρια και είναι φύσει αδύνατον από πλευράς χρόνου, να το έλεγχαν υπάλληλοι του facebook.

Παρόλο που το facebook δεν δίδει πληροφορίες στους χρήστες που μπλοκάρει, γιατί το κάνει αυτό (το μπλοκάρισμα), από πηγές εντός του facebook (εταιρείας) μάθαμε ότι το κάνει για δύο κυρίως λόγους και για έναν τρίτο:

Ο πρώτος κύριος λόγος είναι ότι όταν κάποιος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, είναι κατ’ουσίαν άγνωστος και με ένα προφίλ με ψευδώνυμο, μπορεί να ασχοληθεί έως και με παράνομες ενέργειες, όπως π.χ. σεξουαλική παρενόχληση, ‘ψάρεμα’ άλλων χρηστών με εγκληματικούς στόχους κ.λπ..

Ο δεύτερος κύριος λόγος είναι ότι αυξάνουν σταδιακά οι χρήστες που ανοίγοντας έναν δεύτερο λογαριασμό στο facebook, βάζουν ένα ψευδώνυμο και από αυτούς τους λογαριασμούς επιδίδονται σε τρολάρισμα, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι εκνευριστικό προς άλλους χρήστες.

Και οι δύο περιπτώσεις, είναι επικίνδυνες για το facebook (εννοούμε την εταιρεία) καθώς το απαξιώνουν και το υποβαθμίζουν. Γι’αυτό και η εταιρία του facebook, θέλησε να επιβεβαιώσει ενεργητικά τους αληθινούς λογαριασμούς από τους ψεύτικους. Σε αυτά τα πλαίσια η εταιρεία facebook ανέπτυξε αυτή την διαδικασία ελέγχουν των ύποπτων λογαριασμών.

Εννοείται ότι εάν κάποιος δεν δώσει τα στοιχεία ταυτοποίησης που του ζητούνται, ο λογαριασμός του παραμένει μπλοκαρισμένος. Ακόμα και να τα δώσει, υπάρχει πιθανότητα να του επιτρέψουν την παραμονή (τον έλεγχο τον κάνει πλέον υπάλληλος του facebook) αλλά μετατρέποντας το προσωπικό προφίλ σε Σελίδα (Facebook Page), κάτι που γίνεται αυτόματα από την εταιρεία (taxCoach.gr).

Ένας τρίτος λόγος όπως μας είπανε, είναι ότι όταν πολλοί χρήστες πέραν του ‘επισήμου’ λογαριασμού τους, φτιάχνουν έναν δεύτερο ή και περισσότερους και όταν αυτό συμβαίνει μαζικά (σε όλο τον κόσμο), αυξάνεται σημαντικά για την εταιρεία ο φόρτος και οι απαιτήσεις σε servers για την εξυπηρέτηση αυτού του επιπλέον όγκου. Και αυτό βέβαια, συνεπάγεται και έξοδα για την εταιρεία, ενώ εάν μπλοκάρουν τους πλέον του ενός Λογαριασμού ανά χρήστη, θεωρούν ότι το ενδιαφέρον οι χρήστες δεν θα το χάσουν αλλά θα το επικεντρώσουν στον έναν ‘επίσημο’ λογαριασμό τους, επομένως η εταιρεία δεν χάνει σε επισκεψιμότητα και διάρκεια αυτής (κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν επιζήμιο για αυτήν) ενώ συγκρατεί τα έξοδά της από τον περιορισμό των δεύτερων ή τρίτων λογαριασμών.

Η Εταιρεία (facebook) το λέει άλλωστε στους όρους της, ότι στα πλαίσια της πολιτικής του δικτύου Facebook “το όνομα ενός χρήστη πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματική του ταυτότητα, όπως τους αποκαλούν οι φίλοι τους στην πραγματική ζωή και όπως όλα τα αποδεκτά έντυπα ταυτοποίησης τους αναφέρουν”.

>>>•<<<

Εσείς εὐεπιχειρεῖτε ἤ ἀπλά ἐπιχειρεῖτε;

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts