21 Αυγούστου 2024

Δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου

Δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου

Δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπου παρέλαβε από τον πρώην υπουργό, Κ. Σκρέκα.
Στην τελετή παρευρέθηκαν και οι πρώην υφυπουργοί.Γιώργου Σταθάκη

Ο νέος υπουργός, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στα πλαίσια του ολιγοϋπουργικού κυβερνητικού σχήματος του Σύριζα, Γ. Σταθάκης, αφού ευχαρίστησε τους προκατόχους του (υπουργό, υφυπουργούς), ανάφερε τα ακόλουθα:

Θέλω να δηλώσω δημόσια ότι είχα άριστη συνεργασία και με τον κ. Σκρέκα και με τον κ. Δένδια και με τον κ. Χατζηδάκη, τα δυόμιση αυτά τα χρόνια που ήμουν υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το υπογραμμίζω αυτό, διότι είχα πλήρη πληροφόρηση για τις εξελίξεις σε όλα τα θέματα το Υπουργείου, τακτική ενημέρωση και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και ποτέ δεν υπήρξε αιφνιδιασμός ή κάτι άλλο. Το υπογραμμίζω σε όλους τους τόνους και τους ευχαριστώ δημόσια.

Είναι μεγάλη η ευθύνη του Υπουργείου. Ο σκοπός και ο στόχος είναι προφανής και κοινός για όλους.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές ανάκαμψης και μάλιστα γρήγορης ανάκαμψης. Αυτό είναι σίγουρο. Η μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει για τη μεγάλη εικόνα σχετικά με την ελληνική οικονομία είναι απόλυτα σαφής. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αν δεν αλλάξουμε τη σχέση με το μνημόνιο, την τρόικα και τα λοιπά, αυτή η αναπτυξιακή δυναμική, που επαναλαμβάνω υπάρχει και είναι τεράστια, μπορεί να πνιγεί εφόσον συνεχιστούν τα μέτρα λιτότητας και η πολιτική της προσαρμογής.

Το δεύτερο θέμα που θέλω να θίξω είναι ότι υπάρχουν σημεία διαφοροποίησης πάνω στα οποία, ως Κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε να μετατοπίσουμε πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου.

Αναφέρομαι σε κάποια από τα σημεία, τα οποία είχαν γίνει αντικείμενο εκτεταμένης κριτικής από την πλευρά μας, είτε πρόκειται για την πολιτική της απορρύθμισης των αγορών, είτε για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, είτε για επιμέρους άλλους τομείς που αφορούσαν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κ.λπ..

Εν τούτοις, θέλω να υπογραμμίσω τα σημεία στα οποία θα υπάρχει συνέχεια, για να ενισχυθούν οι θετικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει.

Το πρώτο θέμα είναι η αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό νόμο της χώρας, ο οποίος θα είναι ένα εργαλείο για να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Το δεύτερο -αναφέρθηκε ήδη- είναι το ΕΣΠΑ. Είναι το εργαλείο – κλειδί, προκειμένου να υπάρξει μια ενίσχυση των επενδύσεων, της απασχόλησης, των υποδομών της χώρας και πολλών πεδίων, στα οποία υπάρχουν οι δυνατότητες να βελτιώσουμε παθογένειες του παρελθόντος. Υπογραμμίζω ότι αυτό το ΕΣΠΑ έχει πάρα πολλά θετικά σημεία αναφορικά με την έμφαση που δίνει σε μια πιο περιβαλλοντική στροφή της οικονομίας, σε μικρές και μεσαίες υποδομές αντί για τις μεγάλες κ.ο.κ..

Το τρίτο σημείο που θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, απογραφειοκρατικοποίησης του συστήματος, προκειμένου να γίνει η όλη διαδικασία, ειδικά αυτή που είναι στραμμένη προς τη νεανική επιχειρηματικότητα, πιο απλή, πιο εύκολη, πιο συμβατή με τις ανάγκες που έχει η κοινωνία σήμερα για ισχυρή επιχειρηματικότητα και κυρίως, επαναλαμβάνω, νεανική επιχειρηματικότητα και άνοιγμα νέων επιχειρήσεων.

Το τέταρτο σημείο που θα συνεχίσουμε, είναι οι επαφές των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση. Έχουμε εξαγγείλει ήδη την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας θεσμός ΚΕΠ – επιχειρήσεων. Έχουν γίνει κάποια βήματα ήδη που θα βελτιώσουν το θεσμό, ο οποίος είναι δοκιμασμένος και επιτυχημένος με τα ΚΕΠ – Πολιτών και θα τον κάνει ένα καθολικό θεσμό για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Το πέμπτο σημείο που θέλω να υπογραμμίσω είναι προφανώς η ενίσχυση όλων των διαδικασιών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να υπάρξει μια δυναμική γύρω από το χώρο αυτό που αποτελεί και βασικό σημείο της πολιτικής μας για την έρευνα, την τεχνολογία και για τις τεχνολογίες αιχμής.

Το έκτο σημείο πάλι που εντάσσεται στην ιδέα μιας συνέχειας, είναι η ενίσχυση των εξαγωγών. Των επιχειρήσεων δηλαδή στις οποίες το κράτος, κυρίως το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πάρα πολλά εργαλεία. Υπάρχουν και άλλα Υπουργεία που εμπλέκονται, αλλά που σε κάθε περίπτωση το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και να ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα αυτών των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται και κυρίως των επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις εξαγωγές.

Το τελευταίο σημείο είναι προφανώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εμείς έχουμε δεσμευτεί σε μια διεύρυνση αυτού του Προγράμματος, το οποίο όμως θα επιδιώξουμε να έχει και τα χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων στις υποδομές της οικονομίας.

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαστε πιο προσανατολισμένοι στα μικρά και μεσαία έργα, σε σχέση με τα πολύ μεγάλης κλίμακας και στην ιδέα ενός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα έχει σαφέστερες περιβαλλοντικές και άλλες αναφορές.

Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου, των προηγούμενων δυόμιση χρόνων. Η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα, όπως ειπώθηκε και πριν, για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο για εμάς. Ευχαριστώ.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Αλ.Τσίπρα, «αναλαμβάνετε σε δύσκολους καιρούς»
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts