Στη συνέντευξη του ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την προσωρινή παύση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, τα κόκκινα δάνεια, τις επενδύσεις στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Είμαστε ένα κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και «Νομίζω όμως ότι θα δώσουμε μια σημαντική βοήθεια στην αγορά. Αλλά θέλω να σας το πω κι αυτό, γιατί το λέω πάντα: Βοήθεια είναι γι’ αυτόν που έχει ανάγκη βοήθειας…»
Δελτίο τύπου με Συνέντευη του υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικόητας στο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΕΝΔΙΑ στο Ρ/Σ ΤΟΥ «ALPHA» και στους δημοσιογράφους ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ και ΠΕΤΡΟ ΚΟΥΣΟΥΛΟ της 12/09/2014
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τον κ. Νίκο Δένδια. Είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η συνομιλία την οποία θα έχουμε με τον κ. Δένδια και λόγω της απόφασης την οποία εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων.
Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς δεν πέσατε από τα σύννεφα Υπουργέ μου με την απόφαση αυτή;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι δεν την άκουσα καθόλου ευχάριστα. Κατ’ αρχήν είναι ενδιάμεση. Δεν έχει βγει απόφαση. Θα εκδοθεί επί της οριστικής συζήτησης. Είναι προσωρινή.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εδώ όμως τίθεται ένα μεγάλο θέμα και επειδή είσαστε ένας άνθρωπος που προέρχεστε από το χώρο επαγγελματικά…
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Δικηγόρος είναι ο άνθρωπος.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Από το χώρο της δικαιοσύνης, εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά και κατά τη γνώμη μου πρέπει να τα δούμε πολύ-πολύ σοβαρά. Και θέλω να το συνδυάσουμε και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό, για την Κασσιόπη λίγο πριν και για κάθε επένδυση που πάει να γίνει σε αυτό τον τόπο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς λόγω του επαγγέλματός μου, είμαι πάντα εξαιρετικά προσεκτικός στο να σχολιάσω έστω και ενδιάμεση δικαστική απόφαση.
Είναι βέβαιο ότι μέσα από σειρά αποφάσεων διαφόρων δικαστηρίων, δεν είναι μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπάρχει μια παρέμβαση της δικαιοσύνης στον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να νομοθετήσει ή να κανονίσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι προφανές.
Καταλαβαίνω βέβαια ότι σε τέτοιους περίεργους καιρούς, αυτό πιθανότατα ήταν κάτι αναμενόμενο. Όμως, επιφυλάσσομαι να μελετήσω και αυτή την απόφαση για να εκφέρω μία γνώμη. Εάν με ρωτάτε εάν μας δυσκολεύει ή όχι, πρέπει να σας είμαι ειλικρινής, μας δυσκολεύει εξαιρετικά. Και θα ευχόμουνα να ήταν κάτι διαφορετικό. Αλλά οι επιθυμίες μου δεν μπορεί να είναι και η πραγματικότητα πάντοτε.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Αυτός όμως δεν είναι και ο ρόλος της δικαιοσύνης; Δηλαδή οι δικαστές δεν πρέπει να κρίνουν εάν οι αποφάσεις νομοθετικής εξουσίας κινούνται στο πλαίσιο της συνταγματικότητας;
Ο ρόλος της δικαιοσύνης δεν είναι να ελέγχει κατά πόσο οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από τη νομοθετική εξουσία κινούνται εντός του Συντάγματος, ή πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά. Είναι ακριβώς όπως το λέτε. Το ερώτημα είναι όμως, ότι υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πόσο ευρέως αυτή τη συνταγματική υποχρέωση του Συμβουλίου της Επικρατείας, των δικαστηρίων που περιγράψατε προηγουμένως, μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει. Υπάρχουν στενές ερμηνείες του Συντάγματος και υπάρχουν και ευρείες ερμηνείες του Συντάγματος.
Υπάρχει η αντίληψη ότι το Σύνταγμα πρέπει να ερμηνεύεται πάρα πολύ στενά και να μη μπαίνουμε στα χωράφια της νομοθετικής εξουσίας και υπάρχει και η αντίληψη ότι το Σύνταγμα πρέπει να το ερμηνεύουμε ευρύτατα και εν πάση περιπτώσει υπάρχει απόλυτη ισότητα των εξουσιών.
