18 Μαΐου 2024

Διεθνής Αμνηστία: Πείτε Όχι σε μια κακή συμφωνία με την Τουρκία

Διεθνής Αμνηστία: Πείτε Όχι σε μια κακή συμφωνία με την Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει σχετικά με την Συμφωνία των ευρωπαίων με τους Τούρκους, όσον αφορά το προσφυγικό:

Ας μην συγχέουμε την απελπισία για την νομιμότητα όταν πρόκειται για το σχέδιο της Ευρώπης με την Τουρκία, όσον αφορά το καθεστώς περί των προσφύγων. Κανείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες – η αρχή της διεθνούς προστασίας για όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, διακυβεύεται.

Κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη, θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα: υπερασπίζεται το δικαίωμα στο άσυλο, ή απαξιούν αυτό το δικαίωμα με το να παζαρεύουν με μια χώρα (Τουρκία) που το ιστορικό της είναι ελλειπές στον σεβασμό αυτού.

Η νέα πρόταση είναι απλώς η τελευταία σε μια σειρά που διαμορφώνονται με μια επικίνδυνη τάση. Κατά τους τελευταίους μήνες, διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέβαλαν διακριτικό κλείσιμο των συνόρων και πολύ δύσκολες διαδικασίες στην αίτηση ασύλου. Το αποτέλεσμα ήταν το βάθεμα της ανθρωπιστικής καταστροφής για χιλιάδες προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ‘χτύπησαν’ νέο χαμηλό την εβδομάδα που πέρασε, προτείνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να δέχεται fast-track μαζικές επιστροφές των σκαφών των μεταναστών από την Ελλάδα και ένα σχέδιο για την επανεγκατάσταση ενός Σύριου πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε αντικανονικό που επέστρεψε από την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για €6 δισ., υποσχέσεις για ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους υπηκόους και αναβίωση των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι υπέρ της ευρείας επανεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη και αλλού, ως τον καλύτερο τρόπο για εξυπηρέτηση της απελπισμένων προσφύγων και παρεμπόδιση επιλογής από πλευράς τους, του επικίνδυνου παράνομου δρόμου με φουσκωτές βάρκες μέσω του Αιγαίου· Πρέπει επίσης κατά την Διεθνή Αμνηστία,  να υπάρχουν δράσεις ισχυρής αλληλεγγύης προς τις χώρες που φιλοξενούν την μεγάλη μάζα των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Αλλά οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να απορρίψουν κάθε διασύνδεση της επανεγκατάστασης ορισμένων προσφύγων με το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε μια δίκαιη διαδικασία αιτήσεως ασύλου για άλλους πρόσφυγες.

Παρόλο που εμμένουμε στο δικαίωμα αυτών που φτάνουν παρατύπως στην Ευρώπη, να εξετάζεται με μια δίκαιη διαδικασία η αίτηση ασύλου, αναγνωρίζουμε ότι αυτοί που θα αποτυγχάνουν σε αυτή την δίκαιη διαδικασία, θα πρέπει να επιστρέφονται. Η ένστασή μας έγκειται στην διαδικασία fast-track ομαδικών αποβολών, που αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του κάθε αιτήματος, κάθε πρόσφυγα / μετανάστη.

Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δεν τους προστατεύει επαρκώς ενώ έχει επανειλημμένως ωθήσει Σύριους, πίσω στην εμπόλεμη ζώνη και έχει κλείσει τα σύνορα σε άλλους που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα. Εν τω μεταξύ, όλοι οι πρόσφυγες στην Τουρκία αγωνίζονται να βρουν εργασία, να παράσχουν εκπαίδευση στα παιδιά τους και να κτίσουν μια αξιοπρεπή ζωή – στοιχεία ουσιώδη για να χαρακτηρίσεις έναν πρόσφυγα ‘ασφαλή’.
Και για να γίνει το όλο ζήτημα χειρότερο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει εκδηλώσει μια συστηματική και έντονη διαδικασία υποχώρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποτυγχάνουν να διαχειριστούν ορθά στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι η ορθή διαχείρισή της είναι εφικτή στα πλαίσια της νομιμότητας και ότι τα εργαλεία υπάρχουν και ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί το παράτυπο αλλά αναγκαστικό ταξίδι με φουσκωτές βάρκες μέσω της θάλασσας, με απευθείας εισδοχή των προσφύγων μέσω μιας νόμιμης και δίκαιης διαδικασίας, από τις χώρες που θα συμβεί η εγκατάστασή τους και κατευθείαν από την Συρία – σπάζοντας συνεπώς την παράτυπη οδό.

Related posts