10 Αυγούστου 2024

Δηλώσεις Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi

Δηλώσεις Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi (Πεκίνο, 27.08.2018):

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ : Καλησπέρα σε όλους, με ιδιαίτερη χαρά επιστρέφω και πάλι στο όμορφο Πεκίνο.

Χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα που είμαι πάλι μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας και τον αγαπητό φίλο, τον Wang Yi. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για αυτή την πρόσκληση και ελπίζω να τον δω σύντομα στην Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνα σήμερα.

Είναι πάντα μεγάλη χαρά να είμαι εδώ στην Κίνα. Αναπτυχθήκαμε σε δύο διαφορετικά μέρη του κόσμου και την ίδια στιγμή. Έχουμε μεγαλώσει τα τελευταία 5000 χρόνια, παράλληλα, δημιουργώντας δύο μεγάλους πολιτισμούς, και ήμασταν μαζί, θέτοντας ταυτοχρόνως τα ίδια ερωτήματα: ποιοί είμαστε, ποιό είναι το νόημα της ζωής κλπ. Αν διαβάσετε τον Κομφούκιο, τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη θα βρείτε τις ίδιες ερωτήσεις και την ίδια θετική αντίληψη ότι όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί, έχουν καλοσύνη στην ψυχή τους και χρειάζονται εκπαίδευση. Όλες οι απαντήσεις και οι απόψεις είναι οι ίδιες, τόσο στον Κομφούκιο όσο και στους Έλληνες φιλόσοφους.

Η Κίνα είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός φίλος της Ελλάδας, όπως η Ελλάδα ομοίως είναι για την Κίνα. Συζητήσαμε σήμερα πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τα υπουργεία μας, τις κυβερνήσεις μας και την οικονομία μας. Έχουμε πάντα αρκετή σοφία για να βρούμε έναν θετικό τρόπο να αναπτυχθούμε μαζί.

Υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη/ Ένας Δρόμος» (OBOR) που δημιουργεί ένα μεγάλο δίκτυο υποδομών στον κόσμο. Αποτελεί παράδοση για την Κίνα να αναλαμβάνει μεγάλα έργα για το κοινό καλό της ανθρωπότητας.

Συζητήσαμε για τις επενδύσεις από την Κίνα και για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις εξαγωγές μας προς την Κίνα και με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στην Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης και σε άλλες εκδηλώσεις στην Κίνα.

Συζητήσαμε την κατάσταση στον κόσμο, πώς την βλέπουμε, καθώς και ότι και οι δύο υποστηρίζουμε την πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις. Συζητήσαμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια και τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και οφείλω πάντα να τονίζω αυτό το θετικό μήνυμα, που έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ΕΕ διέρχεται πολλαπλές κρίσεις, όπως το Brexit, η χρηματοπιστωτική κρίση και ούτω καθεξής.

Συζητήσαμε για το πώς να τονώσουμε την οικονομική μας συνεργασία, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από την οικονομική κρίση με θετική ανάπτυξη και οι δυνατότητές μας για αυξημένη συνεργασία είναι περισσότερες από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Συζητήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε επαφές μεταξύ των ηγετών μας, αλλά και μεταξύ των λαών μας, με περισσότερους Κινέζους τουρίστες να πηγαίνουν στην Ελλάδα, και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Συζητήσαμε για τις θετικές εξελίξεις μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και το θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί με μεγάλη ιστορική εμπειρία και πήραμε μαζί την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στον κόσμο σήμερα, και έχουμε βρει τρόπους να φέρουμε μαζί πολλούς πολιτισμούς που έχουν μια μακρά, ιστορική παρουσία.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, φίλε Wang Yi, σ’ ευχαριστώ πολύ και πάλι γι΄αυτή την πρόσκληση. Το να βρίσκομαι στην Κίνα αποτελεί την πραγματοποίηση ενός ονείρου και υποστηρίζουμε το Κινεζικό Όνειρο του Προέδρου σας. Xiexie (Ευχαριστώ)!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας, κ.κ. Υπουργοί. Σας ευχαριστώ για αυτήν την ευκαιρία. Είμαι δημοσιογράφος του CGTN. Έχω μία ερώτηση για τον Υπουργό, τον κ. Κοτζιά. Μετά από την ομιλία σας μόλις τώρα, ποιοί είναι οι βασικοί τομείς και οι στόχοι στους οποίους δίνετε προτεραιότητα όσον αφορά τη συνεργασία Κίνας – Ελλάδας και ποιά είναι τα μέσα και οι μηχανισμοί για να τους πετύχετε; Ευχαριστώ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, δύο Υπουργοί που εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και εργαζόμαστε από κοινού με εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στις διεθνείς σχέσεις. Κύριος στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε την πολιτική μας συνεργασία. Μετέφερα πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της χώρας να επισκεφθεί την Αθήνα, για να υπάρξει συνεργασία, για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων μας.

Το δεύτερο είναι η Οικονομία. Πρέπει να μάθουμε πολλά από την Κίνα και υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Σκεφτήκαμε ότι είναι δυνατόν να έχουμε περισσότερες εισαγωγές στη χώρα σας από την Ελλάδα σε αγροτικά προϊόντα και καλό φαγητό! Είστε ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ εταιρειών που εργάζονται στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
Για εμάς, η πολιτιστική διπλωματία είναι επίσης πολύ σημαντική, για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι όταν ένας Έλληνας Υπουργός έρχεται στο Πεκίνο, επιστρέφει πάντα στην πατρίδα με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερους τομείς συνεργασίας.

Related posts