Εάν θέλετε τη γνώμη μου γενικά επ’ αυτού, η γνώμη μου είναι προφανής. Κάθε φιλελεύθερου ανθρώπου η γνώμη είναι ότι το Σύνταγμα πρέπει να ερμηνεύεται στενά και ότι οι μεν εξουσίες να είναι τρεις και διακριτές, η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ιεραρχία μεταξύ τους.
Η νομοθετική εξουσία, επειδή εκφράζει το λαό κατευθείαν, είναι προφανώς η κυριαρχούσα και η πρώτη τη τάξει. Κατά τη δική μου γνώμη. Μπορεί κάποιος άλλος να πει κάτι άλλο, αλλά νομίζω ότι είναι η κρατούσα. Δεν υπάρχει ισότητα.
Βεβαίως υπάρχουν παντού ισορροπίες τις οποίες τα δικαστήρια, η δικαιοσύνη, πρέπει να τηρούν. Αυτό επί της αρχής. Επί των συγκεκριμένων αποφάσεων, εάν δεν δω ακόμη και το σκεπτικό αυτής της προσωρινής διαταγής, δεν είμαι έτοιμος να εκφέρω γνώμη. Πρέπει να πω όμως ότι μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, η έκφραση αυτής της γνώμης για μια κανονιστική διάταξη ανοίγματος καταστημάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μου έκανε εντύπωση.
Επιφυλάσσομαι, σέβομαι, έχω υποχρέωση να σεβαστώ την προσωρινή διαταγή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Θα το δω και θα δούμε πώς θα…
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πρακτικά δηλαδή τα καταστήματα θα είναι κλειστά μέχρι τις 7 – 8 Νοεμβρίου;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να το δω. Ειλικρινά σας λέω πρέπει να δω τι περιθώρια αφήνει, διότι και η κάθε απόφαση και ιδίως η κάθε προσωρινή διαταγή, είναι και αυτή με τη σειρά της ερμηνευτέα. Θα δούμε τι γίνεται εδώ. Αλλά είναι, όπως πολύ καλά θέσατε, μία παράμετρος. Δηλαδή πέραν από τις αντικειμενικές δυσκολίες, υπάρχει πλέον και η παράμετρος- πάντοτε υπήρχε, αλλά απλώς τώρα εδώ εκφράζεται με αυτό τον τρόπο- ελληνική δικαιοσύνη, που πρέπει να δούμε πώς και τι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα, ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Επί της ουσίας, το μέτρο αυτό του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ανέβασε το τζίρο; Η αγορά ανακουφίστηκε; Είναι θετικό ή αρνητικό το αποτέλεσμα από το πειραματικό στάδιο μέχρι τώρα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω αμέσως. Κατ’ αρχήν η ολοκλήρωση της αποτίμησης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, ώστε να μπορούμε να έχουμε τεκμηριωμένη άποψη. Τώρα βέβαια διακόπτεται αυτό, διότι προφανώς κάτι θα αλλάξει.
Η σκέψη ήταν να κοιτάξουμε το τέλος του χρόνου, να μαζέψουμε όλα αυτά τα στοιχεία και να κάνουμε μια επανεκτίμηση εάν βοήθησε ή δεν βοήθησε. Και από εκεί και πέρα να συμφωνήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους τι πρέπει να κάνουμε, εάν πρέπει να το διευρύνουμε, να το περιορίσουμε, να το αφήσουμε, να δούμε τι θα κάνουμε. Τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά. Θετικότατα.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Για ποιον είναι θετικά κ. Υπουργέ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι θετικά υπέρ της άποψης του ανοίγματος. Θέλω να είμαι δίκαιος και να πω ότι θα ήθελα να έχω και στοιχεία του φθινοπώρου, γιατί ίσως είναι άδικο να έχουμε μόνο τα στοιχεία του καλοκαιριού, που λόγω της παρουσίας των τουριστών θα μπορούσε να υπάρχει και ένας εξωγενής παράγοντας και αυτό να δείξει μόνο προς τις τουριστικές περιοχές.
