29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταίκούρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταίκούρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχοντας πρωταρχικό μέλημα την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την επιστροφή σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς το σκοπό αυτό:

1ον. Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων (βλέπετε Συνημμένη Επιστολή 1).

2ον. Πραγματοποίησε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.

LOLplus: ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

3ον. Προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα (βλέπετε Συνημμένο Έγγραφο 2).

4ον. Απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες (βλέπετε Συνημμένη Επιστολή 3).

5ον. Θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, συνάντηση με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.

Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης πολιτών και επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, με στοχευμένες δράσεις, αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος μας είναι η αντιμετώπισή του με κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους φορολογούμενους πολίτες.

Δίνοντας ευκαιρία για μία νέα αρχή, μειώνοντας τις ανισότητες με τον εντοπισμό και την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και αποκαθιστώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

<><><><><><><><>

• Μάθε να ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ για κέρδη στα Χρηματιστήρια, στις 15 Φεβρ.
• ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ Σωστά… Πετυχαίνω Συμφέρουσες Συμφωνίες, στις 24 Φεβρ.
• ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Βιβλία ΑΑΔΕ και λογιστήρια επιχειρήσεων, στις 25 Φεβρ.
• ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Παραπόνων και Ψυχολογίας Πελάτη, στις 5 Μαρτ.
• ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ Ν.4635.2019 ΕΠΕΝΔΥΩ στην Ελλάδα -Επίκαιρο φορολογικό σεμινάριο, στις 9 Μαρτ.
• ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ Εταιρίες – Φορολογία – Ηλεκτρονικά Βιβλία και Ειδικά θέματα, στις 17 Μαρτ.

Related posts