28 Απριλίου 2024

«Διπλή Ανάσα» για τους φορολογούμενους με τις Επιστροφές Φόρου

«Διπλή Ανάσα» για τους φορολογούμενους με τις Επιστροφές Φόρου

«Διπλή Ανάσα» για τους φορολογούμενους με τις Επιστροφές Φόρου: Η κυβέρνηση κατευθύνεται όσον αφορά στις επιστροφές φόρου, να παρακρατείται από 1ης Οκτωβρίου, μόνο η τρέχουσα δόση και όχι όλη η οφειλή. Επίσης, για το 2015 μεταφέρονται οι συμψηφισμοί με ασφαλιστικές εισφορές.Ανάσες με επιστροφές φόρου

Αυτό αναμένεται να προσφέρει μιαν «ανάσα» στους φορολογουμένους που χρωστούν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, σε μια περίοδο μάλιστα που οι υποχρεώσεις είναι μπροστά μας «βουνό».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ετοιμάζεται σχετική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας, Γ. Βρούτση, όπως και μια ακόμα της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατ. Σαββαΐδου · βάσει των ανωτέρω, αφενός θα «παγώσουν» έως την 1η Ιανουαρίου 2015, οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με ασφαλιστικές οφειλές, αφετέρου όταν οι εφορίες κάνουν συμψηφισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., δηλαδή μετά το πέρας Σεπτεμβρίου που πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση, με τυχόν επιστροφές, θα κρατούν μόνο το ποσό της δόσης και όχι το σύνολο του οφειλόμενου φόρου.

Με την δρομολογούμενη απόφαση της κας Σαββαΐδου, θα περιγράφεται ότι όταν κάποιος φορολογούμενος για παράδειγμα, έχει επιστροφή φόρου εισοδήματος, ποσού – ας πούμε – €1.100 και έως τις 30 Σεπτεμβρίου, καλείται να καταβάλλει για την πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., το ποσό των €100, η εφορία θα κρατήσει μόνο τα €100 και θα επιστρέψει τα €1.000.

Για να γίνει αντιληπτό, εάν δεν υπάρξει η σχετική απόφαση, τότε στην περίπτωση του φορολογούμενου του παραδείγματός μας, την 1η Οκτωβρίου η εφορία θα διαπιστώσει την οφειλή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα του κρατήσει το σύνολο αυτού, ήτοι €600 από την επιστροφή φόρου, ποσό που θα μπορούσε ο φορολογούμενος να εξοφλήσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 και η επιστροφή φόρου, θα περιοριστεί σε €500.
Διαπιστώνεται λοιπόν ότι άνευ της απόφασης, η ρευστότητα του φορολογούμενου περιορίζεται, ενώ με την απόφαση διευκολύνεται.

Κάτι παρόμοιο θα γίνει και στις ασφαλιστικές εισφορές. Αναλυτικότερα, με το ισχύον πλαίσιο, εάν κάποιος χρωστάει σε ταμεία και έχει επιστροφή φόρου, πρώτα ξεπληρώνονται οι οφειλές στα ταμεία μέσω συμψηφισμού και στη συνέχεια γίνεται επιστροφή φόρου, αν βέβαια περισσεύει κάτι προς επιστροφή.

Οι συμψηφισμοί έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες με ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) · έτρεχαν οι διασταυρώσεις και σε όσους φορολογούμενους διαπιστώνονταν ασφαλιστικές οφειλές και είχαν επιστροφή φόρου, γινόταν συμψηφισμός.

Η διαδικασία λοιπόν αυτή «παγώνει» έως την 1 Ιανουαρίου 2015, των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι χρωσούσαν ασφαλιστικές εισφορές και είχαν επιστροφή φόρου, με τους συμψηφισμούς θα έχαναν την επιστροφή ενώ με την αναμενόμενη απόφαση, θα λαμβάνουν κανονικά το σύνολο της επιστροφής, έως τουλάχιστον την αρχή του επόμενου έτους. Είναι άλλη μια «ανάσα» πολύτιμης στην σημερινή εποχή, ρευστότητας.

Εμείς ως TaxCoach, δεν μπορούμε να πούμε ότι εντός αυτής της φοροκαταιγίδας και εισφορολαίλαπας που είναι ένα αρνητικότατο περιβάλλον που η κυβέρνηση όμως έχει δημιουργήσει προς τους πολίτες, επιβαρύνοντάς τους αδίκως και “πνίγοντάς” τους από πλευράς ρευστότητας, οι αναμενόμενες αποφάσεις που περιγράψαμε, δίνουν μικρές «ανάσες» σε μερικούς φορολογούμενους πολίτες. Και αυτό βέβαια είναι καλό (οι “ανάσες”) αν και η άποψή μας είναι ότι η κυβέρνηση, πράττει πονηρά, ήτοι βάζει κάποια αβάσταχτα μέτρα που δημιουργούν υποχρεώσεις στους πολίτες, στις οποίες πολλοί δεν μπορούν και να θέλουν, να ανταποκριθούν και εκ των υστέρων, η κυβέρνηση δίδει με κάποιες ενέργειες κάποιες «ανάσες»…

Related posts