Είναι καλό να έχουμε διαχρονικά κάποια στοιχεία, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή έχουμε και μια άλλη παράμετρο. Ότι είμαστε υποχρεωμένοι ένα κομμάτι να το αλλάξουμε, άρα τα στοιχεία που θα έχουμε στο τέλος του χρόνου θα είναι υπό την επιρροή του καθεστώτος που η προσωρινή διαταγή έχει δημιουργήσει και δεν θα έχουμε ακριβή στοιχεία. Και άρα θα δούμε τι σόι επανεκτίμηση θα μπορέσουμε να κάνουμε.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Εγώ κάνω μια υπόθεση εργασίας τώρα, σε περίπτωση που και η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αντισυνταγματικό, με ποια αιτιολογία;
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Λέει για αναφαίρετα δικαιώματα των πολιτών, την απώλεια ελεύθερου χρόνου.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το θρησκευτικό συναίσθημα.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Η απόλαυση από κοινού με την οικογένειά του την Κυριακή κλπ.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Άκου να δεις τώρα!
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα χρησιμοποιήσει τέτοια θεματολογία.
Καταρχήν, αν θυμάμαι καλά, η βασική αρχή του ΣτΕ παλαιότερα ήταν η ανεξιθρησκεία. Με αυτή τη λογική γιατί τα αφήνουμε ανοιχτά το Σάββατο; Εάν προσέθετε κάποιος του ιουδαϊκού θρησκεύματος ότι θα έπρεπε να τα κλείσουμε και το Σάββατο; Και εάν βρούμε μια θρησκεία ….
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Υπουργέ μου αυτά δεν γίνονται ούτε στα θεοκρατικά καθεστώτα. Προσεύχονται και μετά πάνε κατευθείαν στη δουλειά.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ούτως ή άλλως εμείς είχαμε λάβει πρόνοια σε αυτό για τα καταστήματα, ήταν μετά τις 11 το πρωί. Είχα τον ιερέα παππού μου, έχουμε πίσω 13 γενιές παππάδες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα μπορούσε στο θέμα αυτό της θρησκείας να μου πει κάτι. Εγώ είμαι βαθύτατα θρησκευόμενος άνθρωπος. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Δεν έχει σχέση.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Να πάμε στο Ελληνικό και στις μεγάλες επενδύσεις. Εδώ πλέον κυκλοφορεί ευρύτατα στο εξωτερικό, μέσα στους κύκλους των διαφόρων επενδυτικών fund, ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε ακόμη να πάμε να επενδύσουμε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάλι δεν ξέρω την απόφαση και δεν την έχω διαβάσει και δεν είμαι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, άρα μην ανακατευθώ σε ξένα χωράφια.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά είναι θέμα ανάπτυξης όμως.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Παρατυπίες στη σύμβαση.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν επηρεάζει τον δικό σας τομέα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως επηρεάζει, γιατί όταν κάποιος έρχεται να βάλει τα χρήματά του σε αυτή τη χώρα και έχει 15 παραμέτρους και δεν πρόκειται να ξέρει τι θα του ξημερώσει μετά από 6 μήνες ή μετά από ένα χρόνο, δεν πρόκειται κανείς να έρθει να βάλει τα λεφτά του βέβαια.
Και πρέπει και στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε το κέντρο της γης. Δεν είναι υποχρεωτικό οι ξένοι να επενδύσουν. Δεν είμαστε ο μόνος επενδυτικός προορισμός. Για να μην σας πω ότι είμαστε και ένας ιδιαίτερα μικρός επενδυτικός προορισμός. Απλώς θα μας αγνοήσουν στο μέλλον και θα προσπαθήσουμε να αναπτυχθούμε μόνοι μας, που σημαίνει να βράζουμε μέσα στο ζουμί μας. Διότι εάν υπάρχει μια διαπιστωμένη ανάγκη στη χώρα, είναι η επένδυση κεφαλαίων.
Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία με κοπανιστό αέρα. Δεν μπορούμε.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Σωστό αυτό το οποίο λέτε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να ανοίξουν οι δουλειές. Δεν μπορούμε να έχουμε 50% νέους άνεργους. Εγώ δεν ξέρω να βρω χρήματα στο δρόμο. Για να αναπτυχθεί αυτή η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Για να υπάρχουν επενδύσεις πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον. Για να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον, θα πρέπει το πλαίσιο να είναι τέτοιο που να εγγυάται σε όποιον βάζει τα χρήματά του ότι θα μπορέσει να έχει ένα λογικό κέρδος, ώστε να δικαιολογήσει και στους δικούς του μετόχους την επένδυση.
