Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου Νίκο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Kαι πρέπει να σου πω ότι αισθάνομαι έντονη την συγκίνηση, το πρώτο μου ταξίδι ως νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι εδώ στην Κύπρο, συνεχίζοντας μια πολυετή παράδοση το πρώτο επίσημο ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού, να γίνεται πάντα στην Μεγαλόνησο. Αλλά το ταξίδι αυτό γίνεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη, ιδιαίτερα σημαντική. Kαι κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο οι συζητήσεις μας να μην είναι τυπικές ή συμβολικές, αλλά βαθύτατα ουσιαστικές και σε ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή ενημέρωση την οποία έκανες σε εμένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Για το ζήτημα του Κυπριακού επανέλαβα στον Κύπριο Πρόεδρο ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα. Και η απόλυτη, σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Και στο πνεύμα αυτό, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί και την συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα.
Επανέλαβα, όμως, στον Πρόεδρο το αυτονόητο ότι για την Ελλάδα είναι τελείως σαφές, ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού ζητήματος χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Πρόκειται για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ιδίως για κράτη-μέλη της ΕΕ. Και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου. Συζητήσαμε, όμως, και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία κατάφορα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τους τρόπους οργανωμένης αντίδρασης, η οποία δεν είναι μια αντίδραση η οποία προφανώς περιορίζεται μόνο στην άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Είναι μια αντίδραση η οποία αφορά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Και θέλω να επαναλάβω ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδος έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επανέλαβα στον Κύπριο Πρόεδρο τη σημασία την οποία αποδίδω σε όλα τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα σχήματα συνεργασίας είχαν δρομολογηθεί πρώτα από κυβερνήσεις της ΝΔ, τα συνέχισε η προηγούμενη ελληνική Κυβέρνηση και εμείς ερχόμαστε να πατήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σημαντικών, σχεδόν όλων των κρατών της ανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη.
Συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα διμερή ζητήματα, που αφορούν εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, ζητήματα τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν εύκολα, σε διμερές επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας, αλλά και τη μεγάλη εκκρεμότητα, για την οποία θέλω και πάλι να ευχαριστήσω όλον τον Κυπριακό λαό δια του Προέδρου Αναστασιάδη, της σημαντικής δωρεάς την οποία είχε εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την καταστροφική πυρκαγιά το Μάτι για την υποστήριξη των χώρων περίθαλψης στην ανατολική Αττική. Και δεσμεύομαι, αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν ταχύτατα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως θα αξιοποιηθούν συνολικά οι πόροι από όλες τις ιδιωτικές δωρεές που έγιναν για να μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα μιας μεγάλης καταστροφής, η μνήμη της οποίας φοβάμαι ότι θα μας συντροφεύει για πάντα.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο για τις σημαντικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η ΝΔ έλαβε μια ισχυρή εντολή να προχωρήσει τάχιστα ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει ως πρώτιστο μέλημα την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης, τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Ήδη η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση -και ελπίζουμε να έχουν υπερψηφιστεί- τα τρία πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα έχουν ψηφιστεί πριν την 8η Αυγούστου που αφορούν την οργάνωση του κράτους, τη μείωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία του ΕΝΦΙΑ, τις 120 δόσεις και ένα διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο θα ακουμπά ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα προχωρά και στην εξαιρετικά συμβολική κίνηση να καταργήσει επιτέλους το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο από άσυλο προστασίας ιδεών -δυστυχώς- έχει μετατραπεί σε άσυλο που προστατεύει την ανομία και την παραβατικότητα εντός των πανεπιστημίων. Αλλά σε αυτήν την συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να πείσουμε εντός και εκτός Ελλάδας όλους ότι η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας, θέλουμε την Κύπρο σταθερό αρωγό. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια την οποία θα κάνουμε να κερδίσουμε δείκτες αξιοπιστίας στην Ευρώπη έτσι ώστε να μπορούμε αυτοδύναμοι πια να χαράξουμε τη δική μας οικονομική πολιτική.
Ελλάδα και Κύπρος -το έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές με τον Πρόεδρο- πέρασαν από το βαρύ τραύμα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Στην Κύπρο είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια στην πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τόλμησε να προτείνει στη Βουλή τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, την οδήγησαν σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, και παρά τα προβλήματα τα οποία σίγουρα υπάρχουν -πάντα υπάρχουν, καμιά οικονομία δεν μπορεί να λύνει και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα- σίγουρα η Κύπρος καταφέρνει και αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τους μέσους ρυθμούς της ΕΕ.
Και για μας αυτό το παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτό το οποίο θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα, δίνοντας πολύ γρήγορα το αποτύπωμα των δικών μας προθέσεων.
Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλε Νίκο θέλω και πάλι να σε ευχαριστήσω για αυτήν την θερμή σου υποδοχή, για τα καλά σου λόγια. Και πιστεύω ότι σε αυτό το διαχρονικό κεφάλαιο συμπόρευσης του Ελληνισμού, του Κυπριακού και του Ελλαδικού, πιστεύω ότι ξημερώνει μια καινούρια, πιο αισιόδοξη μέρα.