24 Απριλίου 2024

Δεν ‘παίζονται’· φορολογούν και το ότι αναπνέουμε!

Δεν ‘παίζονται’· φορολογούν και το ότι αναπνέουμε!

Στη Βουλή, μετά από ερώτηση πέντε βουλευτών από το κόμμα ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παραδέχτηκε ότι στο προετοιμαζόμενο νέο φορολογικό, θα μπει τέλος αναπνοής!

Συγκεκριμένα, έχει ήδη συζητηθεί με τα υψηλά κλιμάκια της Τρόικα και τα δύο μέρη έφτασαν σε συμφωνία, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, όπου η ελληνική πλευρά, κατάφερε τουλάχιστον να μειώσει το μέγεθος της νέας αυτής φορολογικής επιβάρυνσης. Η Τρόικα φέρεται να ήταν αυτή που απαιτούσε το νέο μέτρο, ως μέρος της κάλυψης του προβλεπόμενου δημοσιονομικού κενού των περίπου €4 δισ..

Ο τρόπος που δομήθηκε το νέο τέλος αναπνοής, είναι όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών ο ακόλουθος:
Καθώς ο μέσος άνθρωπος σε κατάσταση χαλάρωσης αναπνέει με ρυθμό αναπνοής περίπου 12 κύκλους ανά λεπτό, έχει βρεθεί με επιστημονικές μεθόδους ότι η ποσότητα του αέρα που χρησιμοποιεί μέσα σε ένα λεπτό, είναι 6 λίτρα. Αυτό συνεπάγεται ότι σε ετήσια βάση, καταναλώνονται από τον μέσο άνθρωπο, 3.154 χιλιάδες λίτρα αέρος.

Τώρα βέβαια επειδή ο μέσος άνθρωπος είναι ένα στατιστικό μέγεθος, καθώς άλλοι είναι αρκετά μικρόσωμοι, άλλοι μετρίου αναστήματος και άλλοι πιο ψηλοί και ογκώδεις, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Τρόικα κλίμακα της σχετικής φορολογικής επιβάρυνσης, βάσει ύψους και βάρους, την οποία μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο πίνακα:

aeras

Παραδείγματα: Επομένως και βάσει του πίνακα των κλιμακίων, πολίτης, άρρεν ή θήλυ, που είναι ύψους 1.70 μέτρα και 70 κιλών βάρους, θα πρέπει να πληρώσει ετήσιο τέλος αναπνοής €31,54 ή κάποιος που είναι 1.90 και βάρους 103 κιλών, θα πρέπει αντίστοιχα να πληρώσει €50,46.

Το νέο αυτός τέλος, θα εισαχθεί στην φορολογική δήλωση για το 2015 με νέους κωδικούς επί του εντύπου Ε1 – και αυτός είναι ένας από τους λόγους που άργησε το άνοιγμα της εφαρμογής.
Προφανώς επειδή, υπάρχει η πιθανότητα οι φορολογούμενοι προκειμένου να πληρώσουν χαμηλότερο τέλος, να βάλουν στο Ε1 ότι ανήκουν σε χαμηλότερη κλίμακα, θα υπάρχουν, φυσικά μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δειγματοληπτικοί έλεγχοι όπου ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών εφοδιασμένοι με μέτρο και ψηφιακή ζυγαριά, θα κάνουν τυχαίους ελέγχους σε περαστικούς και θα διασταυρώνουν άμεσα τα στοιχεία του ελέγχου περί ύψους βάρους, με τα στοιχεία που θα έχουν τότε ήδη υποβληθεί στην φορολογική δήλωση και εάν εντοπίζεται ανακρίβεια, θα επιβάλλεται πρόστιμο στο τριακονταπλάσιο του ύψους του πραγματικού τέλους. Επιπλέον, η πολιτεία έχει ήδη στατιστικά στοιχεία μέσω της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος και βάρος των πολιτών της χώρας μας και επομένως, τα έσοδα που υπολογίζονται από το τέλος αναπνοής είναι αρκετά δεδομένα. Συγκεκριμένα εκ του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε ότι το τέλος αναπνοής, θα επιφέρει στα Δημόσια Ταμεία, ένα ποσό περίπου 200 με 210 εκατ. ευρώ.

Παρομοίως από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε ότι δεν αξίζει συνεπώς να υποβάλει κανείς στο Ε1 ανακριβή στοιχεία, διότι εάν π.χ. κάποιος είναι 1.74 μέτρα ύψος και 77 κιλά βάρος, τότε πρέπει να πληρώσει άπαξ ετησίως, μόλις €31,54, ενώ αν για να πληρώσει μικρότερο τέλος, υποβάλει ψευδή στοιχεία στη δήλωσή του και πάει φερειπείν σε μικρότερη κλίμακα που θα καλείται να πληρώσει €26,81, αυτό που θα γλυτώνει με την ψευδή του δήλωση είναι ένα ποσό ούτε πέντε ευρώ, ενώ εάν του γίνει τυχαίος έλεγχος και διαπιστωθεί η ψευδής δήλωσή του, θα υπολογιστεί πρόστιμο που θα ανέρχεται στο τριακονταπλάσιο του τέλους που του αντιστοιχεί, ήτοι €31,54 x 30 = €946,2. Η δήλωση λοιπόν ψευδών στοιχείων, δεν αξίζει, σημειώνουν εκ του υπ.οικ..

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε σχετικά με το νέο μέτρο, τα ακόλουθα επακριβώς:
«Η κυβέρνηση της Αριστεράς διαπραγματεύτηκε με το πιστωτές της Ελλάδος σκληρά και κατάφερε να μειώσουμε τις συντελεστές κατά 5% στην σχέση που ήθελαν το πιστωτές μας».

Από την μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι:
«Το μέτρο είναι προσωρινό καθώς έρχεται να καλύψει την κατά τους πιστωτές εκτιμώμενη δημοσιονομική τρύπα, την οποία ως κυβέρνηση δεν δεχόμαστε. Και βέβαια επειδή φέτος αναμένουμε η οικονομία να πάρει μπρος, είναι πολύ πιθανό να το αποσύρουμε σε μια είτε του χρόνου, είτε το πολύ σε μια διετία. Επιπλέον, επειδή πολλοί κατηγορούν την κυβέρνησή μας για αναλγησία, τους λέω ότι αγωνιστήκαμε και πετύχαμε, το μέτρο να μην αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών αλλά μόνο τους 6,5 εκατομμύρια περίπου φορολογούμενους και να εξαιρεθούν έτσι, οι πολίτες νεαρής ηλικίας. Δείχνουμε έτσι έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία, προστατεύοντας από μία επιβάρυνση στην οποία ως Αριστερή Κυβέρνηση δεν πιστεύουμε αλλά καλούμαστε από ανάγκη να εφαρμόσουμε, αλλά πετύχαμε, σε προσωρινό χαρακτήρα.
Γνωρίζοντας βεβαίως την αυτή εξέλιξη πριν μερικές μέρες, σας είπα, εδώ πάλι, από το βήμα της Βουλής ότι τα χειρότερα έρχονται. Απλά τώρα σας λέω ότι δεν θα είναι μόνιμα αλλά προσωρινού χαρακτήρα, καθώς σε ένα χρόνο από σήμερα και έχοντας εφαρμόσει το πρόγραμμά μας, θα βλέπουμε όλοι μας μια καλύτερη Ελλάδα!».

Related posts