Αν αυτά δεν τα εξασφαλίσουμε, από τη μια φορολογούμε, από την άλλη ακυρώνουμε, στο τέλος δεν θα έρχεται κανένας.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά και εσείς δεν μπορείτε να διαφωνήσετε ότι και οι διαγωνισμοί πρέπει να γίνονται υπό το καθεστώς της πλήρους διαφάνειας και με νόμιμο τρόπο;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το συζητώ κι αυτό. Αν θέλετε, αυτό επίσης θα βοηθήσει στις επενδύσεις.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Γιατί εδώ συμβαίνουν πολλά ελληνικά παράδοξα στους διαγωνισμούς. Έχουμε ζήσει διαγωνισμούς και διαγωνισμούς.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε και σε αυτό δίκιο. Όμως και αυτό εντάσσεται στη λογική ενός πλαισίου το οποίο θα είναι σταθερό και θα δημιουργεί εμπιστοσύνη. Εγώ αυτό παρακαλώ και ζητώ, να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο που να δημιουργεί εμπιστοσύνη στον επενδυτή.
Αλλιώς δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τη συνταγματική μας υποχρέωση. Και αυτή η συνταγματική μας υποχρέωση είναι προς τον ελληνικό λαό να υπάρχουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Να βρει ο κόσμος δουλειά.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να λέμε το θρησκευτικό συναίσθημα και μετά η εκκλησία, η οικογένεια και να μας πιάνει ο πόνος για την οικογένεια και την ίδια ώρα οι γειτονικές χώρες να σφύζουν από ζωή οι αγορές τους. Να πηγαίνεις στην πόλη το Σαββατοκύριακο και να είναι ανοιχτά τα πολυκαταστήματα, να είναι τα μαγαζιά ανοιχτά, να πηγαίνουν οι Έλληνες από τη Βόρειο Ελλάδα να ψωνίζουν στις όμορες χώρες και εμείς εδώ … Δηλαδή τι πάμε να γίνουμε;
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Εσύ πάντως με μεγάλη ευκολία μιλάς εξ ονόματος των καταστηματαρχών.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εγώ είμαι μπακαλόπαιδο.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Το ξέρω.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εγώ το ίδιο.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και Υπουργέ μου, εγώ θυμάμαι στην Ελευσίνα σε ένα παραδοσιακό μπακάλικο σε μια εκτός σχεδίου περιοχή με 400 οικογένειες και πλέον εσωτερικών μεταναστών την δεκαετία του ’60, είχαμε τη Χαλυβουργική τότε. Όταν δηλαδή δημιουργήθηκε, γεννήθηκε το 61-62 η Χαλυβουργική, γεννήθηκε και ο οικισμός ο δικός μας. Την Κυριακή κράταγα τσίλιες για να μην έρθει ο χωροφύλακας, για να μπορεί η μάνα μου να εξυπηρετεί τους γείτονες.
Δηλαδή δεν μπορείς την Κυριακή, γιατί δεν σταματάει η ζωή την Κυριακή. Με αυτή την έννοια όπως έγραψε στο twitter και ο Χατζιδάκις και νομίζω ότι έχει δίκιο, θα πρέπει να κλείσεις και το εστιατόριο και την καφετέρια και το ανθοπωλείο και το ζαχαροπλαστείο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν διαφωνώ μαζί σας. Όμως νομίζω ότι θα καταφέρουμε στο πλαίσιο της εκδίκασης να βρούμε μια άκρη. Αλλά πάντως αυτό που με ευχαριστεί που ακούω είναι ότι έχουμε κοινό παρελθόν.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ξέρετε τι τους έλεγα; Τι κοινό έχει ο Βερύκιος με τη Θάτσερ; Γιατί μπακαλόπαιδο ήταν και η Θάτσερ. Οπότε τι κοινό έχει ο Δένδιας, ο Βερύκιος και η Θάτσερ…
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα δάνεια; Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ την κοινή γνώμη.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απασχολεί πάρα πολύ και την κυβέρνηση, γι’ αυτό σας λέω ότι όταν θα τελειώσουμε τη συζήτηση που κάνουμε με την τρόικα, από εκεί και πέρα η εθνική αντιπροσωπεία θα νομοθετήσει. Νομίζω ότι έχουμε μια ρύθμιση που θα βοηθήσει τη μικρή επιχείρηση να ξεφύγει από την κρίση, την οποία τώρα αντιμετωπίζει και ότι θα είναι μια πάρα-πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Περιμένω βέβαια να τελειώσουμε, ξαναλέω, τις τεχνικές συζητήσεις που έχουμε με την τρόικα, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Σκεφτείτε ότι επηρεάζει μια ιστορία 80 δισεκατομμυρίων ευρώ κατ’ αρχήν, εάν βάλετε και το δημόσιο και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης πάνω από 100 δισ. ευρώ, σχεδόν ένα ΑΕΠ και κατά συνέπεια είναι κάτι στο οποίο και οι τεχνικές του πλευρές είναι πολύ σημαντικές.
