20 Απριλίου 2024

Δραματική η κατάσταση στους ανασφάλιστους αλλά και φόρτος στο ΕΣΥ

Δραματική η κατάσταση στους ανασφάλιστους αλλά και φόρτος στο ΕΣΥ

Δραματική η κατάσταση στους ανασφάλιστους αλλά και φόρτος στο ΕΣΥ: Η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί τους ανασφάλιστους πολίτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς – ήδη ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια.nosokomeia

Αυτό βέβαια έχει συνέπειες στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία: απειλείται ο ούτως ή άλλως περιορισμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων και ταυτόχρονα, διαταράσσει τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός του ΕΣΥ.

Οι ανασφάλιστοι εδώ και λίγο καιρό, έχουν πλέον ανεμπόδιστη πρόσβαση στην δωρεάν περίθαλψη και υγεία βάσει των αλλαγών που πέρασαν από την κυβέρνηση σχετικά. Πρακτικά όμως, οι ανασφάλιστοι παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας, της άγνοιας έως και αδιαφορίας του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εφταμήνου τρέχοντος έτους του υπουργείου Υγείας, το κόστος νοσηλείας για απόρους (και άτυπα για ανασφάλιστους αφού δεν δικαιούνταν δωρεάν περίθαλψη μέχρι τότε) στα δημόσια νοσοκομεία  της χώρας ανήλθε σε €65,8 εκατ..

Προσθέτοντας στο παραπάνω κόστος και το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας στους ανασφάλιστους και άπορους αλλοδαπούς, ο συνολικός λογαριασμός στο ΕΣΥ ανέρχεται σε (την ίδια περίοδο) στα €72,3 εκατ.. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατά το β΄ εξάμηνο του 2014, οι δαπάνες για την περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι πολύ πιθανό να διπλασιαστούν.

Μόνο στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ το 2013, εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 1.000 ανασφάλιστοι ασθενείς. Από αυτούς μόνο οι 57 παραδέχτηκαν την οικονομική αδυναμία τους. Η παραδοχή αυτή άλλωστε δεν αποτέλεσε εμπόδιο, αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία έβαζαν παράτυπα τους οικονομικά αδυνάτους ακόμη και από την πίσω πόρτα του νοσοκομείου, λόγω ευσυνειδησίας.

Ενδεικτικό της απόγνωσης που βιώνουν όλο και περισσότεροι πολίτες, είναι ότι οι υπόλοιποι από τους πλέον των 1.000 ανασφάλιστους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ το 2013, πριν λάβουν το εξιτήριο, κυριολεκτικά δραπέτευσαν από το νοσοκομείο… Ορισμένοι δε, δήλωσαν πλαστά στοιχεία ώστε να μη σταλεί ο απλήρωτος λογαριασμός στην Εφορία.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Από 458 έως 916 ευρώ με το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα – Ποιοι το δικαιούνται

Related posts