25 Απριλίου 2024

Δ. Στρατούλης (ΛΑΕ), για τη «δεύτερη ευκαιρία» που δίνει η κυβέρνηση στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Δ. Στρατούλης (ΛΑΕ), για τη «δεύτερη ευκαιρία» που δίνει η κυβέρνηση στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Ακολουθεί η δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους Π.Γ. της ΛΑΕ, πρώην Αν. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη «δεύτερη ευκαιρία» που δίνει η κυβέρνηση στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ:

«Το κάλεσμα της κυβέρνησης για επανένταξη των οφειλετών του ΟΑΕΕ στις 100 δόσεις είναι χωρίς αντίκρισμα»

H 2η ευκαιρία, που εξήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων των οφειλετών του ΟΑΕΕ, που την έχασαν λόγω αδυναμίας τους να ανταποκριθούν είναι «έπεα πτερόεντα» και χωρίς κανένα αντίκρισμα, αφού τους καλεί να επανενταχθούν με τους ίδιους, αυστηροποιημένους από την ίδια, όρους και προϋποθέσεις που τους οδήγησαν σε αδυναμία πληρωμής!

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι πάνω από το 50% των 150.000 οφειλετών του ΟΑΕΕ έχασε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που είχε νομοθετηθεί (Ν. 4321/2015) την περίοδο ευθύνης μου ως Αν. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, και στην οποία είχαν ενταχθεί, γιατί, μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, αυστηροποίησε τους όρους ένταξης σε αυτήν.

Την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων, μάλιστα, η κυβέρνηση τη θεσμοθέτησε εκ των υστέρων, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των ενδιαφερομένων οφειλετών στον ΟΑΕΕ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ακολουθώντας πρακτικές, όχι ελεύθερης και ανεξάρτητης χώρας, αλλά αποικίας.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, υποκύπτοντας στις σχετικές απαιτήσεις των δανειστών, επέβαλε ετήσιο επιτόκιο 5,1% στους ήδη ενταχθέντες με οφειλή έως 5000 ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο ήταν μηδενικό. Επίσης, αύξησε το ετήσιο επιτόκιο σε 5,1%, από 3%, για τους ήδη ενταχθέντες στη ρύθμιση οφειλέτες ποσών μεγαλύτερων των 5000 ευρώ και μείωσε τον αριθμό των δόσεων, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση, με αυτόν τον τρόπο, υπονόμευσε τα έσοδα του ΟΑΕΕ και της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πολλοί συνεπείς στη ρύθμισή τους οφειλέτες δε μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν και κατά συνέπεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έβαλε εμπόδια στην οικονομική επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανατρέποντας πλήρως τον οικονομικό σχεδιασμό των υπαχθέντων στην, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη ρύθμιση οφειλών του Ν. 4321/2015. Το να αφαιρείς με αυτό τον τρόπο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, την ίδια στιγμή που λεηλατείς 2 περίπου δις το 2016 από τις συντάξεις, είναι πρώτα απ’ όλα κοινωνικά ανάλγητο και απάνθρωπο μέτρο.

 

Related posts