Νομίζω όμως ότι θα δώσουμε μια σημαντική βοήθεια στην αγορά. Αλλά θέλω να σας το πω κι αυτό, γιατί το λέω πάντα: Βοήθεια είναι γι’ αυτόν που έχει ανάγκη βοήθειας. Όχι για αυτόν που πήρε τα λεφτά, το δάνειο, τα έβγαλε στο εξωτερικό και κοροϊδεύει και περιμένει ο φορολογούμενος πολίτης να του πληρώσει τη νύφη. Αυτό είναι διαφορετικό. Αυτός που λέγεται «μπαταχτσής», αυτός δεν θα βοηθηθεί.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Ρωτάει ο κόσμος: Μήπως κουράστηκε η κυβέρνηση; Και το ρωτάνε πολλοί φίλοι ακροατές με αφορμή τη χθεσινή εικόνα της αντικατάστασης βουλευτών κατά την ψήφιση για τον ΕΝΦΙΑ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι η χθεσινή βελτίωση θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί με μια μεγαλύτερη προθυμία, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν ένας κάβος και αυτός για την κυβέρνηση. Τον περάσαμε, προχωράμε μπροστά.
Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν είναι ευτυχισμένος όταν επιβάλει φόρους. Και ξέρετε ότι η δική μου αντίληψη είναι λιγότεροι φόροι, βεβαίως συνδυαζόμενοι με κάτι άλλο βασικό, λιγότερο κράτος. Γιατί πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ τα θέλει όλα δικά του. Θέλει λιγότερους φόρους δήθεν, αλλά από εκεί και πέρα θέλει επαναπροσλήψεις, μεγαλύτερο κράτος, παροχές.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Έρχονται και άλλα νομοσχέδια. Έρχεται η έκτακτη εισφορά. Και αν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μείωση. Δηλαδή απ’ ό,τι ….
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά θα επεκταθεί για ένα χρόνο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι να κάνουμε; Είμαστε ένα κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι φυσιολογικό, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει η υπόσχεση να υπάρχουν συνεχώς μειωτικοί συντελεστές υποχρεώσεων, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε. Πρέπει να δούμε την τάση. Εν πάση περιπτώσει όμως, είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε.
Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι βουλευτές έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Καταλαβαίνουν πού βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε λόγο να οδηγηθούμε τώρα, προς Θεού, σε εκλογές. Μακριά από εκλογές και από γενικά οτιδήποτε θα ταράξει το κλίμα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που είπαμε πριν για τα οικονομικά. Ένα σταθερό κλίμα που θα επιτρέψει επενδύσεις. Αυτό χρειαζόμαστε. Ούτε εκλογές ούτε φασαρίες ούτε αστάθειες.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Από το στόμα σας και στο αυτί των βουλευτών.
Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα κ. Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γεια σας. Να είστε καλά. Καλό Σαββατοκύριακο.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γεια σας.
>>>•<<<
✎ ✎ ✎ Δείτε ακόμη…
✎ ΓΓΔΕ: Αναλυτικός Οδηγός για πληρωμή και διορθώσεις ΕΝΦΙΑ
✎ Δύο δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο
✎ Παραθυράκι στο Σχέδιο Νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
✎ Δεκτή η αίτηση των εμπόρων – Προσωρινή παύση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές
✎ Σημαντικές Βελτιώσεις και Μειώσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ από το υπουργείο Οικονομικών